Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чарът на италианците? Каквото и да правим - влагаме душата и сърцето си!

Звездният тенор, който пее под душа във филма на Уди Алън "На Рим с любов" в специално интервю за Радио Варна

За Опера в Летния театър 2018 бе чест да посрещне за заключителния гала концерт Фабио Армилиато, един от най-изтъкнатите съвременни тенори на световната оперна сцена, който се откроява с прекрасен глас, висок регистър, изключителна музикалност, впечатляващо артистично присъствие и не на последно място - харизма.

Фабио Армилиато е посланик на родния си град Генуа пред света и това прави неговия гастрол във Варна още по-значим, още повече, че Варна и Генуа са побратимени градове. Протоколът за приятелство и сътрудничество между Варна и Генуа, Италия, е подписан през 2006 година, като основните области за обмяна на добри практики са свързани с туризма, икономиката, социалния живот и културата.

След завършването на Консерватория „Николо Паганини“ в Генуа, Фабио Армилиато дебютира в „Симоне Боканегра“, откъдето започва и стремителната му кариера в най-престижните оперни театри, като Метрополитънопера, Миланската скала, Парижката опера, Teatro Real в Мадрид, Операта в Сан Франциско, Виенската Щатсопера и др. Жъне световен успех с ролята на Кавароди от „Тоска“ в Арена ди Верона, Teatro Real в Мадрид, Римската опера, също в Миланската скала под диригентството на Лорин Маазел и в Ковънг Гардън, под диригентството на Антонио Папано. СнимкаПее в „Турандот“ в реконструирания Petruzzelli-Theatre в Бари, изпълнява своя феноменален Родолфо от „Луиза Милер“ в Цюрихската опера, дебютира в „Отело“ в Opera Royal de Wallonie в Лиеж. През 2011 е отличен с първата международна награда „Тито Скипа“ и наградата „Бениамино Джили“.За участието си в „Силата на съдбата“ в Opera de Wallonie в Лиеж е удостоен, заедно с известното сопрано и негова съпруга Даниела Десси, с престижната награда "Premio Ginestra".

Широка популярност носи на Фабио Армилиато участието му във филма на Уди Алън „На Рим с любов“, където той се снима, заедно с Алек Болдуин, Пенелопе Крус и други именити актьори. Лентата открива Международния филмов фестивал в Лос Анжелис през 2012 г.

След участието си в заключителния Гала концерт на Опера в Летния театър, ще аплодираме Фабио Армилиато и днес, когато той, заедно с другите ВИП гости, ще мине по червения килим на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“. XXVI издание на популярното филмово събитие ще се проведе във Фестивалния и конгресен център, от 24 август до 2 септември 2018 г.





Вярно ли е, че всички италианци са влюбени в операта?

Да, вярно е че италианците много обичат операта, но в последните години това не е съвсем така.Трябва да променим нещата, за да станат както преди.

За Вас казват, че имате прекрасен глас, висок регистър, изключителна музикалност, впечатляващо артистично присъствие и харизма. Кое от всичко това е вярно?

Благодаря за тези думи, мога да кажа, че много обичам операта и правя всичко от сърце.

Как започнахте с операта? Откъде тръгна Вашият път?

Всичко започна от моето семейство и от моя баща, от тяхната голяма любов и страст към операта. След това учих много усилено и съм щастлив, че имам най-хубавата професия в цял свят.

СнимкаПредимно италиански ли е Вашият репертоар? Какво пеете?

Да, моят репертоар е най-вече италиански, както и малко от Франция – „Кармен” например, но никога не съм пял на немски.

Достатъчна ли е само любовта, за да извървите този труден път до висотите на оперното изкуство?

Трябва търпeние, желание да учиш повече, много търпение трябва...

А талант?

Талант – да, но е нужно търпение и много късмет.

Генуа е Вашето родно място, привързан ли сте към този град или по-скоро сте космополит?

Генуа много ми дава, вдъхновява ме, аз учих там в консерваторията и пях седем години в хора на оперния театър. Когато пътувам винаги нося частица от този град в сърцето си, аз пея в цял свят, но Генуа е винаги с мен. Всъщност почувствах се космополит отткакто започнах да гастролирам на различни световни сцени. Аз доста говоря за Генуа, защото там има много култура, има музика, има футбол, всичко...

За пръв път ли сте във Варна?

Преди много години, през 1988 година бях в Бургас, където с маестро Михаил Ангеловза пръв път пях „Ернани”

Вече имате ли впечатления от Варна?

Много ми харесва Варна, тя е град на морето, оприличавам я на моя роден град Гануа, хубав, чист и много добре организиран.

Станахте още по- популярен след участието си във филма на Уди Алън „На Рим с любов”? Там играхте погребален агент, който прекрасно пее арии, но само под душа...Когато учите нова роля пеете ли под душа?

СнимкаВинаги, когато разучавам нещо ново, пея под душа. Всички пеем най-добре под душа!

Как се случи срещата ви с Уди Алън? Как Ви избра за филма?

Стана случайно, никога не съм предполагал ,че ще се снимам в холивудски филм, при това на Уди Алън. Той ме познаваше отпреди като певец, но когато се срещнахме беше много интересно – огледа ме от глава до пети, като на рентген и после каза „Добре, може да работим.” Освен това във филма аз говорех на английски, нямах дубльор. Много хора си мислеха, че аз съм актьор, а звучи гласът на друг, истински оперен певец. След филма популярността ми скочи неимоверно...

Как се работи с Уди Алън?

Много лесно. Той иска нещата да се получават, да работя много с гласа,  интерпретацията, но без много движения, по-семпло и обрано. Преживявянето беше уникално!

Какво  е чувството, което изпитвате, докато пеете?

За мен е много важна думата „свобода”, свободата в музиката. Много ми харесва да комбинирам глас с думи и да предавам емоция на хората, които слушат. За мен това е много важно – да можеш да докоснеш хората с това, което правиш.

В какво е чарът на италианците?

Каквото и да правим - дали ще готвим, дали ще пеем - влагаме душата и сърцето си!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15