Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художествената галерия на Балчик пропада

Сгра­да­та на Ху­до­же­с­т­ве­на­та га­ле­рия в Бал­чик се ну­ж­дае от­но­во от сре­д­с­т­ва за ре­монт. Ед­на от за­ли­те след за­си­ле­но про­па­да­не на по­да през по­с­ле­д­ния ме­сец ня­ма да бъ­де от­во­ре­на за по­се­ти­те­ли. При­чи­на­та спо­ред ди­ре­к­то­ра на кул­тур­но­то ве­дом­с­т­во Ра­до­с­ти­на Ен­че­ва е ак­ти­ви­зи­ра­ло се свла­чи­ще. Про­пу­к­ва­не­то е за­по­ч­на­ло от­пре­ди го­ди­на, до­пъл­ни уре­д­ни­кът Ни­ко­ли­на Ива­но­ва.

От 1987 г. сгра­да­та е при­го­де­на за га­ле­рия, пре­ди то­ва е при­ю­тя­ва­ла бал­чи­ш­ка­та гим­на­зия. Тя е над 100-го­ди­ш­на. Не­от­да­в­на бе­ше на­п­ра­вен ос­но­вен ре­монт.

Община Балчик ка­то со­б­с­т­ве­ник е уве­до­ме­на за ком­п­ро­ме­ти­ра­ни­те ме­с­та - хлъ­т­на­ла за­ла, пу­к­нат про­зо­рец, пло­ща­д­че­то пред га­ле­ри­я­та е с по­в­ди­г­на­ти пло­чи.

Снимка

Заместник - кме­тът по стро­и­тел­с­т­во­то Димитрин Димитров за­я­ви, че хлъ­т­ва­не­то е от на­си­па в ед­но от по­ме­ще­ни­я­та, къ­де­то ве­ро­я­т­но е про­ни­к­на­ла дъ­ж­до­в­на во­да от го­ле­ми­те ва­ле­жи. Извършен е ог­лед, ще бъде направен изкоп и взети проби, за да се пре­д­п­ри­е­мат аде­к­ва­т­ни дей­с­т­вия.

Сгра­да­та е по­с­т­ро­е­на око­ло 1906 г. Пре­тър­пя­ла е две съ­ще­с­т­ве­ни пре­у­с­т­рой­с­т­ва в го­ди­ни­те. През 1987 г. е до­ба­вен ер­ке­рът над гла­в­ния вход и учи­ли­ще­то е пре­у­с­т­ро­е­но в ху­до­же­с­т­ве­на га­ле­рия, уточни балчишкият архитект Велин Нейчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест в Аспарухово заради сеч в името на кооперация

Десетки жители на квартал Аспарухово, общински съветници,кметът на района Ивайло Маринов, участваха в протест пред терен в центъра на квартала, където ще бъдат отсечени седем кедъра, за да се построи кооперация.  Хората заявиха категорично,че ще направят жива верига и няма да допуснат изсичането,още повече, че проектът предвижда подземен гараж..

публикувано на 03.08.24 в 20:38

Пожарът на сметището в Цалапица е потушен

Напълно потушен е пожарът на депото за отпадъци в Цалапица. На място остава дежурен екип огнеборци, водоразпръсквачи и друга техника на Общинското предприятие “Чистота” – съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров. Както бе съобщено, РЗИ отмени мерките с препоръки за носене на маски и ограничаване..

публикувано на 03.08.24 в 16:48

Йорданският престолонаследник стана баща за първи път

Принцеса Раджва, съпруга на престолонаследника на Йордания Хюсеин, роди момиченце – първородно дете на двойката и първо внуче на крал Абдула Втори, предаде Асошиейтед прес, като цитира съобщение на кралския двор. В краткото изявление се казва, че бебето, което се е родило тази сутрин, носи името Иман. Във видеоклип, публикуван на официалната..

публикувано на 03.08.24 в 16:14

Instagram е блокиран в Турция за втори пореден ден

Достъпът на потребителите на Instagram в Турция до социалната мрежа остава блокиран за втори пореден ден. Анкара обяви на 2 август, че платформата, собственост на Meta, е била замразена, без да посочва причина. Министърът на транспорта и инфраструктурата..

публикувано на 03.08.24 в 15:46
Варна

Максимална температура в неделя във Варна 33°

През денонощието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност с краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Главно през деня, ще има условия и за градушки. Ще духа умерен вятър от запад и северозапад, който следобед ще се преориентира от североизток. Минимални температури между 19° и 24°, а максимални от 28° до 33°. За Варна минимална..

публикувано на 03.08.24 в 15:27

Затвориха за кратко пътя Варна-Бургас

Жители на село Попович, община Бяла, затвориха за кратко пътя Варна-Бургас в района на Бяла, като преминаха многократно през пешеходната пътека и скандираха,че искат спешно да се завърши пътят до селото им. Проектът на общината за ремонт на пътя е прекратен през миналата година и остава близо километър, който е целият в дупки. Хората..

публикувано на 03.08.24 в 14:02

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи третия мандат

Партията на Бойко Борисов няма да подкрепи третия мандат, стана ясно след близо 3-часовата среща на ИТН и ГЕРБ-СДС, предаде БГНЕС. По-рано ИТН представи пред ГЕРБ-СДС приоритетите си в правосъдието, енергетиката и външната политика. Очаквайте подробности.

публикувано на 03.08.24 в 13:58