Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Родителите могат онлайн да избират обедно меню на децата си в училищата в Бургас

Снимка: Радио Видин

Родителите могат онлайн да избират и заплащат обедното меню на децата си в училищата в Бургас, съобщават от местната общината.

Онлайн платформата е въведена във всички училища на територията й. Целта на системата е децата да бъдат мотивирани да се хранят в столовете, вместо да купуват нездравословни артикули от павилионите около училищата, където качеството на храните не може да бъде гарантирано, добавиха от общината.

Извън основното меню, което се предлага в електронната система, е въведено и второ алтернативно меню, позволяващо гъвкавост за избор на обяд. Предимствата й са безспорни - от една страна тя спестява време на родителите, от друга се предоставя опция за избор на ястия според персоналните предпочитания на всяко едно дете.
Предлагат се само ястия, приготвени от продукти по БДС, пълнозърнести хлябове и хлябове с утвърден стандарт, като се спазват всички стандарти и наредби за здравословно хранене на учениците.

За по-голям контрол се извършват редовни проверки от Община Бургас, съвместно с представители на Регионалната здравна инспекция, Областната Агенцията по безопасност на храните и инициативен комитет от родители.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-високо отличие за личен принос в развитието на българо-арменските отношения бе връчено на проф. д-р Ара Капрелян

Бележитият невролог е удостоен с отличието „Почетен член на AGBU Varna“ дни след като отпразнува своята 60-та годишнина Проф. д-р Ара Гарабед Капрелян е роден на 07.06.1961 г. в с. Владимирово. Завършва МУ-Варна през 1988 г. Има признати специалности по Нервни болести и Здравен мениджмънт. От 2010 г. е Началник Първа клиника по..

публикувано на 24.06.21 в 11:12

Замърсяването на околната среда причинява 400 хил. случая на преждевременна смърт годишно в ЕС

В рамките на ЕС има 400 хил. случая на преждевременна смърт годишно в следствие на вреда от околната среда, от тях 17% е делът на рака на белия дроб. В България смъртните случаи са около 12 500 за 2018 г., според оценките на ЕС. Това стана ясно на проведения онлайн семинар „Как да дишаме по-чист въздух? Европейски практики и решения“, организиран..

публикувано на 24.06.21 в 10:52

Експерт: Извънредният труд много често е прикрит в сумарното работно време

Работодатели използват сумарното работно време за прикриване на извънреден труд, като най-често в отчетите се посочва по-малък брой часове труд от реално отработените. Предстои новото правителство да изпълни своето задължение да издаде наредба, която да регулира тази материя. Сумираното изчисляване на работно време дава възможност на работодателя да..

публикувано на 24.06.21 в 10:40

МЗ дава на прокуратурата материалите от проверката за доставки на респиратори, маски и лекарства

Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от Китай респиратори, маски и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 май миналата година до момента отиват в прокуратурата. Това каза пред БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров...

публикувано на 24.06.21 в 09:43

Австралия премахва ваксината на „AstraZeneca“ от ваксинационния план

Австралия ще премахне ваксината „Vaxzevria“ от британско-шведската компания „AstraZeneca“ до края на 2021 г., съобщава ръководителят на правителствената оперативна група за борба с COVID-19 генерал-лейтенант Джон Фруен. Според него ваксината „AstraZeneca“ ще бъде постепенно премахнато от националната..

публикувано на 24.06.21 в 09:35

93 са новите случаи на COVID-19, продължават да са под 1% от всички тествани

Почти без промяна в броя на новорегистрираните случаи на COVID-19, за последното денонощие. По данни на Националния информационен портал те са 93. Направени са 14 382 теста, от които 3 438 PCR с 38 положителни резултата и 10 944 антигенни с 55 положителни резултата, което е 0,65%...

публикувано на 24.06.21 в 07:23

Възобновяват търсенето на черната кутия на падналия Миг-29

От полунощ ВМС възобновяват операцията по издирването на черната кутия на падналия изтребител МиГ-29 в морето край Шабла на 9 юни. Това се случва след проверка и профилактика на техническите средства и извършен детайлен анализ на цялата събрана информация за конкретизиране на евентуалното местоположение на черната кутия, съобщават от..

публикувано на 24.06.21 в 07:21