Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роботите могат да манипулират и подчиняват хората

Макар и още далеч от образа на андроидите от „Междузвездни войни“, „Аз, роботът“ и – слава богу – „Терминатор“, те са вече сред нас, сглобяват автомобили, чистят и дори провеждат хирургически операции.
Снимка: wonderfulengineering.com

Роботите може би ще са в състояние да манипулират хората и да ги карат да им се подчиняват, сочат резултатите от изследване.

Учени от Германия откриха, че роботите вече имат властта да манипулират хората като са приятелски настроени и могат да карат хората „да съжаляват“ вместо тях.

При експеримент било установено, че много хора решават да не изключват хуманоид, защото той казва, че го е страх от тъмното.

Разтърсващите резултати от изследванията разкриват, че хората са склонни да третират човекоподобните машини по начина, по който биха се отнасяли към други хора.

Проучване на университета в Дуисбург-Есен открива, че това означава, че те могат да бъдат накарани да се чувстват виновни. Заключенията на учените гласят:“Хората са склонни да третират електронни устройства по начин, подобен на това как биха се отнасяли към човешко същество, поради което злоупотребата с робот трябва да се счита за осъдителна".

За да докажат тази теория, 89 доброволци били помолени да взаимодействат с хуманоида на име Нао.

От тази група Нао помолил 43 от тях да не го изключат - около 30% били убедени.

От тях няколко души казаха, че чувствали съжаление към робота, а някои казват, че не са изключили робота, защото ги помолил да не го правят.

Учените също така открили, че ако Нао се обърне към човек с вдъхващ страх глас, би било по-вероятно да постигне това, което иска. Изследваното показало, че "осем участници съжалиха робота, защото им разказа за страховете си от тъмнината. Участниците обясниха, че не искат роботът да се страхува и това изявление да ги засяга."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОбС-Балчик утвърди имената на новите 20 съдебни заседатели при Районен съд - Балчик

Имената на новите 20 съдебни заседатели при Районен съд - Балчик днес бяха утвърдени от Общинския съвет в Балчик след продължителна процедура поради липса на желаещи. "Част от кандидатите са били съдебни заседатели и през предходния мандат, което означава, че вече са запознати с работата и отговорностите на съдебния..

публикувано на 28.03.24 в 17:17

95% от неработещото осветление във Варна се дължи на кражби на кабели

Конкретни мерки срещу посегателствата върху уличното осветление нареди кметът Благомир Коцев по време на работна среща с представителите на фирмите за ремонт и поддръжка и на ресорните дирекции. Фирмите да локализират и да докладват за най-критичните места, където инфраструктурата става най-често обект на кражби. Захранването да бъде възстановено след..

публикувано на 28.03.24 в 17:04
Милена Стойчева

Милен Стойчева: ЕК подкрепя проект за иновационна долина във Варна

Европейската комисия ще подкрепи проекта за създаване на екосистема от дълбокотехнологични долини, включително тази във Варна. Това съобщи във Варна министърът на иновациите и растежа в оставка Милена Стойчева, договорът ще бъде подписан до месец. Ректорът на Икономическия университет проф. Евгени Станимиров, чиято е идеята  за създаването на..

публикувано на 28.03.24 в 16:57
Снимката е илюстративна

172 млн. лева са предвидени за подпомагане на компании за иновации

172 милиона лева са предвидените средства за  подпомагане партньорството между наука, образование и бизнес, каза Милена Стойчева, министърът на иновациите и растежа в оставка Милена Стойчева.   Тази програма е свързана с капацитета, който се изгражда от взаимодействието между наука и бизнес. Ще си партнират центрове за върхови постижения и бизнес..

публикувано на 28.03.24 в 16:37

Превалутират влоговете без такса

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. През това време търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. Това е записано в публикувания проект на Закон за въвеждане на еврото. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в..

публикувано на 28.03.24 в 16:31
Иванка Шалапатова

Шалапатова: Варна е добър пример за развитие на социалната икономика

Варна е добър пример за развитие на социалната и солидарна икономика. Това каза Министерството на труда и социалната политика Иванка Шалапатова във Варна. Това е една политика, която ще бъде разгърната с пълна силна, каза тя и допълни, че в морската столица има много добри практика. Според Шалапатова партньорството между бизнеса, университетите,..

публикувано на 28.03.24 в 16:25

Хората от Пчелина не вярват от ВиК да завършат канализацията до края на май

До края на май трябва да завършат дейностите по прокарване на канализация в местността Пчелина. Обнадеждаващата новина съобщи Сава Коев, ръководител на ВиК проекта. Остават още 5 канализационни клона. Работата по последния етап започва другата седмица, посочи още той. 

публикувано на 28.03.24 в 15:45