Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три от пострадалите в Болоня български деца остават в болница

експлозия след пътен инцидент на магистрала в покрайнините на Болоня
Снимка: Ройтерс

Три от седемте български деца, които пострадаха при експлозията в Болоня, остават в болница. 
В същото лечебно заведение в града е настанен и карабинерът Масимо Пирас, спасил живота на осемте деца, ранени при инцидента.
За 17-годишното момче от Силистра, което е в болницата в Чезена, лекарите дават прогноза за 40-дневно болнично лечение. Ще се прецени дали да му се направи операция. Най-засегнати са краката, защото от горещата ударна вълна джапанките му са се стопили. Осигурен е постоянен преводач, а баща му пристига утре.
По думите на почетния консул на България за област Емилия Романя - Франко Кастелини, грижите към момчето са много добри, така както и за двамата му съученици, настанени в болницата "Белария" в Болоня.
Лекуващият ги лекар - доктор Анна Мария Байети, заяви пред БНР, че децата имат по тялото изгаряния от втора степен и трябва да останат под лекарско наблюдение поне една седмица.
Пострадалите деца бяха посетени от генералния консул на България в Милано Росен Руфев. Болницата посети и премиерът на Италия Джузепе Конте.
Руфев съобщи, че състоянието и на трите момчета, които остават в болница след инцидента, е стабилно. Двете деца, настанени в болницата в Болоня, са с под 20% изгаряния. Състоянието на третото дете, което е в Чезена, е малко по-тежко, но и при него няма да се наложи операция, увери Руфев:
"Стабилно състояние, както физическо, така и психическо. Последното решение на лекарите е да ги задържат малко повече, за да се убедят, че са оздравели напълно. Бяхме на посещение преди това в болницата в град Чезена, където също се срещнахме с момчето от групата, което беше най-тежко пострадало от всички. Неговото състояние също е стабилно. Министър-председателят на Италия е посетил лично това момче", поясни консулът.
Семейството на ранения вече е дало съгласие италианските медици да започнат нужното лечение в специализираната клиника на Чезена. С родителите на всички останали младежи са проведени разговори, за да са наясно със ситуацията, уточни Марин Бонев от Регионалното управление на образованието в Силистра.
"Засега няма родители, които да са изявили желание децата им да бъдат върнати предварително, преди да е приключила тази тяхна практика в Болоня", заяви той.
Директорката на Професионалната гимназия, където учат децата - Татяна Кинджакова, е трябвало да се върне в България утре. Чрез Министерството на образованието се прави нужното да бъде удължен престоят ѝ в Италия.
Практиката на силистренските ученици трябва да приключи на 31 август.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два големи пожара продължават да гасят огнеборците във варненско

Останалите по-рано възникнали огнища на огнената стихия са овладени.  Това каза старши комисар Тихомир Тотев-директор на варненската пожарна служба. Тотев съобщи, че екипи от военноморските сили са пристигнали на мястото на пожара край село Слънчево и помагат за потушаването му.  Няма опасност този пожар да застигне населените места. Във Варна..

публикувано на 14.07.24 в 20:02

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е поискала от командира на ВМС контраадмирл Кирил Михайлов да бъдат..

публикувано на 14.07.24 в 18:28

От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника за гасенето на огнищата

Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е изпратила писмо до командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов с искане да се осигурят екипи от представители на ВМС ,които да подпомогнат пожарникарите в овладяване на огнищата, възникнали в града и региона. От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника, общо 10..

публикувано на 14.07.24 в 17:23
пожар

Пожарите стават повече, огънят върви към Игнатиево, с.Припек и с.Баново

О перативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил от телефон 112 нови сигнали за възникнали пожари на територията на Варна и в региона. Пожар се е разгорял в района на блок 406 в квартал „Владислав Варненчик“ при обръщача и до Детския център.  Друго огнище се разпростира между селищно образувание Сълзица,..

обновено на 14.07.24 в 17:09

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай и Русия проведоха съвместен военен патрул в Тихия океан

Китай и Русия проведоха съвместно военноморско патрулиране в северната и западната част на Тихия океан, съобщи Министерството на отбраната на Пекин, цитирано от АФП. От министерството заявиха, че учението не е било насочено срещу никоя друга държава. Двете..

публикувано на 14.07.24 в 15:37
Пожар

Движението по АМ "Хемус" се пренасочва през Комитово ханче заради пожар до Слънчево

Голям пожар от двете страни на магистрала „Хемус” край Варна Пожар в сухи треви и иглолистна гора е възникнал до пътя за село Слънчево, община Аксаково. Четири екипа на Пожарната са на мястото. Движението по магистрала "Хемус" се пренасочва  през Комитово ханче заради разрастването на пожара -съобщиха от Областната дирекция на..

публикувано на 14.07.24 в 15:19