Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешни мерки за подобряване на водоснабдяването в Добрич предприема общината

Спешни мерки за подобряване на водоснабдяването в Добрич бяха обсъдени на експертна среща между „В и К“, граждани от кварталите „Рилци“ и „Балик“ и специалисти от общината, съобщи кметът Йордан Йорданов. Определени са конкретни срокове за действие и общинската управа ще следи стриктно за изпълнение на поетите ангажименти. Най-сериозна е ситуацията в квартал „Рилци“, чиито жители проведоха серия от протести през последните няколко седмици заради дългите периоди на безводие.

По думи на кмета Йорданов, общината има поставен срок до два дни, в който да се изясни по какъв начин и как напорната кула в кооперацията на съответния квартал може да се ползва от ,,В и К” дружеството, без обаче то да изразходва електрическа енергия, а ще използва наличната помпена станция, която има. В това число ,,В и К”  вече е подготвил проект за трасе от километър, което трябва да замени вече съществуващото, компроментирано такова, което би следвало да снабдява в пъти по-добре самия квартал и по-конкретно високите места. По проект водопроводното трасе трябва да се изгради от булевард ,,Добричка епопея”, продължението на булевард ,,Добружа”, чак вътре в квартал ,,Рилци”, по-конкретно до помпената станция, която ще бъде реахабилитирана от ,,В и К”. Очаква се, че в следващите два дни ще има реален резултат, вече от действията на общината, които тя е предприела.

В ЖК „Балик“, откъдето постъпват много сигнали за ниско налягане,  до четвъртък вечерта специалистите на „В и К“ трябва да направят анализ на хидрофорната станция. Тя е построена едва преди две години, и захранва много жилищни блокове. Задачата на „В и К“-специалистите е да направят допълнителни настройки на хидрофорната станция така, че да се подобри водоснабдяването в района. Извън конкретните мерки кметът коментира и отправените през последните дни упреци към ръководството на общината във връзка с проблемите на водоснабдяването на града: ,,На 27 октомври 2017г., за пореден път алармирахме и министерството на регионалното развитие, алармирахме всички институции за проблемите с водоснабдяването в град Добрич. Проблемът в квартал ,,Рилци” не е от вчера, не е от онзи ден, той е от преди десет години. Та моето питане е към хората, които в момента изключително много популистки яхват една вълна: Къде бяха в последните три години? В общински съвет град Добрич, представители на „Реформаторски блок” многократно са задавали въпроси, на които все още няма отговор и нека да не си играем със страховете на хората само за да си правим един популистки, политически пиар. Разбирам, че идват избори, шест месеца преди европейските избори, една година преди местни избори, много внимателно трябва да се прецизират такива изказвания. Многократно през последната година сме се стремили, аз и моят екип, да решаваме тези въпроси. Това е първото ни изявление във връзка с липсата на вода в квартал ,,Рилци”, но вече имаме стъпки начертани как да бъдат решени. Бих си позволил да питам публично народните представители от 8-и многомандатен избирателен район какви мерки са предприети за разрешаването на проблемите, с които се сблъсква ,,В и К” дружеството? Какви мерки са предприети за фактическия фалит на ,,В и К” дружеството? 10-12 години, всички си задаваме този въпрос, на който отговор нямам и задавам такива въпроси с ясната отговорност, че разрешаването на толкова задълбочени проблеми минава през по-добрата работа и координация между институциите.”

Запитан възможно ли е ситуацията в квартал „Рилци“ да се влоши и да се стигне до осигуряване на вода с водоноски, ако проектът с напорната кула на земеделската кооперация не се осъществи, кметът  заяви, че не би позволил  това да се случи. Но, ако трябва, и общината ще осигурява водоноски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на правителството в Скопие

Горски пожари и гореща вълна: Скопие обяви кризисно положение

7 горски пожара обхванаха Северна Македония, съобщиха официални лица, което накара правителството да обяви кризисна ситуация. По време на извънредно заседание на правителството през нощта, депутатите обявиха кризисна ситуация - без да призоват за извънредно положение - "поради зачестилите случаи на..

публикувано на 14.07.24 в 13:12

Спецоперация на ГДБОП в Свети Влас, има задържани

При спецакция на ГДБОП са иззети марихуана, кокаин и пари. Задържани са трима души, съобщиха от полицията Специализираната операция на територията на При спецакция на ГДБОП са иззети марихуана, кокаин и пари. Задържани са трима души, съобщиха от полицията Специализираната операция на територията на Свети Влас е реализирана от служители на ГД..

публикувано на 14.07.24 в 12:56

Реакциите на бг политиците за Тръмп

Категорично осъждам опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи. Пожелавам бързо възстановяване на президента Тръмп и на ранените. Изразявам съболезнования на народа на САЩ за невинната жертва. Това написа президентът..

публикувано на 14.07.24 в 10:53

Стелиян Стойчев: Ненужни горими материали из дворовете в големи количества

Изоставена къща изгоря в балчишкото село Дъбрава, а пожарът обхвана още 12 двора и стопански постройки. След четири часа борба на екипи от Балчик и Добрич с четири камиона и 10 души огнената стихия е потушена, спасени са 11 къщи, съобщи началникът на Районната служба Пожарна безопасност и защита на населението Стелиян Стойчев. Сигнал за огъня,..

публикувано на 14.07.24 в 10:25

Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса , предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун , съобщават пожарникарите. Движението по магистралата Промахон - Солун се пренасочва по обходен маршрут от съображение..

публикувано на 14.07.24 в 09:50

250 родолюбци по стъпките на Левски

Днес от Плевен потегля вторият лъч от Националния поход „По стъпките на Апостола“. За 30 поредна година над 250 участници ще преминат по различни маршрути на Стара планина в осем лъча, за да пристигнат в родния град на Васил Левски - Карлово на 18 юли и отбележат годишнината от неговото рождение. Общо 250 участници, 68 от които..

публикувано на 14.07.24 в 09:48

Оранжев код за жега в цялата страна в неделя

Оранжев код за опасно високи температури е обявен за цялата страна в неделя. Времето ще бъде слънчево и горещо, със слаб, в източните райони до умерен, вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно 35 и 40 градуса, в София - около 37. По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа..

публикувано на 14.07.24 в 09:32