Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анелия Ден Бур: "Enjoy the life" в село Невша

Отвеждаме ви ефирно в село Невша, което е с живописна природа и с чист въздух, благоприятен за здравето и пречистващ душата. Селото вече е предпочитано не само от местните, но и от чужденците. Ако не сте ходили, идете. Географското местоположение на Невша наподобява района на Тоскана в Италия. Хълмист пейзаж, лозови масиви, каменни къщи. В една такава каменна къща се заселват българка и холандец. Но ниските български изби не са пригодени за високи двуметрови холандци, които отнасят с лекота гредите. Един удар в камък от 1891-ва година поставя началото на надграждане на къщата през 2013-ста. И тя става не само личен дом, а вила за гости. Влизаме в двора, красиво поддържан с водни лилии и рози. Запознаваме се със стопанката на вилата Анелия Ден Бур:

Снимка

Как се озовахте в село Невша?

Идеята беше изцяло на съпруга ми. Омъжена съм за холандец. Живеем тук от 5г.  И двамата харесахме това село и решихме да сменим София и Холандия с него. Той беше пътувал много по света, включително и тук. Хареса му локацията на Невша, от гледна точка на разположение, в близост до магистралата и само на 20 минути от летището и на 40-сет минути от морето. Същевременно на около 10 мин. с кола оттук има интересни исторически места. Така че, който дойде тук няма да скучае.

Доста добра промяна, може би. Как се чувствате след 5г.?

Чувстваме се добре.

Обслужвате доста хора във вашата къща за настаняване...

Да. Гостите, които идват тук са предимно от Варна и околностите, но също посрещаме и много чужденци. Близо до селото има хубава природа, има много защитени видове. Идват много румънци, които практикуват делтапланеризъм. Англичани идват, колоездачи.

Какво ви дава общуването с различни хора буквално във вашия дом?

Срещата с различни хора винаги отваря нови хоризонти. Приятно е да срещнеш хора, да разговаряш с тях, да споделиш, да видиш чужд опит. И най-вече ни радва когато имаме млади хора и деца. Виждаме какво бъдеще, лъч има в новото поколение. Оживява се районът. Ще е хубаво да има още къщи за гости, защото селото живва.

Казахте, че съпругът ви е холандец, как се чувства той в България?

Той харесва България. Питала съм го няколко пъти: "Съжаляваш ли, че не сме в Холандия?"...

А вие не искате ли да сте там?

Имам свобода, когато искам ходя. Често си ходим и до Холандия, защото и там развиваме туризъм - имаме къмпинг. Пътуваме все още. Съпругът ми казва така: Всеки ден трябва да се радваш на живота. Enjoy the life!!!

Още за красотата на село Невша и за хората, които живеят там, очаквайте тази неделя след 8.00ч. в предаването на Радио Варна "За селото".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 05.08.24 в 09:00

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио е подредена на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три години от влизането на..

публикувано на 04.08.24 в 07:40

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток, заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнеса там. Имаме над 1000-км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05
Ивелина Кадири

Ивелина Кадири: ДНК данните са нещо неприкосновено, към което маркетингът трябва да се отнася с уважение

Ивелина Кадири е магистър по икономика и по арт мениджмънт, маркетолог с многостранни интереси и убеденост в интердисциплинарното бъдеще на науката. Има дългогодишен професионален опит в областта на авиацията и енергетиката, а в момента е мениджър регулаторни дейности в българска софтуерна компания, световен лидер в управлението на електрозарядни..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20