Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се предпазим от трафика на хора? 11 съвета.

Снимка: интернет

266 българи са станали жертви на трафик на хора за първото тримесечие на 2018 година, сочат данни на Върховната касационна прокуратура. Запазена е тенденцията за значително по-голям брой пострадали жени. 183 са жените принуждавани да извършват сексуални действия, а мъжете жертва на трудова експлоатация са 39.

Все по-често хората стават жертви на трафик с цел принудителен труд, когато са изправени пред ситуация на безработица и безизходица и са готови да бъдат взети на работа дори и при лоши условия, каза за радио Варна Петя Атанасова, член на Местната комисия за борба с трафика на хора във Варна. Работните места, за които българи биват наемани, а след това принудително експлоатирани са в сферите на строителството, ресторантьорството и хотелския бизнес, земеделието и домашните услуги.

Най-често българи стават жертва на трафик в Германия, Великобритания, Испания, Финландия, Белгия и Холандия.

Как да се предпазим?

1. Да проуча внимателно фирмата/университета/лицето, при когото отивам, като се свържа с неправителствени организации, полиция, интернет, приятели и познати.

2. Преди да замина трябва да се погрижа роднини и приятели да имат:
- моя снимка и копие на паспорта ми
- телефона и адреса ми в чужбина
- телефона и адреса на човекът/организацията/работодателя/университета, където отивам
- координатите на посолството/консулството в страната, където отивам
- копие от договора ми

3. Преди да замина е препоръчително да съгласувам с роднини и приятели сигнал/фраза/изречение, който ще бъде за спешни случаи, когато съм в беда.

В по-голямата част от случаите на трафик, трафикантите разрешават да се говори по телефона само веднъж – два пъти и то под зоркия им поглед, така че това би било много полезно и дори единствената крачка, която можете да предприемете за момента.

Ето един прост пример:
Сигнал: „Как е котката?” – при условие, че нямате котка. Когато изречете тези думи, дори и пред други хора, роднините ще знаят, че сте в беда и ще могат да вземат мерки.

4. Когато се съглася да работя в чужбина трябва задължително да подпиша предварително договор, в който да е указано:
- кой е работодателят ми
- къде точно ще работя
- условия на работа/плащане/живеене
- срокът на договора 

5. Преди да замина да се обадя на посолството в България на страната, в която отивам и да попитам за актуални данни за условията на пребиваване на чужденци и работа там.

6. Да взема с мен задължително координатите на българското посолство/консулство в страната, в която отивам. Да го пазя на скрито място и да знам, че когато се чувствам застрашен мога винаги да се свържа с тях.

7. Ако, за да отида в дадена страна ми е необходима виза, то тя винаги има определен срок. Трябва да проверя този срок и да знам, че ако той изтече докато все още съм в чужбина може да имам неприятности.

8. Би ми било полезно, ако науча някои основни фрази на езика на страната, в която отивам.

9. В никакъв случаи не трябва да давам на никого документите си!

10. Ако се почувствам по някакъв начин застрашен в страната, в която се намирам в момента, непременно трябва да се свържа с:

- Българското посолство/консулство 

- Местната полиция

- Местни, български и международни неправителствени организации
- Роднини, приятели и познати

11. Ако нямам достъп до телефон трябва да помоля непознати хора да ми окажат съдействие/да се обадят по телефона, да оставят съобщение в най-близкото полицейско управление/. Трябва да дам по възможност личните си данни (име, от къде съм) и къде се намирам, от какво съм заплашена, за да могат властите да бъдат максимално улеснени.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отпускат 80 хил. лева за ремонт след пожара в ДКЦ-то във Владиславово

Близо 80 000 лв. ще отпусне Община Варна за възстановяване на щетите от пожара в ДКЦ III в квартал „Владислав Варненчик“. Решението беше взето с 44 гласа „за“ и 2 „въздържал се“ на днешното заседание на местния парламент. Пожарът, който избухна на 7 юли, нанесе сериозни материални щети на третия етаж на едното крило на сградата. Пострадали са основно..

публикувано на 29.07.24 в 15:57

ОбС одобри шестте нови почетни граждани на Варна

Общинските съветници гласуваха носителите на званието Почетен гражданин на Варна за тази година. С пълно единодушие беше прието званието да получат историкът Борислав Дряновки, капитанът на НИК „Св. св. Кирил и Методий“ Николай Данаилов, националният селекционер Илиан Илиев, създателят на кампанията „Аз вярвам и помагам“ Владислав Николов и Сия..

публикувано на 29.07.24 в 15:50

"Алтернативата на гражданите" с позиция във връзка с 13-ата сесия на ОбС-Варна

Общинските съветници от "Алтернативата на гражданите" изпратиха до медиите своята официална позиция във връзка с поведението на кмета на Община Варна по време на днешната сесия на ОбС-Варна. Те определят поведението на Благомир Коцев днес като "шокиращо".   "Със съжаление ще кажем, че днес наблюдавахме опит за саботаж на работата на Общински съвет,..

публикувано на 29.07.24 в 15:40
Снимката е илюстративна

Ще има ли Варна скоро "ремонтни линейки"?

На редовното заседание на Варненския общински съвет кметът на Варна Благомир Коцев призова общинските съветници да му съдействат за въвеждането на т. нар. "ремонтни линейки" във Варна. Точката за пореден път отпада от дневния ред на сесията, посочи кметът.  Призовавам ви за вашата помощ - апелирам да го вкарате в комисия, от април чакаме за това,..

публикувано на 29.07.24 в 15:15

Община Варна ще ремонтира пристанище "Карантината", обявена е обществена поръчка

Обявена е обществена поръчка за ремонт на рибарското пристанище „Карантината“, каза днес пред журналисти зам.-кметът на Варна Диан Иванов, цитиран от БТА. По думите му изпълнителят ще бъде избран след около два месеца, стига да няма обжалвания на поръчката. Целта на администрацията е ремонтът на пристанището да започне преди влошаването на времето..

публикувано на 29.07.24 в 14:50
Снимката е илюстративна

Пожар гори в бургаския комплекс "Меден рудник"

Пожар е възникнал в района под блок 66 в бургаския комплекс "Меден рудник", предаде БНР-Бургас , позовавайки се на Областната дирекция на МВР в морския град.  Горят сухи треви и храсти. Установено е, че гори поляната срещу блока в посока бившите утайници. Огънят е обхванал и обработваните частни градини в района.  По първоначална информация пожарът..

публикувано на 29.07.24 в 14:25

Кметският екип напусна залата след отказ от приемане на докладна записка

Целият кметски екип напусна залата, след като съветниците не приеха докладна записка за отпускане на 80 хиляди лева.  Те са необходими за декларациите п о оценка и съответствие на проектите, за които Варна трябва да получи 100 млн. лв.  33 съветници се въздържаха и точката не беше приета.  Кметът попита дали съветниците работят за..

публикувано на 29.07.24 в 13:34