Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парното и топлата вода поскъпват с между 2 и 9 процента от 1 октомври. Във Варна - най-малко

Снимка: Радио Видин

С между 2 и 9 процента се очаква да се повишат сметките за парно и топла вода от 1 октомври. Увеличението ще е различно за отделните градове. Основният аргумент за повишаването на цената на топлинната енергия е планираното увеличение на природния газ от 13,89 на сто от 1-ви октомври.

Разчетите на енергийния регулатор, посочени в доклада относно изменение на цените на енергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия във връзка с изменение на цените на природния газ от 01.10.2018 г., показват, че от началото на другия месец се очаква поскъпването на топлинната енергия в София да е с 9,97 на сто, докато в Пловдив ще е 8,57 процента. Между 4 и 6 процента ще се повиши топлинната енергия в Бургас, Плевен, Враца, Велико Търново и Разград. Във Варна с 2,28 процента.

Промяна в цената на парното от 1 октомври не се очаква в Русе, Перник, Сливен и Габрово, защото топлофикациите в тези градове работят на въглища.

Цената на топлинната енергия се увеличи от 1-ви юли, така че второто поредно увеличение ще се усети най-вече след 1-ви октомври, защото през лятото потребителите ползват само топла вода, но не и парно. По този начин, след второто поредно увеличение на цената за топлинна енергия, сметките за парно и топла вода от 1-ви октомври ще се повишат средно с над 16 на сто за София, в Пловдив - над 9 на сто, в Плевен - с около 20 на сто, Бургас - с около 22 на сто, във Варна - с около 8 на сто.
Окончателното решение за цената на топлинната енергия ще бъде взето на 1-ви октомври на закрито заседание в КЕВР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изведоха от дома им две деца, държани четири години заключени от майка си

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година, предаде БНР. След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при родственици, в момента са на..

публикувано на 16.07.24 в 19:45

Следят ситуацията с пожарите във Варна с дрон и термокамера

С помощта на дрон с термокамера наблюдават териториите във Варна, засегнати от пожари през последните дни, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във фейсбук. Особено внимание се обръща на  района на блоковете 404 и 405 във Владиславово. Там термалната камера е отчела нормални температури в зелените пространства под 40 градуса, посочва още кметът...

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Утре връщат надвзетите пари от дублирани плащания на клиентите на ДСК

Сумите от всички дублирани картови трансакции ще бъдат налични по сметките на клиентите утре сутрин, 17 юли 2024, информират от банка ДСК. Това ще стане автоматично, не е нужно действие от страна на клиентите,  се казва в съобщение, публикувано на страницата на банката във връзка с установена днес техническа грешка , при позволяваше дублирано плащане..

публикувано на 16.07.24 в 18:02

Вкараха в ареста кмета на Старо Оряхово

Кметът на Старо Оряхово Петър Тинев, обвинен заедно с други двама мъже в участие в организирана престъпна група, влиза в ареста. Варненският апелативен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Той, заедно със съучастниците си, участвал в схеми за придобиване на имоти. Едно от обвиненията е за упражнена принуда за теглене..

публикувано на 16.07.24 в 17:35
Архив

Във Варна и региона ситуацията с пожарите е овладяна

В гората до район "Владислав Варненчик" във Варна, която горя през изминалите дни, има задимяване, там има екип от Горското стопанство и не се налага дежурство от пожарната. Напълно овладян е и пожарът, възникнал в смесена гора и храсти в района след Побити камъни, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Във Варна и региона ситуацията с..

публикувано на 16.07.24 в 16:53

Прекъсват сигнала на Радио Варна заради ремонт на предавател

На 19 юли, петък, в Провадия/Рояк, във връзка с възстановяване на ремонтиран предавател за Радио Варна, ще има прекъсване на услугата до 15 минути между 11 и 12 часа.  Няма да има прекъсване по време на Обедния осведомителен бюлетин.

публикувано на 16.07.24 в 16:19

Червен код утре, в части от област Варна температурата ще достигне 41 градуса

Червен код за опасни горещини в почти цялата страна обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология за утрешния ден. Предупреждението на метеоролозите е в сила и за части от област Варна. Само в най-крайните райони край морето ще бъде в сила оранжев код.  През нощта ще е предимно ясно със слаб северен вятър. Минимални температури между..

публикувано на 16.07.24 в 15:47