Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Репортерска проверка: Има ли във Варна очен лекар за спешни случаи през нощта?

Има ли дежурен лекар в Очна клиника Варна, който да приема спешни случаи или те трябва да търпят до началото на стандартното работното време на следващия ден? Този казус постави слушателски сигнал, по който тръгна репортер на Радио Варна.

Светлана Матеева от Добрич се оказала принудена да търси болнична помощ извънредно, заради инцидент с нейния внук, който е на година и половина. Пренасочени от спешния кабинет в Добрич към Варна поради липса на офталмолог в добруджанския град, те откриват, че в Очната клиника през нощта на работа са само медецинска сестра и охрана.

Г-жа Матеева търси помощ и на 112,  откъдето й потвърдили, че единственият наличен специалист по очни болести се намира там, където са те в момента.

Според непотвърдена информация общинското болнично заведение е без лекар след работно време поне от около месец и половина преди описания инцидент. Потърсихме управителя на Очна болница - народният представител д-р Руслан Тошев, който по телефона отрече за липса на специалисти след 18:00 ч.

„Очна болница няма спешен кабинет, но трябва да има на разположение дежурен лекар 24 часа”, каза за Радио Варна д-р Петър Янев директор „Медицинска дейност” в Регионалния здравна инспекция Варна:

Или с други думи, ако трябва да обобщим казуса -  дума срещу дума. Тази на пациента, който не е намерил помощ, и тази на лекаря-администратор, според когото тя е била налице. А за да бъдат изяснявани подобни казуси, следва да бъдат потърсени и контролните органи, в случая Здравната каса, до сезирането на които рядко прибягваме, било поради липса на доверие или на  време. За съжаление, ако ние, като потребители, не си търсим правата, едва ли институциите сами биха направили това.

Всички страни по темата можете да чуете в прикачения аудио файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пуснаха под гаранция 27-годишния шофьор, убил пешеходец на тротоара до бившия дом "Младост"

Пуснаха под парична гаранция в размер на 6 000 лева 27-годишния шофьор, убил на тротоара до бившия дом "Младост" 72-годишен мъж, съобщават от Окръжен съд - Варна. Съдебното му минало е чисто, няма други нарушения на пътя, като отскоро е и правоспособен водач, посочват от съда. Тежката катастрофа стана на 19 май тази година. Правейки ляв завой на..

публикувано на 22.05.24 в 19:31

Токът скача средно с 2% от 1 юли

Средно с 2 процента ще поскъпне токът за страната от 1 юли, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг в сградата на регулатора, предаде БНР. Промяната в цената ще е различна за трите дружества, които оперират на територията на страната. Изчисленията се изготвят в момента, но окончателното решение на КЕВР ще зависи от попълването на дефицита..

публикувано на 22.05.24 в 18:43

Верижна катастрофа между четири коли и бетоновоз на пътя Варна - Добрич взе жертва

Четири леки автомобила и бетоновоз са се сблъскали на пътя Варна-Добрич в района на село Изворско, община Аксаково. От полицията съобщиха, че пътят е затворен, ползва се обходен маршрут.  24-годишен мъж от село Любен Каравелово е загинал при верижната катастрофа. Той е шофирал колата, която е навлязла в насрещното и се е блъснала в..

публикувано на 22.05.24 в 17:22

Намаляват кандидатите за морски специалности в българските университети

Все по-малко млади хора желаят да се обучават в морски специалности.  Една от причините е демографската криза и намаляващият брой на кандидат-студентите. Друга причина е, че работата на море е тежка, макар да осигурява сравнително добри доходи. Това каза за Радио Варна ректорът на Техническия университет във Варна професор Драгомир Пламенов...

публикувано на 22.05.24 в 16:00
Снимката е илюстративна

По-ниски цени на абонаментните карти от Варна до съседни села

Абонаментните карти за пътуване с обществения транспорт от Варна до съседните села да поевтинеят. Това гласува на днешното си заседание комисията по финанси и бюджет след дълги дебати. Съветниците решиха цената на картите, които досега се различаваха в зависимост от отдалечеността на населеното място, да бъде уеднаквена. Пътуващите до петте села в..

публикувано на 22.05.24 в 15:33

Експерт: Колата на НСО се е движила със 160 км/ч, преасфалтираният участък пречи да се проучи спирачният път

Загиналият шофьор при тежката катастрофа с кола на НСО на входа на Аксаково е нямал добра видимост заради пътни знаци и растителност, а специализираният автомобил се е движел с много над позволената скорост - 150-160 км/ч. Това са очевидните факти, за които красноречиво говорят и снимките с деформираните коли, коментира пътният експерт от Европейския..

публикувано на 22.05.24 в 14:30

По Ваш сигнал: Жители на блок със 113 апартамента се оплакват от некачествено саниране

От некачествено саниране на блок 152 в район "Младост" във Варна се оплакват живеещи там. Проблемите възникват още преди около шест години, при началото за програмата за безплатна изолация в кооперацията. "Вкъщи започнахме да се наводняваме, около прозорците започна да тече вода. Тогава не ни смениха дограмата - казаха, че не ни се полага, въпреки че е..

публикувано на 22.05.24 в 14:00