Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 души са се тествали анонимно за ХИВ във Варна

„Месец на отворените врати“ в сградата на РЗИ, стая 501 се организира всеки понеделник, сряда и петък от 9:00 до 12:00 часа и 12:30 – 16:00 часа. Съвместно с община Варна и неправителствени организации ще се проведе анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН на 04.09.2018 г. и на 11.09.2018 г. от 15:00 до 17:00. Две ще са локациите - на входа на Морската градина и пред голям търговски център на бул. "Владислав".

От началото на тази година са открити нови 161 ХИВ–серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 6:1 (139 мъже и 22 жени). Тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 44%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 25%.

Честотата на новорегистрираните случай с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС и ЕИП през 2016 г. е 5.7, за България показателят е 2.8, т.е. страната ни е с двойно по-ниско разпространение на ХИВ сред страните от ЕС и ЕИП.

По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. И през настоящата година 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път. В 9% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

10 души са преминали през 501 кабинет в РЗИ-Варна от страта на кампанията в средата на август. Защо трябва да се тестваме всяка година, обяснява Антоанета Ангелова, старши инспектор в отдел "Противоепидемиологичен контрол" в РЗИ - Варна:





Националната лятната АНТИСПИН се провежда и в Бургас с подкрепата на Местен обществен комитет по СПИН и от партньорските организации: Община Бургас, РЗИ-Бургас, Сдружение „Доза обич”, Фондация „Областен ромски съюз”, Общински младежки клуб „J.J.Cool A”. През периода на кампанията, ще се извършва Анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН /с бързи тестове/. Всички желаещи да проверят своя ХИВ статус, могат да посетят:

- Вирусологична лаборатория на РЗИ /ет.2, стая 203/ - от 13.00 до 16.00ч.
- КАБКИС /ет.1, кабинет 102/ – от 08.30 до 17.00ч.

На 14.09.2018 г. от 14:00 – 16:00 ч. - Анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН с бързи тестове в мобилен медицински кабинет (ММК), разположен на възлово място в град Бургас – ул. „Александровска“ (до „Мак Доналдс“).

Екипи от доброволци на Общински младежки клуб „J.J.Cool A”, Фондация „Областен ромски съюз“, Сдружение „Доза обич“ ще раздават здравно-информационни материали, флаери, брошури и ще промоцират употребата на предпазни средства; ще мотивират гражданите и гостите на града да проверят актуалния си ХИВ статус.

В Добрич кампанията се провежда под формата на образователни мероприятия с млади хора и разпространяване на здравно-образователни материали в комплекс „Албена“, с. Кранево, общини от област Добрич и Общински младежки център „Захари Стоянов“, гр. Добрич.Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН към РЗИ-Добрич функционира всеки работен ден от 08:30 до 12:30 часа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха мъж и жена за кражба на велосипед във Варна

32-годишна жена и 36-годишен мъж са задържани в ареста на Трето районно управление на полицията във Варна за извършена кражба на велосипед в морската столица. Те са к риминално проявени и осъждани, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. Мъжът и жената са  станали познати на обществото от публикувани техни снимки в социалните..

публикувано на 24.04.24 в 10:01

Варненски митничари задържаха над 10 хиляди недекларирани строителни инструменти

Митнически служители от Териториална дирекция Митница Варна задържаха 10 563 недекларирани стоки – строителни инструменти и части за тях, в контейнер, пристигнал от Китай. Контейнерът е разтоварен на Митнически пункт „Варна Запад“ и по документи съдържа 18 вида специализирани стоки  - уреди, използвани в строителството, ръчни инструменти и части за..

публикувано на 24.04.24 в 09:56
Снимката е илюстративна

Каналът край Морското училище е пълен с боклуци, каква е причината да не бъде изчистен?

Каналът край Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна е пълен с боклуци и клони, а растителността е избуяла.  С този сигнал с редакцията на Радио Варна и предаването "В ефир сте" се обърна Николай Пърлов.  Причината каналът да не е почистен е, че е изтекъл договорът на фирмата, която се занимава с тази дейност. В момента е обявена нова..

публикувано на 24.04.24 в 09:50

Броят на заразените с коклюш расте, очаква ли се обявяването на национална епидемия?

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш, предаде БНР.  Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата А броят на заразените продължава да..

публикувано на 24.04.24 в 09:06

НОИ изплаща пенсиите за месец май след Великден

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева с начална дата 26 април т. г. Тогава ще са налични както преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, така и преводите към пощенските станции – за пенсионерите, които получават..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Служебната власт на среща с представители на земеделския сектор

Служебният министър-председател на Република България Димитър Главчев, заместник министър-председателят Людмила Петкова и министърът на земеделието и храните Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделските браншови организации у нас. Разговорът ще се състои от 17 часа днес в Гранитната зала на Министерския съвет.  На срещата двете страни ще..

публикувано на 24.04.24 в 08:33

Обществено обсъждане за разширяването на бул. "Цар Освободител" във Варна днес

Обществено обсъждане на Подробния комуникационно-транспортен план (ПКТП) на бул. "Цар Освободител" от пътен възел "Летище" до бул. "Васил Левски" ще се проведе от 17 часа днес в зала "Пленарна" на Община Варна.  В новото проектно решение се предвижда всички пресичания на бул. „Цар Освободител“ с улици и булеварди от първостепенната улична мрежа да..

публикувано на 24.04.24 в 08:28