Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паламудът излезе на юг, тук - само чернокоп и сафрид

Сафрид и чернокоп дава в момента морето, коментираха за радио Варна  рибари, които редовно хвърлят въдица от брега на Морска гара. В последните дни силният вятър пречи на риболова и не се хваща почти нищо. В най-добрия случай излиза много дребен сафрид, има и дребни попчета. А иларията е почти на свършване.

Сафридът се хваща на чепаре, чернокопът - на блесна, споделят рибарите. Морето дава рано сутрин, когато е още тъмно, затова най-сериозните са метнали въдиците още в 5 часа. Студено е, но те са екипирани с ветровки, шапки и специални ботуши. Понякога рибата се хваща и надвечер.

Паламуд вадят в Бургас, но във Варна водата е още топла и рибата няма да дойде до брега, не крият разочарованието си местните.  Иначе паламуд има, но се хваща вътре в морето, а за това трябва да имаш лодка. Излизат и по-едри риби - по  килограм и нещо отгоре парчето.

Има и рибари, които казват че са такива "долу-горе". Това ще рече, че идват на брега от време на време, ей така за удоволствие. Хвърлят въдица за попчета, да хванат колкото за един тиган. Но и попчетата сега били дребни.

От всяка къща излиза отрова и влиза в морето, коментират още рибарите. Отделно отрови изхвърлят и корабите. Затова и рибата по варненското крайбрежие много е намаляла. По-старите мъже помнят и разказват, че навремето е имало катери, които са  обирали машинните масла и другите отпадъци. Сега такова нещо няма.

Чуйте рибарите в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силна буря повали десетки дървета в Провадия

Силна буря се разрази за кратко в Провадия. Вятърът е повалил много дървета из града и населените места.  Наложило се временно затваряне на пътни участъци.  Щети са нанесени на десетки автомобили. Няма пострадали хора.  На място работят екипи на пожарната от Варна и Общината, както и много доброволци, каза  Янко Янков, директор на дирекция "Местни..

публикувано на 10.07.24 в 17:58

На няколко места във Варна утре ще мерят кръвно и ще раздават вода в жегите

Във Варна разкриват мобилни медицински пунктове във връзка с обявения жълт код и очакваните високи температури. На три локации в града ще бъдат поставени шатри, в които ще се предлагат безплатно измерване на кръвното налягане и минерална вода. Пунктовете ще бъдат разположени до градинката на Варненската търговска гимназия, на площад „Независимост“,..

публикувано на 10.07.24 в 17:07

Спират продажбата на предплатени карти за градския транспорт заради неработещите валидатори

Преустановена е продажбата на предплатените карти за пътуване в градския транспорт във Варна заради неработещите валидатори, съобщават от общинския пресцентър. Пътниците, които вече са закупили предплатени карти, могат да продължат да ги ползват до изчерпване на ресурса в тях в превозни средства с работещи валидатори.  Ако предплатената карта не се..

публикувано на 10.07.24 в 17:02

Три деца пострадаха за ден на детска площадка във Варна

Три деца пострадаха за ден на детска площадка във Варна, намираща се в района на ул. "Патриарх Евтимий" 25,  разказват очевидци. Те са получили охлузвания на крачетата при пропадане в дупка, образувала се на платформата от шперплат на пързалката.  Площадката винаги е много оживена, събират се по 30 деца, разказаха Вирджиния Цветкова и Детелина..

публикувано на 10.07.24 в 15:18
Проект ОУ

Местят учениците на ОУ "Васил Друмев" в две училища заради разширението

В ход са дейностите по разширението на Основното училище „Васил Друмев“ във Варна. Кварталното училище в централната част на града  ще се сдобие с нова пристройка и физкултурен салон, които по проект трябва да бъдат изградени за 1 година от началото на строителните дейности. В момента тече обществената поръчка по избор на фирма строител и оферти..

публикувано на 10.07.24 в 14:55

Повдигнаха обвинение на кмета на Старо Оряхово за принуда

Повдигнаха обвинение на кмета на Старо Оряхово Петър Тинев за принуда. 34-годишният Тинев е привлечен към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, действала с цел набавяне на имотни облаги, и за осъществена принуда, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна. Измамите са свързани с кандидатстване и получаване на кредити чрез..

публикувано на 10.07.24 в 14:38

Дворът на училище в центъра на Варна цяла нощ събира шумни компании

Дворът на СУ "Климент Охридски" , който е оборудван с уреди за спортуване, вечер се превръща в свърталище на пияни младежи. За проблема алармира директорът на учебното заведение Петко Петков. Чували с отпадъци събират всяка сутрин от училището. Нямаме денонощна охрана, при хубаво време игрищата са пълни в малките часове, нашите съграждани идват да си..

обновено на 10.07.24 в 14:20