Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Социалното предприемачество – втори шанс за „отхвърлените“

Години след световната финансова криза обществото продължава да търси пътища за справяне с последиците от нея. Едно от сериозните предизвикателства се оказва задвижването на двигателя на социалната промяна, т.нар. социално включване на маргинализираните или в риск от социално изключване уязвими групи. Европа започна разработване на политики, които да насърчат гражданското участие и идентифициране на инициативи за социално включване на милионите, останали извън пазара на труда.


Съчетанието между предприемаческа дейност и социална цел само по себе си е предизвикателство. Всички социални предприемачи обаче казват, че си струва. Защото основният смисъл на съществуването на социалното предприятие е постигането на положително въздействие в една или няколко обществени сфери, а това означава по-добър живот за всички. Бизнесът в името на социална кауза, превръща социалните предприемачи в агенти и двигатели на социалната промяна. 23-годишният американец Лоугън Фахи е един от тях. Той живее и работи в Кливланд, Охайо. Започва да се занимава със социална дейност едва 18- годишен. Срещаме се в неговата социална пекарна „Bloom bakery” - едно уютно място, в което се предлагат много вкусотии, приготвени от ... бивши затворници.

„Когато през 2012 година завърших гимназия започнах да работя в Акрън, Охайо за неправителствена организация. Това НПО работеше с малолетни престъпници, които се сблъскват с големи трудности при търсенето на работа, след като излязат от затвора. Намерих фирма, с която започнахме да наемаме такива младежи за косене на трева. Започнах да работя и с фондация „Дейтън“. Тяхната цел е да включат обратно в обществното бедните и бездомните, социално изключените“, казва Лоугън.

Всъщност, социалната промяна - независимо дали я търсим в малката общност или голямото общество - би била невъзможна без личното участие и ангажираност, в това е убеден Лоугън Фахи. Затова през 2014-а година решава да създаде „Bloom bakery” - социалната пекарна, която вече четири години успешно дава работа и възможност за реинтеграция на хора, излезли от затвора.

„Установихме, че в нашия град няма такава пекарна. Не знаех нищо за този бизнес, затова потърсихме за помощ и консултация човек от Англия, основал много такива пекарни по целия свят“, казва още той. Избира да помага на по-възрастни хора, излезли от затвора.

„Тук те се научават не само да приготвят богато разнообразие от сладкиши и печива, но формират и социални умения – да работят в екип, да комуникират с клиенти, да спазват работна дисциплина, да организират времето си и да получат увереност в собствените си сили. Преди това обаче преминават специално обучение“, подчертава 23-годишният американец. Желанието и упоритата му работа да промени живота на уязвими групи хора, да ги учи на нови умения, да правят бизнес в името на социална кауза, го превръщат в успешен млад социален предприемач. Със стереотипите на посетителите няма особени проблеми, тъй като „хората приемат идеята, че трябва да се дава втори шанс“.

Лоугън казва, че досега не е имал проблеми и с неговите служители. "По данни около 40% от излезлите в затвора се връщат обратно там. Но когато човек има работа, процентът на върналите се в затвора е по-малко от 10, което е доказателство, че социалното предприемачесто е пътят към социалната промяна." Промяна, за която помага и постоянството. Защото, по неговите думи, след като преминат през едногодишната програма на реинтеграция, много от служителите му успешно намират следваща работа, която е по-престижна и по-добре платена.

Труден, но много смислен е пътят на социалното предприемачество. В това е убедена и Мая Донева – един от създателите на Социалната чайна във Варна. Чайната е един от добрите примери на прохождащото в България социално предприемачество - пространство, което подава ръка на млади хора, които излизат от Домове за деца, лишени от родителски грижи. Всички знаем за огромния проблем, пред който се изправят тези деца. Без близки, които да ги подкрепят, без финансови средства, без изградени социални умения, на прага на своята зрялост, без да знаят как да продължат образованието си, как да търсят работа, как да се реализират и накъде да поемат. За част от тези деца Мая Донева е приятел, съветник, учител, работодател и спасител.

Целият материал можете да видите тук


ВИЖТЕ ОЩЕ

Океанолози проверяват дали пристанище съсипва плаж

Специалисти от Института по Океанология във Варна започнаха обследване на залива пред централния плаж в Черноморец. Проучването е по покана на кмета, а причината е унищожаването на плажната ивица. Според местните хора причината за това е новото пристанище и по-специално кеят. Съоръжението, което затваря залива до половината, е..

публикувано на 12.06.21 в 13:40

Фолклорен празник в Българево

„ С песни и танци в Българево“ е наслова на фолклорен празник, който се провежда в най-голямото село в община Каварна   за трети път тази година. С народните песни и танци местните хора поддържат не само връзката с традициите на добруджанския фолклор, но и с богатството от  нивите,  полята, стадата, с радостта на хората, че живеят близо до..

публикувано на 12.06.21 в 13:10
Плаж в Каратона, Пелопонес, Гърция, 14 май 2021 г.

Гърция ще признава всички ваксини за пътувания в страната

Всички ваксини, дори тези, които не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, ще бъдат признавани от Гърция за влизане в страната, съобщава в. "Катимерини", като се позовава на представител на комисията по здравеопазване, която съветва правителството по въпроси, свързани с пандемията. Вана Папаевангелу каза, че решението е било..

публикувано на 12.06.21 в 13:05

Операцията по търсене на останки от падналия самолет МИГ 29 продължава

  Операцията по търсене на останки от падналия самолет МИГ 29, както и на черната кутия продължава. Все още няма нови находки от търсенето със специализирана техника на ВМС, морска фирма и   Института по океанология. Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов съобщи, че за съжаление проучването  и на двата нови контакта е показало,..

публикувано на 12.06.21 в 12:46
Владимир Путин

Путин: Отношенията между Москва и Вашингтон са в най-ниската си точка

В навечерието на срещата си с президента на САЩ Джо Байдън руският държавен глава..

публикувано на 12.06.21 в 12:20

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия", загинал е човек

Мъж загина, а жена е ранена след тежка катастрофа в района на 87-ми километър, в посока Бургас, на автомагистралата "Тракия", съобщи говорителят на ОД на МВР-Пазарджик. Сигнал за инцидента е получен около 02:40 ч. По последна информация 35-годишен водач на "Фолксваген" предприел маневра за изпреварване на друг лек автомобил, управляван от 52-годишен..

публикувано на 12.06.21 в 12:05

Лошото време отменя събития на открито

Поради неблагоприятните метереологични условия събитието “Жълти стотинки” във Варна се отменя, съобщи за Радио Варна Йоанна Йорданова, координатор на кампанията в морската столица. “Следете страницата на кампанията Жълти стотинки във фейсбук, за да се информирате за следващата дата на инициативата във Варна”, добави Йорданова. Предвидените инициативи в..

публикувано на 12.06.21 в 11:41