Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е категорично установен източникът на чумата по дребните преживни животни

Румен Порожанов
Снимка: БГНЕС

Все още не е категорично установен източникът на инфекцията от чума по дребните преживни животни. Това каза земеделският министър Румен Порожанов по време на парламентарния контрол. Той посочи, че проучванията продължават, като предстои да се направи филогенетичен анализ на причинителя, който ще хвърли по-голяма светлина по въпроса. Румен Порожанов отбеляза, че е налице неспазване на мерките по биосигурност в животновъдните обекти в страната от страна на собствениците.
Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ незабавно предприе необходимите законови мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта, каза министърът. Той допълни, че мерките са наложени със заповед на изпълнителния директор на Агенцията и включват умъртвяване на животните, забрана за предвижване на хора, животни и суровини, храни от животински произход, фуражни суровини и други.
Министърът припомни, че политиката на ЕС не предвижда извършване на профилактична ваксинация за особено опасните вирусни заболявания по животните, каквато е чумата по дребните преживни животни. Обяснявал съм в предходни изказвания за живата ваксина, която се взима по специален ред, допълни Порожанов.
Той отбеляза, че наложените от БАБХ мерки целят ограничаване и ликвидиране на заболяването в засегнатите райони чрез засилен надзор за ранно откриване и унищожаване на инфектираните животни и предпазване на останалата част от страната от разпространение на заболяването.
Министър Порожанов подчерта, че законодателството при издаване на заповеди е абсолютно спазено, като в закона е дадено разграничението кога министърът на земеделието подписва съвместно с министъра на вътрешните работи, кога има индивидуални заповеди от изпълнителния директор на БАБХ.
БАБХ изпълнява Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите/ 2016 -2018 година/. Част от тази програма включва и предпазни мерки по някои трансгранични болести по животните, каквато е чумата по дребните преживни животни и други. Правят се клинични прегледи, серологични и вирусологични изследвания, като основна цел е ранното откриване. Клиничните прегледи се извършват от официални ветеринарни лекари поне веднъж месечно в южните гранични и административни области на страната- Бургас, Ямбол, Хасково, Смолян , Кърджали и Благоевград, обясни министърът.
По време на тези прегледи се вземат кръвни проби от дребните преживни животни за откриване на антитела срещу вируса на шапа и чумата по дребните преживни животни. Извършваният от БАБХ до май 2018 надзор по линията на програмата за трансграничните заболявания показва, че заболяването чума по дребните преживни животни не е било налично в страната - няма установени антитела при направените лабораторни анализи. През юни тази година за първи път в България и в ЕС се е потвърди болестта чума по дребните преживни животни в непосредствена близост до турската граница, каза министър Румен Порожанов.
Огнищата са установени от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт и след това потвърдени на 23 юни от референтната лаборатория за чума по дребните преживни животни лаборатория на ЕС - CIRAD, Франция. Общо за четири огнища имаме потвърждение от френската лаборатория, каза Порожанов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Долната част на Балчик без вода до обяд заради авария

И днес поради авария в помпена станция райони в долната част на Балчик са без вода. До обяд водоподаването ще бъде нормализирано, увери началникът на ВиК Димитър Николов. Вчера тричасова електрическа авария в помпена станция – Балчик остави без вода голяма част от града и вилната зона при температури около 35 градуса навън. Изпразни се цялата система, но..

публикувано на 10.07.24 в 10:26

Главчев при Байдън

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО министър-председателят Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник, предаде БНР. От своя страна американският държавен глава високо оцени ролята на България на Източния фланг на Алианса.  По време на откриването на срещата на върха на НАТО Джо..

публикувано на 10.07.24 в 09:10

Защо има "паркирани" контейнери в очертанията на синята зона?

В летните месеци, когато трафикът в града е още по-натоварен, намирането на място за паркиране дори и в рамките на синята зона понякога е задача с повишена трудност за шофьорите. Нещо, което ги изнервя още повече е когато се натъкнат на "паркирани" контейнери за смет в очертанията на зоната. Подобна е картината непосредствено преди бариерата на..

публикувано на 10.07.24 в 08:50

Адресите без ток на 10 юли

На 10.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – карето, заключено между бул. Цар Освободител, ул. Пирин, бул. Сливница, бул. Осми Приморски полк, електрозахранени от ТП 380 и 199. На..

публикувано на 10.07.24 в 05:54
Есенно море, ноември

Слънчево и горещо време в сряда

Утрото в сряда ни посреща с топло време, но и леко ветровито по морето. Днес ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Ще духа умерен североизточен вятър. Максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието от 28° до..

публикувано на 10.07.24 в 05:52

Запълват дупката от пропадналия вследствие на ВиК авария участък в Морската градина

В Морската градина се извършват ремонти дейности на пропадналия участък от алея. Установено е, че причината е спукана канализационна тръба. Според специалисти от „ВиК – Варна“ е вероятно дълбоките корени на дърветата да са пробили стария тръбопровод и течът от него да е провокирал пропадането, съобщават от общинския пресцентър. Припомняме, че още вчера..

публикувано на 09.07.24 в 18:25
Делян Пеевски

ДПС ще опита да състави правителство с втория мандат

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите  на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.  Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието, предаде БНР. "От медиите видяхме, че няма..

публикувано на 09.07.24 в 18:18