Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единият от задържаните надзиратели остава в ареста

Снимка: БГНЕС

Апелативният съд остави в ареста надзирателя от варненския затвор Николай Тонев. Магистратите отхвърлиха жалбата срещу определената му преди 10 дни от Окръжен съд - Варна първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Вече бившият командир на отделение при Затворническото общежитие е привлечен като обвиняем на 19 юли тази година заедно с други двама свои колеги надзиратели. Между 31 май и 18 юли 2018 година на няколко пъти те пускали лишен от свобода, позволявайки му да напусне територията на затворническото общежитие. На този етап от разследването предявеното им обвинение е, че като длъжностни лица са "нарушили служебните си задължения с цел да набавят за себе си или за другиго облага или да причинят другиму вреда".

Законът наказва това престъпление с лишаване от свобода до пет години с пробация, като съдът може да постанови и лишаване от правото да се заема определена държавна или обществена длъжност.

От Варненския апелативен съд припомнят, че затворникът Искрен Маринов, който е ползвал неправомерния „отпуск“, е изтърпявал наказание от шест години и осем месеца за участие в организирана престъпна група. През март 2017 пред Пловдивския военен съд той се е признал за виновен за кражбите на 19 луксозни коли по морето и е получил осъдителна присъда. Към днешна дата му остава да изтърпи още 4 години и 4 месеца.

Днес представителят на Апелативна прокуратура – Варна припомни, че надзирателят на практика е превишил властта си, като е преценил, че затворникът, не е обществено опасен, въпреки, че  в периода, в който е излизал с разрешение от затвора е търпял наказание за нарушение на затворническата дисциплина, а с присъда е бил изолиран и от обществото. Обвинението представи и показанията на Началника на затворническото общежитие, който разяснява инструкциите, по които работят надзирателите. Като командир на отделението Николай Тонев не е имал право да пуска след 18 часа от общежитието на затвора лице, което е лишено от свобода. Той не е имал и право да разпорежда на своите колеги – надзиратели, които са на вишката на затвора или на портала да позволят излизането на затворник.

Събраните до настоящия момент от разследването гласни свидетелства и други писмени материали обосновават предположението, че обвиняемият е извършил престъплението по служба, за което е привлечен. Нещо повече. Днес съдът прие представени от прокуратурата нови свидетелски показания за други такива нарушения на служебните задължения на Николай Тонев. 

Втората съдебна инстанция приема, че е била изградена стройна организация между надзирателите, привлечени като обвиняеми, които грубо са нарушавали служебните си задължения и закона, като са освобождавали лица, лишени от свобода без да имат права за това.

 С идентични аргументи Варненският апелативен съд остави без уважение и жалбата на втория надзирател, привлечен като обвиняем по това досъдебно производство, който ще остане да търпи определената му от Окръжен съд – Варна мярка за неотклонение „домашен арест“. Третият от задържаните бивши служители на затвора не обжалва мярката "домашен арест".

 Въпреки, че двамата обвиняеми са вече дисциплинарно уволнени и отстранени от длъжност, въпреки продължителния им стаж в системата на ГД „Изпълнение на наказанията“, както и на наградите, които са получавали за добра работа, и този съд намира, че е реална опасността всеки един от тях да извърши престъпление против правосъдието, като се опита на окаже въздействие върху своите вече бивши колеги или свидетели.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код за горещо време в цялата страна за понеделник

През нощта ще е ясно и почти тихо, посочват от филиала на Националния институт по метеорология и хидрология във Варна. Минимални температури от 19° до 24°, за Варна около 24°. В понеделник през деня ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, следобед умерен вятър от изток и югоизток. Жълт код за високи температури е в сила за цялата страна...

публикувано на 11.08.24 в 15:31

Служебният министър на отбраната все още не е водил разговори да остане на поста

Министърът на отбраната Атанас Запрянов все още не е разговарял с предложената за премиер на служебното правителство Горица Кожарева, тъй като е бил четири дни в командировка и срещата предстои. Това заяви той във Варна.  Министърът потвърди, че през 2025-та година ще бъде готов първия нов кораб за ВМС, а втроият - през 2027-ма година...

публикувано на 11.08.24 в 15:18

Първи офицерски пагони за 31 курсанти на Военноморското училище във Варна

31 курсанти от випуск "Цар Симеон Велики" на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" получиха лейтенантските си пагони на тържествен ритуал на Морска гарата във Варна в присъствието на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо..

публикувано на 11.08.24 в 15:09
д-р Ангел Кунчев

10 случая на салмонелоза за седмица във Варна, инфекцията засяга в ранна детска възраст

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че до момента през това лято няма сериозни епидемични взривове, нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната.  В ефира на БТВ Кунчев, коментира че липсата на епидемични взривове показва сравнително добро ниво на хигиена по заведенията за обществено хранене, както и по-високо..

публикувано на 11.08.24 в 14:43

За какво да внимаваме при офертите от типа "в последния момент"

"Last minute офертите трябва да бъдат внимателно проучвани, за да се предпазим от риска дори да променим плановете си за периода и мястото на своята почивка, а да получим по-неизгодни условия". Това препоръча от ефира на национална телевизия основателката на платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова.   Тя насочи вниманието към..

публикувано на 11.08.24 в 13:00

Демонстрации с кораби и вертолети във Варна

Военни демонстрации в чест на 145-годишнината от създаването на Военноморските сили на България ще има днес във Варна. Включват се военнослужещи от специалните сили на ВМС заедно с екипажи на кораби и вертолети. Демонстрациите започват в 11:30 часа на Централния плаж в града и ще бъдат наблюдавани от служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и..

публикувано на 11.08.24 в 10:40

Няма признаци на чума по дребните преживни животни у нас

Проверки на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в 551 животновъдни обекта установиха, че животните са клинично здрави , съобщиха от агенцията. Засилените прегледи продължават през следващата седмица,  заради огнищата на чума по дребните преживни животни в съседни страни.  През измината седмица са прегледани над 11 000 дребни..

публикувано на 11.08.24 в 09:31