Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кораб на 2300 години намериха морски археолози край българския бряг

Потънал кораб
Снимка: Снимка: Радио Бургас

Кораб, потънал край нашите брегове през 3 век преди новата ера, е бил намерен по време на картирането на Черно море. Това каза за Радио Варна доц. Любомир Димитров, научен секретар на Института по океанология във Варна. Изследването на дъното на Черно море е част от два проекта за изследване на европейското крайбрежие.

За три години край българските брегове океанолозите са открили 42 потънали кораба. Повечето от тях - дървени, са потънали още преди Първата световна война. Някои от тях са от периода на Византийската и Османската империи и дават нова информация за търговските пътища в Черно море. Заради сероводорода в Черно море на 200 метра дълбочина тук няма живот и съответно микроорганизми, които консумират дърво. Това е дало на учените уникалния шанс да намерят корабите и товарите им запазени. Това прави Черно море перфектно запазено гробище за кораби.

Откритите от морските археолози кораби са на дълбочина от 60 до 1800 метра. Всички плавателни съдове са заснети и включени в интерактивна изложба, която скоро ще бъде показана във Варна. В нея всеки посетител ще може да види триизмерно изображение на кораба, разположението му на морското дъно, товара му.

Океанолозите са картографирали и многобройни газови извори на дъното на Черно море. "Газ-метан се просмуква от морското дъно и образува около себе си колонии от бактерии, които консумират метан, а също и от други, които се хранят с въглерода, отделян при консумацията на метан. Така се образуват стълбове от циментиран пясък, подобни на тези, които има на Побити камъни", обяснява доц. Димитров. Най-близкият извор се намира пред Златни пясъци. Там, на километър навътре в морето, ясно се вижда как газът бълбука на повърхността на водата. Извори има и пред местността "Зеленика", и в района на "Дълбока" по Северното Черноморие, но всички те са с малък дебит.

Чуйте какво разказа доц. Любомир Димитров за морските дълбини:ВИЖТЕ ОЩЕ

Намерена е черната кутия на падналия МиГ-29

Намерена е "черната кутия" на падналия изтребител МиГ-29 в морето край Шабла. Информацията е потвърдена от контраадмирал Кирил Михайлов - командир на Военноморските сили на Република България. От информацията в кутията разследващите трябва да уточнят какво точно е станало в нощта на инцидента. По думите на командира на ВМС кутията ще бъде пренесена до..

публикувано на 24.06.21 в 11:58

Най-високо отличие за личен принос в развитието на българо-арменските отношения бе връчено на проф. д-р Ара Капрелян

Бележитият невролог е удостоен с отличието „Почетен член на AGBU Varna“ дни след като отпразнува своята 60-та годишнина Проф. д-р Ара Гарабед Капрелян е роден на 07.06.1961 г. в с. Владимирово. Завършва МУ-Варна през 1988 г. Има признати специалности по Нервни болести и Здравен мениджмънт. От 2010 г. е Началник Първа клиника по..

публикувано на 24.06.21 в 11:12

Замърсяването на околната среда причинява 400 хил. случая на преждевременна смърт годишно в ЕС

В рамките на ЕС има 400 хил. случая на преждевременна смърт годишно в следствие на вреда от околната среда, от тях 17% е делът на рака на белия дроб. В България смъртните случаи са около 12 500 за 2018 г., според оценките на ЕС. Това стана ясно на проведения онлайн семинар „Как да дишаме по-чист въздух? Европейски практики и решения“, организиран..

публикувано на 24.06.21 в 10:52

Експерт: Извънредният труд много често е прикрит в сумарното работно време

Работодатели използват сумарното работно време за прикриване на извънреден труд, като най-често в отчетите се посочва по-малък брой часове труд от реално отработените. Предстои новото правителство да изпълни своето задължение да издаде наредба, която да регулира тази материя. Сумираното изчисляване на работно време дава възможност на работодателя да..

публикувано на 24.06.21 в 10:40

МЗ дава на прокуратурата материалите от проверката за доставки на респиратори, маски и лекарства

Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от Китай респиратори, маски и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 май миналата година до момента отиват в прокуратурата. Това каза пред БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров...

публикувано на 24.06.21 в 09:43

Австралия премахва ваксината на „AstraZeneca“ от ваксинационния план

Австралия ще премахне ваксината „Vaxzevria“ от британско-шведската компания „AstraZeneca“ до края на 2021 г., съобщава ръководителят на правителствената оперативна група за борба с COVID-19 генерал-лейтенант Джон Фруен. Според него ваксината „AstraZeneca“ ще бъде постепенно премахнато от националната..

публикувано на 24.06.21 в 09:35

93 са новите случаи на COVID-19, продължават да са под 1% от всички тествани

Почти без промяна в броя на новорегистрираните случаи на COVID-19, за последното денонощие. По данни на Националния информационен портал те са 93. Направени са 14 382 теста, от които 3 438 PCR с 38 положителни резултата и 10 944 антигенни с 55 положителни резултата, което е 0,65%...

публикувано на 24.06.21 в 07:23