Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селските сметища остават нерешен проблем

Каква е съдбата на селските сметища? Официално те трябва да са закрити... Но стоят и негласно се ползват. 

"Об­щи­на­та чи­с­ти тези сметища - се­ли­ща­та ня­мат пра­во на та­ки­ва.  То­ва са не­ре­г­ла­мен­ти­ра­ни сме­ти­ща. Гло­ба­та е 500 ле­ва за пър­во на­ру­ше­ние за то­зи, кой­то из­х­вър­ля, ако бъ­де за­ло­вен", обяснява пред репортера ни Албена Вълчиновска балчишкият кмет Николай Ангелов:



Ед­но от те­зи сме­ти­ща е в се­ло Без­во­ди­ца. Кме­тът му - Же­ля­з­ко Асе­нов ка­за, че про­б­ле­мът с без­раз­бор­но­то из­х­вър­ля­не на от­па­дъ­ци е тру­д­но ре­шим към мо­мен­та. Се­ли­ще­то не раз­по­ла­га с те­х­ни­ка или чо­ве­ш­ки ре­сурс, кой­то да сле­ди за на­ру­ши­те­ли. То­ва са над 50-го­ди­ш­ни сме­ти­ща. Хо­ра­та от ня­кол­ко по­ко­ле­ния из­х­вър­лят обор­с­ка тор, стро­и­тел­ни от­па­дъ­ци, бо­к­лу­ци, съ­би­ра­ни с го­ди­ни. Фра­пи­ращ е слу­ча­ят от по­с­ле­д­ни­те дни - из­х­вър­ле­на ум­ря­ла ко­би­ла с кон­че­то и. Тру­път на жи­во­т­но­то е за­ро­вен, обя­с­ни кме­тът, след ка­то е се­зи­рал ком­пе­тен­т­ни­те ор­га­ни и се на­ло­жи­ло са­ми да се спра­вят с опа­с­но­ст­та от за­ра­зи. Ми­на­ла­та го­ди­на ста­ват по­жа­ри. Два пъ­ти ог­не­бор­ци­те га­сят за­па­ле­но­то от на­го­ре­ще­ни стъ­к­ла сме­ти­ще. Ну­жен е го­лям фи­нан­сов ре­сурс, за да бъ­де из­во­зе­но то­ва го­ля­мо ко­ли­че­с­т­во смет, по­д­чер­та Асе­нов. Из­да­де­ни са пре­д­пи­са­ния от РИ­ОСВ - Вар­на за по­чи­с­т­ва­не на окол­на­та сре­да.

Кме­тът на Гур­ко­во То­дор Ге­ор­ги­ев по­со­чи, че се­ло­то има ви­де­о­на­б­лю­де­ние и ред. Не­г­ла­с­но вся­ко се­ло си има сме­ти­ще, но ние не по­з­во­ля­ва­ме из­вън те­зи гра­ни­ци да се об­ра­зу­ват но­ви, ка­за той.
Най-го­ле­ми не­у­до­б­с­т­ва за ме­с­т­ни­те жи­те­ли пре­ди­з­ви­к­ват стро­и­тел­ни­те от­па­дъ­ци. Въз­ра­с­т­ни­те хо­ра ня­мат въз­мо­ж­ност да ги из­во­з­ват до Бал­чик.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жителите на Белославското село Езерово настояват за ефективни мерки за ограничение на движението в района

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, затвори важни улици в селото. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008. Въпреки че има пътни знаци /тип В-26 и Т-17/, поставени на разстояние от..

публикувано на 13.07.24 в 18:24

Времето остава горещо и в неделя

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 19° и 24°, по носовете до 26°, за Варна около 24°. През деня ще е слънчево със слаб, следобед умерен вятър от североизток и изток. Остава горещо с максимални температури между 35° и 40°, по крайбрежието от 29° до 34°, за..

публикувано на 13.07.24 в 17:00
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: С всеки изминал избор, електоратът на ДПС намалява етнически, както у нас, така и в Турция

Няма модел Пеевски, има модел Доган. И моделът Пеевски е част от модела Доган. Така коментира в предаването „Позиция“ последните събития в ДПС бившият заместник председател на партията и парламентарната група през 90-те години Гюнер Тахир. По думите на Тахир, почетният председател на ДПС грешно е преценил, че освобождаването на Делян Пеевски би..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Снимката е илюстративна.

Мирен протест-шествие организират жителите на село Езерово, община Белослав

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, ще затвори важни улици в селото днес от 18.00 часа до приключване на протестните действия. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008...

публикувано на 13.07.24 в 16:00

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

публикувано на 13.07.24 в 15:41

Пожар в Парк „Росенец" на метри от лятната резиденция на Ахмед Доган

Незагасен фас предизвика пожар в Парк "Росенец", близо до лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. За щастие горят само сухи треви и храсти. Комисар Николай Николаев, директор на пожарната в Бургас, съобщи за агенция БГНЕС, че огънят е локализиран, но в момента се е възпламенил пожар в двора на къща в град Камено, пожари в областта има..

публикувано на 13.07.24 в 15:11

Търговците стават по-дисциплинирани, но и по-изобретателни според инспекторите на НАП

От 28 юни досега от НАП - Варна са проверили над 320 обекта, на 30 от тях са издадени актове за различни нарушения. Tърговците стават по-дисциплинирани, но и по-изобретателни. Това заяви Лора Георгиева - говорител на НАП-Варна. Тя, заедно с инспектори, присъства на проверка на заведение за хранене на Крайбрежната алея в морската столица. В..

публикувано на 13.07.24 в 15:03