Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В годината на Съединението Катедралата била с високи, а не куполни кубета

Христо Наумов Ботев

В сградата на Държавния архив във Варна е подредена изложба, посветена на оповестяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Творбите представят събитията, които са се разиграли във Варна на 6 септември 1885 година, през погледа на автора им Христо Наумов Ботев.  Той е направил проучване на събитията през този ден, като част от тях е изобразил на платната.

Христо Наумов Ботев е проследил визуално хронологията на Съединението във Варна - от получаването на известието от Пловдив, че Княжество България и Източна Румелия са обединени, до изпращането на княз Александър Батенберг с влака от старата варненска жп гара.   



- Как се роди изложбата, посветена на Съединението във Варна?

- Изложбата е на историческа тематика. Петата по ред, която разработвам по конкретна историческа тема. Оказа се, че всички събития с оповестяване на Съединението във Варна са свързани със сградата на днешния архив. Или по-точно - на телеграфо-пощенската станция, която е била на това място. Тази сграда вече не съществува, но е била тук. Проучвайки събитията от септември 1885-а година, аз създадох тези картини - аз имам способността от текста, който чета, веднага да виждам сюжета на картината.

- Казахте, че търсите достоверност, че проучвате, със сградите - ясно, а персонажите, как създавате тях?
- И персонажите проучвам донякъде. В тези картини те са повече масовка, но въпреки това съм търсил някаква идентификация. С гвардейците, с войниците е по-лесно, но с облеклото на останалите персонажи е по-сложно - калпаците, носиите. Архитектурата съм я проучвал специално, за да пресъздам сградите. Например дали и в какъв вид е съществувал Катедралният храм. Оказа се, че точно тогава по събитията през 1885 г. са покривали покрива - храмът е бил в строеж, без камбанария и самите кубета са били високи, а не куполни както сега след преработката.

- Споменавате сгради и обекти, които вече ги няма - Султанската чешма, телеграфната станция, където е обявено съединението - те биха ли могли да бъдат източник за доопознаването на Варна?
- Да, разбира се, тук на ъгъла в посока часовника се е намирала една много интересна чешма, наречена Слънцето

- Как подходихте към тази изложба - от гледната точка на историческата достоверност или на въображението на художника?
- И двете. Трябваше да стъпя на историческата истина и на архитектурата, за да ме улеснят, иначе трябваше да си фантазирам. Историята се рисува по класическия начин. Не може да бъде абстрактна. Самата композиция, изразяването на сюжетната част - там вече е творческата страна. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00