Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученици от Суворово ще наблюдават работата на дрон от Института по океанология в Европейската нощ на учените

Дванадесетокласници от СУ „Никола Вапцаров“ в Суворово ще присъстват на презентациите, които подготвят учени и специалисти от Института по океанология във Варна. Срещата ще бъде част от европейската Нощ на учените, която ще се проведе на 28 септември т.г. във Фестивалния и конгресен център във Варна.

«От близо 2 години работим съвместно с учениците от училището», съобщи за Радио Варна гл. ас. д-р Илиян Коцев от Института по океанология към БАН. Преди броени дни той представи в учебното заведение възможностите и пректите, по които работят учените от института и отправи покана за съвместна работа. Директорът на гимназията инж. Димитър Кирилов пък допълни, че учениците от Суворово ще се включат в идеен проект, по който ще кандидатстват съвместно Института по океанология.

Той е свързан с Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”, в която има отделна дейност за повишаване на процента на учениците от средното образование, които ще продължат обучението си във ВУЗ. За целта се подготвя партньорска връзка между научна организация и училището, което е в периферната зона на областния център и няма наблизо институти или висши училища. До края на март 2019 г. документите по съвместната инициатива трябва да бъдат готови.

«Проектът ще е до 100000 лв. - поясни Илиян Коцев - които ще се предоставят за няколко години и с тях ще се подпомагат учениците от училището. Изразходването им се свързва с кандидатстудентски курсове, за такси за явяване на изпити, за пробни изпити, за закупуване на необходимата литература за кандидатстване и др. Тук нашият институт ще играе партньорска, менторска роля.»

По време на европейската Нощ на учените във Варна учениците от Суворово ще се запознаят със структурата и дейностите на Института по океанология, учените, които работят в него и съвременната техника, която се използва. За тази цел ще бъде демонстрирана и работата на дрона, който се използва за научни цели.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Адвокати тръгват из Варненско, безплатно ще решават семейни проблеми

Хора с ниски доходи ще имат възможност да получат безплатна правна помощ  в населените места, в които живеят. Консултациите се предоставят от мобилни екипи, включващи адвокат и ромски медиатор, съобщават от Областния информационен център-Варна. Целта е да се разгърне системата за юридическа помощ към повече граждани от уязвими групи, като основният..

публикувано на 21.06.21 в 14:57

Какво е състоянието на подлезите след дъждовете?

Поройните дъждове в последните няколко дни наводниха немалка част от подлезите в града. Сред най-засегнатите бяха подлезът на бул. „Сливница” срещу „Тих труд” и този до Икономическия университет. С фоторепортера Румен Сарандев проверихме състоянието на двата подлеза. Ден след поредния обилен валеж, подлезът срещу "Тих труд" е проходим...

публикувано на 21.06.21 в 12:59

Д-р Кацаров: До 2024 г. трябва да имаме хеликоптерно спасяване

До края на 2024 г. трябва да имаме вече действаща система за въздушна медицинска помощ , заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. „В медицински хеликоптери мога да кажа, че въпросът е решен. Изготвени са проектните фишове, изготвена е цялостната оценка. Разработена е програмата, внася се за финансиране в Плана за..

публикувано на 21.06.21 в 12:18

Проверете безплатно защитата на слънчевите си очила

Можете да направите това на 26 юни във времето между 11 и 14 ч по време на фестивала "Зелена революция" пред Фестивалния и конгресен център във Варна. Тестването ще се извърши от Гражданска еколаборатория към Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Последното подобно публично изследване Гражданската еколаборатория извърши преди 6..

публикувано на 21.06.21 в 11:30
Златни пясъци

Най-големите германски туроператори на посещение у нас

Над 180 ръководители на туроператорски фирми на най-високо ниво от Германия , журналисти, представители на най-престижното немско списание за туризъм ще участват на форум у нас.  Министърът на туризма Стела Балтова заяви във Варна, че за първи път в историята на България има събитие от такъв ранг.  Гостите в продължение  ще дискутират..

публикувано на 21.06.21 в 11:22

Броят ваксинираните и преболедувалите COVID-19 у нас

До месец ще стане ясно какво е нивото на колективния имунитет у нас. За целта ще бъде стартирана процедура за събиране на цялата информация, налична в здравната мрежа. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред медии. Вече е проведена среща с компаниите, които разработват и поддържат медицински софтуер в страната, като те ще..

публикувано на 21.06.21 в 11:16
Свети Дух

Празник на Светия Дух

С тържествени богослужения православната църква чества празника на Светия Дух. Винаги се отбелязва след неделята на Петдесетница, когато се празнува слизането на Светия Дух над апостолите, при което те получили благодатните му дарове. Празникът е подвижен и винаги се пада 51 дни (понеделник) след Великден. Свети дух е денят след..

публикувано на 21.06.21 в 08:12