Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Събирате стотинки или имате скъсани банкноти - какво да правите с тях?

Мнозина са онези, които събират монети, за да могат хубаво да ги изхарчат, когато се посъберат.

Какво е важно да знаете ако искате да ги обмените за хартиени банкноти или да замените повредени пари, разказва Нина Милошевич:
Таксата за обмяна на стотинки в териториалното поделение на БНБ във Варна, а и в останалите клонове в страната е 2,40 % до 200 лв. и 1,2 % при сума над 200 лв. На входа на банката ви посреща учтиво служител – охранител, който ви уведомява да подготвите документ за самоличност, пита каква е целта на посещението ви и ви информира да приготвите предварително таксата за операцията, която ще извършвате. При моето посещение вчера срещнах господин, който редовно посещава банката защото децата му събират пари, а той им ги обменя след това за банкноти. Сумата, която бе събрана от тях бе малко над 700 лв. на монети от 1 лв. Интересен е и фактът, че всекидневно през варненския клон на БНБ преминават и хора с повредени банкноти. Какво трябва да знаем в този случай: БНБ възстановява на клиента банкнота със същия номинал, но с удръжка от 6%. Или образно казано, ако имате повредени 10 лв., за смяна с нова банкнота със същия номинал, банката ще ви удържи такса от 0,60 ст.

Задавали ли сте си въпроса какво да направя, ако имам разкъсана на парчета банкнота? Не се паникьосвайте, а старателно съберете всички до една части , поставете ги в плик, за да избегнете друго увреждане. Пликът с повредените български банкноти, заедно със заявление-декларацията за отложена замяна и документът по чл. 26, ал. 1, т. 2 от Наредба № 18 на БНБ за контрол върху качеството на банкнотите и монетите в наличнопаричното обращение за причините и обстоятелствата, при които е станало повреждането, ако такъв е бил издаден, се поставят в байлонов плик и се опаковат в пакет (плик), които защитават съдържанието им от физически и химически въздействия. Върху пакета (плика) се написват името на лицето, в чиято полза трябва да постъпи стойността на заменените банкноти, адресът му и датата на предявяване.Занесете лично парите в Касов център на БНБ или попитайте във Вашата банка дали ще може банката да предаде парите на БНБ. Когато предавате парите, използвайте съответния формуляр, като обясните точно причината за повредата им.

Замяна на повредени български банкноти и монети се извършва и на касите на териториалните поделения на „Дружество за касови услуги” АД в страната, съгласно условията на дружеството.

В разгара на летния сезон не е изключено у нас да попаднат и фалшиви банкноти. В този случай трябва да знаем, че Българската народна банка и банките не заменят, а задържат тези пари, като за задържането им се издава документ. Бъдете предпазливи и ако все пак ви върнат недобре изглеждаша банкнота, не забравяйте, че може да откажете да я вземете и да ви дадат друга при пазаруване.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравният и образователният министър ще решават утре, дали ще има още присъствени класове в училище след 4 февруари

От 4 февруари вероятно ще разрешим три класа от 5 до 12 клас да учат присъствено, ако продължава да спада заболеваемостта от КОВИД 19. Надяваме се тя да достигне под 120 на 100 000 души, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Министър Ангелов докладва на министър-председателя Бойко Борисов, че утре предстои да разговаря по..

публикувано на 17.01.21 в 19:50

Двама моряци загинаха при потъването на кораб в Черно море

Двама моряци загинаха край брега на турската провинция Бартън след потъването на кораб, плаващ под  флага на Палау. Плавателният съд е построен през 1975 година в Русия. На него е плавал 13-членен екипаж. Всички моряци са граждани на Руската федерация. Спасителната операция е в ход. Открити и спасени са най-малко петима дущи,..

публикувано на 17.01.21 в 14:50
Банско

Близо 48 милиона лева са усвоени от компании в туристическия сектор

Близо 48 милиона лева са усвоени от компании в туристическия сектор по данни на Министерството на туризма. На редовното си заседание в сряда Министерския съвет реши да осигури допълнителни 40 милиона лева от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и..

публикувано на 17.01.21 в 14:31

Земетресение разлюля Шумен

Три труса са усетени тази нощ на територията на община Шумен. По данни на Европейският сеизмологичен център те са с магнитуд между 2,3 и 3,2 по Рихтер. Първият е бил в 23.29 часа с епицентър между селата Радко Димитриево и Ивански, вторият в 23.47 часа в село Дибич и третият с епицентър Шумен шест минути след полунощ. Няма информация за..

публикувано на 17.01.21 в 10:08

Лъвчетата и камилчето от Варненския зоопарк в конкуренция

120 хиляди посетители са преминали през 2020 г. през Варненския зоопарк, а приходите са в размер на 270 хил. лв. Това съобщи за Радио Варна директорът на Зоопарк-Варна, Иванка Стоянова. Тя уточни, че 13 хил. лв. са приходите само от дарения за осиновените животни, които са около 20-сет. От началото на 2021г. броят на посетителите е 2000 до 14-ти януари...

обновено на 17.01.21 в 09:41

Спад в заразените от COVID-19

233 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал, обновени в полунощ.  Положителни са 5 на сто от направените 4 628 теста. Във Варна случаите са само 11, 14 - в Бургаска област, 10 са в Добрич.

публикувано на 17.01.21 в 07:02

Застудяването продължава, под 0 градуса навсякъде

Днес ще преобладава облачно време, почти без валежи. Ще духа слаб до умерен, по крайбрежието временно силен вятър от север, следобед ще се завърти от север-северозапад и ще започне да отслабва. Застудяването ще продължи и максималните температури почти навсякъде ще са отрицателни – от –5 до 0 градуса, за Варна около –2. Вълнение на морето..

публикувано на 17.01.21 в 06:23