Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Дуранкулак до Резово с уиндсърф: За море без пластмаса

| обновено на 19.09.18 в 10:24

След месеци очакване и подготовка уиндсърфистите Йоан Колев и Илияна Стоилова (сърф училище Акаша), потеглиха от Дуранкулак към Резово, за да осъществят подготвяното една година морско предизвикателство WIND2WIN за скоростно преминаване по море между най-северната и най-южната точка на българското Черноморие, общо около 300 км.

Точната прогноза най-после се сбъдна – северен вятър със сила 8-10 м/с, за да могат двамата да стартират, движени единствено със силата на вятъра и човешкия дух.

Вчера около 13 часа сърфистите направиха първата си спирка при нос Калиакра, а пренощуваха в град Бяла.

Местонахождението на двамата в морето може да се проследи в реално време с помощта на GPS трак на този линк, където координатите им се обновяват регулярно.

Днес, 18 септември, предстои вторият етап от предизвикателството – морски преход през Бургаския залив в посока Созопол, което ще бъде и най-тежката част от придвижването с уиндсърф - още от нос Емине Илияна и Йоан ще излязат почти в открито море, а от пристанището в Бургас ги очаква сериозен трафик на кораби и най-неприятното, евентуална среща с мазутни разливи по трасето.

Тази част никак не е маловажна, тъй като целта е не само да се измине за най-кратко време впечатляващото разстояние, но преди всичко – да се привлече вниманието на обществеността върху проблема със замърсяването на водите ни. По цялата дистанция екип морски морските биолози, придружаващи сърфистите, ще имат задачата да снемат проби, които ще оформят екологичната картина на морската вода, ще наблюдават и локализират местата с плаващи морски отпадъци и ще записват наблюденията си върху морските бозайници в Черно море (трите вида делфини). 

В последния етап от предизвикателството уиндсърф тандемът ще премине между Созопол и Резово, но тук, както и в първия етап, ще се движи близо до брега и почти успоредно на сушата.

Събитията около WIND2WIN не спират дотук! Тази неделя, 23 септември, след края на предизвикателството,  Илияна и Йоанот Акаша, заедно със Surfrider Foundation Sofia организират и последното за сезона почистване на плажа „Ветеран“, Варна, една от серията активности за каузата „Черно море, свободно от пластмаса“. Стартът е в 10:30, канени са всички, които милеят за Черно море и българската природа.

В края на миналата година професионалните уиндсърфисти Илияна Стоилова и Йоан Колев обявиха амбициозния си проект за изминаването на дистанцията от около 300 км между най-северната и най-южната гранична точка на българското Черноморие Междувременно, като генерален партньор на инициативата се включиха Кауфланд България. Заразени от страстта на Йоан и Илияна и вдъхновени от тяхната кауза, от компанията решиха да я подкрепят.

Маршрутът на WIND2WIN се трасира за пръв път и представлява своеобразен експеримент за сърфистите и целия екип на предизвикателството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтът на ветрохода "Калиакра" ще приключи до 15 дни

Класовият ремонт на учебния ветроход „Калиакра“ започна в началото на седмицата в „Терем – Флотски арсенал“. Ремонтните дейности трябва да приключат до 15 дни. Тази година ще бъде отбелязана 40-годишнината от построяването на баркентината. По този повод се провежда благотворителна кампания за осигуряване на средства за поддръжката и обновяването на..

обновено на 29.05.24 в 10:39

ВиК-Варна с нови багери и самосвали за 2 млн. лева

Близо 2 млн. лева без ДДС са инвестициите в нова техника за нуждите на „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД. В подвижния състав на дружеството вече има пет чисто нови багер-товарачи, мини багер , удобен за работа в ограничени пространства и четири самосвала с тристранно разтоварване, съобщават от ВиК. Нова строителна техника за нуждите на..

публикувано на 29.05.24 в 10:32
Влакове се сблъскаха на Централна жп - гара

Нощният влак от София за Варна закъснява с почти три часа (ОБНОВЕНА)

Вчерашният инцидент на Централната жп-гара в София стана причина за промени в разписанията на влаковете, които продължават и тази сутрин.  Справка в сайта на БДЖ показва, че нощният влак от София ще пристигне във Варна със закъснение от почти три часа. В този час влаковата композиция се движи по направлението Шумен - Варна...

обновено на 29.05.24 в 09:51
Цар Фердинанд І

Връщат тленните останки на цар Фердинанд от град Кобург в София

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България на 29 май. Траурната церемония започва в 15:30 ч. в царския дворец „Врана“ и е отворена за граждани, съобщиха от Фонд "Цар Борис и Царица Иоанна". Първият цар от Третото българско царство лежи непогребан от 1948 г. в криптата на църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург. Там цар..

публикувано на 29.05.24 в 09:01

Черно море e ключово за НАТО. Къде е България?

Само преди дни, в понеделник – 27 май, Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация на Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия. Декларацията беше приета на пленарното заседание на Асамблеята в София. До момента това беше едно от твърдите условия, с които страни от НАТО..

публикувано на 29.05.24 в 08:14
Варна, морето и регатата

Слънчево, с облаци и дъжд

Днес преди обяд ще има повече слънчеви часове.  Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, на места интензивни валежи, придружени от гръмотевици. Възможни са и градушки.  Вятърът ще е слаб от запад и югозапад, но следобед ще се усили до умерен, а по крайбрежието ще се ориентира от юг и югоизток...

публикувано на 29.05.24 в 06:43

Къде няма да има ток на 29 май

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването днес в следните райони: В периода 09:00 ч. до 17:00 ч. - районите на Провадия – ул. Дунав, ул. Цар Освободител, ул. Георги Кирков, ул. Александър Стамболийски, ул. Преслав, ул. Софроний Врачански, ул. София, ул. Драгоман,..

публикувано на 29.05.24 в 06:38