Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 км. ограда са готови по 133-километровата сухопътна граница с Румъния

Снимка: БГНЕС

480 служители на шестте горски стопанства са ангажирани в изграждането на предпазна телена ограда, за да се предотврати достъпът на африканска чума по свинете. По трасето  има патрулиращи двойки, които вече ще осъществяват контрол и през нощта. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов пред журналисти в Шабла, където проведе оперативно съвещание с ветеринарни и горски служители от Североизточна България за предприетите мерки срещу заразата. Порожанов каза в Шабла:   

До момента имаме изградена 11 километра ограда. Освен това имаме забити колове на 8 километра, разнесени колове на други 16 километра. И, разбира се, материално осигуряване с бодлива тел. По ясна препоръка и на премиера, и на останалите министри, които настояха и аз съм съгласен с тях, ще подсилим оградата с т. нар. „Бруно”. Това е спираловидна режеща тел, за да се гарантира една абсолютна ограниченост на движението. По цялото протежение ще бъде, а на места, които са рискови, ще сложим втори ред отгоре.”    

Директорът на Североизточното държавно предприятие Веселин Нинов съобщи, че оградата от ГКПП-Дуранкулак до морската зона е завършена, а цялото 40-километрово разстояние от ГКПП-Дуранкулак до ГКПП-Кардам се очаква да бъде готово до края на следващата седмица.



 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Пловдив полицай бе смъртоносно прострелян от 6-годишното си дете при нелеп инцидент

Полицай от Пловдив е загинал при нелеп инцидент, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.   6-годишно дете е убило баща си, който е полицейски служител, предаде Радио Пловдив. Момчето е убило баща си със служебния му пистолет на работното му място в базата на Специализираните полицейски сили. Инцидентът е станал към 17:30 ч. Образувано..

публикувано на 12.08.24 в 19:48

Започва ревизия на всички документи, касаещи сеч на дървета във Варна

Ревизия на всички документи, издавани от предходното управление, касаещи сеч на дървета на територията на черноморската община, е поискал кметът на Варна Благомир Коцев. По време на среща със застъпници за зелената система на Варна днес е обсъдено и налагането на временен мораториум върху отсичането на дървета, докато трае ревизията. Решенето се налага..

публикувано на 12.08.24 в 19:35

След протеста за отсечените кедри внасят мораториум върху сечта

Мораториум върху промишлената сеч на територията на община Варна ще бъде внесен на заседание на Постоянната комисия по собственост и стопанство към Общинския съвет, а след това и на заседание на местния парламент. Това договориха след среща с кмета на града Благомир Коцев общинските съветници от „Възраждане“ Николай Костадинов и Мартин Златев от..

публикувано на 12.08.24 в 19:15
Снимката е илюстративна.

Гърция поиска помощ от ЕС за борбата с горските пожари в Атина

Европейският съюз съобщи, че четири държави ще изпратят пожарникари в Гърция, след като тя поиска помощ за борба с огромен горски пожар, обхванал предградията на Атина, предаде АФП. "Механизмът на ЕС за гражданска защита беше активиран по искане на гръцките власти", заяви говорителят на ЕС Балаж Уйвари, като добави, че Италия, Франция, Чехия и Румъния..

публикувано на 12.08.24 в 18:01

Общински еколози следят зони с повече замърсяване с битови отпадъци

Експерти от общинската дирекция „Екология и опазване на околната среда“, съвместно със служители от „Общинска полиция“ ще следят места с концентрация на замърсяване от бита. За изминалата седмица това е бил районът между улиците „Прилеп“ и „Праскова“, където редовно се изхвърлят нерегламентирано отпадъци. Засечени са номерата на няколко автомобила,..

публикувано на 12.08.24 в 17:09

Близо половин тон хероин заловиха митничари на пристанище Бургас

Над 430 килограма хероин задържаха на едно от бургаските пристанища, информират от прокуратурата, предаде БНР-Бургас.  По-късно днес се очаква да се проведе брифинг с окръжния прокурор Георги Чинев и наблюдаващия прокурор Андрей Червеняков, Стефан Бакалов, началник отдел "Борба с наркотрафика" при Централно митническо управление и Иван Соколов,..

публикувано на 12.08.24 в 16:07

Животновъди притеснени от вероятен внос на чума по овцете от Румъния

Опасения чумата по дребните преживни животни в Румъния да се пренесе в България заради внос на единични бройки овце, имат животновъди в Североизточна България. Това каза за Радио Варна Данаил Николов фермер от варненското село Доброглед, който отглежда близо 400 овце. По думите му има хора, които се примамват от по-ниските цени на животните в северната ни..

публикувано на 12.08.24 в 15:50