Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КАЛЕНДАР: 24 юли – денят, в който посрещнахме медиците ни от Либия

Снимка: архив

Точно преди 11 години бяха освободени българските медици - медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, д-р Здравко Георгиев и палестинският студент по медицина Ашраф ал-Хаджудж, задържани за 2 755 дни в либийски затвори.

Медиците ни бяха арестувани в Бенгази на 9 февруари 1999 г. Обвинението срещу тях беше за умишлено причиняване на епидемия от СПИН в Бенгази с цел дестабилизация на Джамахирията. През 2002 г. медиците бяха оправдани по обвинението в заговор срещу държавата. Междинна съдебна инстанция обаче запази и продължи делото по останалите обвинения - умисъл, отровителство, прелюбодеяние, употреба на алкохол, незаконни трансфери на валута.
На 6 май 2004 г. медицинските сестри и Ашраф получиха смъртни присъди чрез разстрел. Здравко Георгиев бе осъден само по по-леките обвинения. През 2005 г. Върховният съд на Либия отмени постановените смъртни присъди и върна делото за ново разглеждане. През 2006 г. присъдите бяха препотвърдени от Апелативния съд, а на 11 юли 2007 г. - окончателно потвърдени от Върховния съд.

На 17 юли 2007 г. смъртните присъди на българите бяха заменени с доживотен затвор от Висшия съдебен съвет на Либия. През юни 2007 г. молбата на Ашраф ал-Хаджудж да получи българско гражданство бе удовлетворена.

На 24 юли 2007 г. Вълчева, Ненова, Сиропуло, Червеняшка, Димитрова, Георгиев и Хаджудж се завърнаха със специален полет, след като преговорите по тяхното освобождаване, продължили над 8 години, завършиха с посредничеството на ЕС, Франция и Катар.

Още интересни исторически факти, свързани с днешната дата, чуйте в рубриката „Календар“ на Радио Варна:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сухи треви горят под "Топливо" във Варна

Сухи треви горят в района на "Топливо" във Варна.  Огънят е до жп линиите.  Екипите са на място, няма опасност от разпространение на огъня, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Сигнал за пожара е подаден в 12,36 часа.

публикувано на 02.08.24 в 13:26

Катедралата във Варна с ново нощно осветление за 15 август

За празника на Варна - 15 август, Катедралният храм "Успение Богородично" ще има ново ефектно осветление За празника на Варна - 15 август, Катедралният храм "Успение Богородично" ще бъде с ново нощно осветление. Това стана ясно по време на среща на кмета Благомир Коцев и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан с фирмата-изпълнител на..

публикувано на 02.08.24 в 12:00

Създателите на проекта за нова варненска библиотека: Сградата ще бъде на шест нива

Новата сграда на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" ще бъде мултикултурен център, какъвто досега не е реализиран в България. Това подчерта един от създателите на проекта - арх. Александър Минчев пред кмета Благомир Коцев и заместник-кмета Павел Попов. На среща в общината той представи актуализираната версия на предложението за нова сграда на..

публикувано на 02.08.24 в 11:30

Цветният квартал - в очакване на автобус номер 10

Като празник на празниците очакват пускането на автобус номер 10 живеещите в Цветния квартал във Варна. Ироничното сравнение обаче е тъжна реалност за хората, които са лишени от възможност да използват градския транспорт заради ремонтите. А втобус номер 10 не спира на няколко спирки в Цветния квартал от  23 февруари 2024 г., а номер 12 - от 13 февруари..

публикувано на 02.08.24 в 10:40

Благомир Коцев отказва поканата за среща на председателя на Общинския съвет

Кметът на Варна отказва поканата на председателя на Общинския съвет Христо Димитров за среща в неговия кабинет, планирана за 10 часа днес. Той призовава Христо Димитров да свика незабавно сесия на ОбС, на която да се гласуват докладите за оценка и съответствие, нужни на Варна, за да получи 100 милиона лева за инвестиционни проекти от държавата още..

публикувано на 02.08.24 в 09:53

Министърът на транспорта поиска оставките на УС на "Железопътна инфраструктура"

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков поиска оставките на генералния директор и на председателя на Управителния съвет на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Причината е занижен контрол на безопасността и зачестилите инциденти по жп инфраструктурата. Последният случай е от вчера в участъка Мирково – Долно Камарци,..

публикувано на 02.08.24 в 09:40
Централен пазар Варна

България е на едно последните места в ЕС по консумация на риба

България е на едно последните места в Европейския съюз по консумация на риба и рибни продукти, но консумацията на месни продукти се увеличава с 40 процента, съобщават от Националния статистически институт, цитирани от „24 часа“. За последните четири години почти няма промяна в количеството риба, което българинът консумира на тримесечие и то е..

публикувано на 02.08.24 в 09:04