Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се предпазим от трафика на хора? 11 съвета.

Снимка: интернет

266 българи са станали жертви на трафик на хора за първото тримесечие на 2018 година, сочат данни на Върховната касационна прокуратура. Запазена е тенденцията за значително по-голям брой пострадали жени. 183 са жените принуждавани да извършват сексуални действия, а мъжете жертва на трудова експлоатация са 39.

Все по-често хората стават жертви на трафик с цел принудителен труд, когато са изправени пред ситуация на безработица и безизходица и са готови да бъдат взети на работа дори и при лоши условия, каза за радио Варна Петя Атанасова, член на Местната комисия за борба с трафика на хора във Варна. Работните места, за които българи биват наемани, а след това принудително експлоатирани са в сферите на строителството, ресторантьорството и хотелския бизнес, земеделието и домашните услуги.

Най-често българи стават жертва на трафик в Германия, Великобритания, Испания, Финландия, Белгия и Холандия.

Как да се предпазим?

1. Да проуча внимателно фирмата/университета/лицето, при когото отивам, като се свържа с неправителствени организации, полиция, интернет, приятели и познати.

2. Преди да замина трябва да се погрижа роднини и приятели да имат:
- моя снимка и копие на паспорта ми
- телефона и адреса ми в чужбина
- телефона и адреса на човекът/организацията/работодателя/университета, където отивам
- координатите на посолството/консулството в страната, където отивам
- копие от договора ми

3. Преди да замина е препоръчително да съгласувам с роднини и приятели сигнал/фраза/изречение, който ще бъде за спешни случаи, когато съм в беда.

В по-голямата част от случаите на трафик, трафикантите разрешават да се говори по телефона само веднъж – два пъти и то под зоркия им поглед, така че това би било много полезно и дори единствената крачка, която можете да предприемете за момента.

Ето един прост пример:
Сигнал: „Как е котката?” – при условие, че нямате котка. Когато изречете тези думи, дори и пред други хора, роднините ще знаят, че сте в беда и ще могат да вземат мерки.

4. Когато се съглася да работя в чужбина трябва задължително да подпиша предварително договор, в който да е указано:
- кой е работодателят ми
- къде точно ще работя
- условия на работа/плащане/живеене
- срокът на договора 

5. Преди да замина да се обадя на посолството в България на страната, в която отивам и да попитам за актуални данни за условията на пребиваване на чужденци и работа там.

6. Да взема с мен задължително координатите на българското посолство/консулство в страната, в която отивам. Да го пазя на скрито място и да знам, че когато се чувствам застрашен мога винаги да се свържа с тях.

7. Ако, за да отида в дадена страна ми е необходима виза, то тя винаги има определен срок. Трябва да проверя този срок и да знам, че ако той изтече докато все още съм в чужбина може да имам неприятности.

8. Би ми било полезно, ако науча някои основни фрази на езика на страната, в която отивам.

9. В никакъв случаи не трябва да давам на никого документите си!

10. Ако се почувствам по някакъв начин застрашен в страната, в която се намирам в момента, непременно трябва да се свържа с:

- Българското посолство/консулство 

- Местната полиция

- Местни, български и международни неправителствени организации
- Роднини, приятели и познати

11. Ако нямам достъп до телефон трябва да помоля непознати хора да ми окажат съдействие/да се обадят по телефона, да оставят съобщение в най-близкото полицейско управление/. Трябва да дам по възможност личните си данни (име, от къде съм) и къде се намирам, от какво съм заплашена, за да могат властите да бъдат максимално улеснени.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12