Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позиция: Булевардът на търпението

| обновено на 29.09.18 в 10:14
2
Снимка: Сияна Спиридонова, Радио Варна

Тази седмица разбрахме, че автоматизирната билетна система ще бъде пусната по още шест линии от градския транспорт във Варна в понеделник - 1-ви октомври. Това съобщи Биляна Якова - ръководител на първата фаза от толкова любимият ми проект за Интегриран градски транспорт във Варна. В продължение на 20 дни, считано от 1-ви октомври, пътниците ще могат да ползват помощ от консултанти, каза Якова и в едно от малкото си публични появявания съобщи:

Гражданите могат да си купят билети от машините, които са в автобусите и по спирките. Поетапно системата ще бъде въведена и по другите линии.

А госпожа Якова знае ли какви проблеми има в момента с билетната система, а и с кондукторите по малкото линии, по които тази система е въведена? Лично бях свидетел на това как машината за билети взе монетата на една жена, но не й пусна билетче. Кондукторката освен, че отказа да й помогне да се справи с проблемната машина, я таксува втори път, с думите: „От къде на къде ще ви помагам, тия машини и без това ще ни изядат хляба!”

Коментарът оставям на вас, аз продължавам просто с маркирането на по-важното от изминалите няколко дни. Ето го и следващият маркер: През първото полугодие на 2018-та са похарчени 32 млн. лева за отчуждаването на имоти по трасето на новия бул. „Васил Левски“. Това сочи докладът за изпълнението на общинския бюджет. След съдебните решения се стигна до двойно увеличение на някои от първоначално определените суми. За отчуждаването на имоти по трасето на пробива на бул. „Сливница“ пък са похарчени 1 млн. лева, става ясно още от отчета.

СнимкаСигурно се питате защо в „Позиция” все си говорим за пътища и ремонти, а уж е обществено-политическо предаване. Говорим, защото докато обществените теми все още, макар и трудно, могат да бъдат открити във Варна, то политическите никакви ги няма и то от години. Та за това ще си говорим за пътища, а не за смислените идеи и адекватните действия на местните политици.

Като стана дума за „Левски”, стотици варненци през ден са без вода заради ремонта на булеварда.  Институциите се опитват да ни обясняват, че проектът е толкова важен и уникален, че трябва безропотно да търпим и много-много да не се оплакваме от безводието, праха, шума, мръсотията, задръствания, катастрофите, рисковото пресичане между колите и всички други екстри, които ни носи изграждането на „златния” булевард.

Същото се опитват да втълпят институциите и на хората в тотално разкопания Добрич. Там не остана улица без ремонт заради друг прословут проект – този за водния цикъл. И той супер мащабен, супер уникален, супер скъп и предизвикващ супер неудобства на добричлии. Ноооо, трябва да се търпи...

Защо? - питат обаче много от нашите слушатели. Защо някой трябва да търпи неудобства, макар и временни, от реализацията на какъвто и да е проект и защо поне едно, дори и лицемерно, извинение не чухме?

Оставаме в темата с един анекдот, добил популярност в социалните мрежи тази седмица:

Кмет на български град, примерно Варна или Добрич, слиза от самолета и много бърза към кметството. Отива при един таксиметров шофьор и му казва, че ако го закара за 10 минути ще му плати тройно. Той се съгласява, обаче при условие, че кметът е с вързани очи. След 7 минути таксито спира пред кметството и градоначалникът шашнат пита:
-Това не е истина, кажи ми от къде мина?
-Ако ти кажа и там ще разкопаеш, отговаря шофьорът.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Горица Грънчарова–Кожарева

Новият служебен премиер стартира процеса по съставянето на ново правителство

От днес новият служебен премиер Горица Грънчарова – Кожарева започва разговори със сегашните министри и с други експерти за съставяне на правителство. При връчването на мандата тя заяви, че ще сформира кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставянето на редовно правителство. Президентът Румен Радев даде срок до 19..

публикувано на 10.08.24 в 08:24

Кметът Коцев: Само прокуратурата може да спаси останалите три кедъра в "Аспарухово"

Единствената институция, която може незабавно да спре сечта на останалите три кедъра в "Аспарухово",  е българската прокуратура, която вчера сезирах за съмнения в пороци на ПУП-а, издаден през 2016 г. Това написа в страницата си във Фейсбук кметът на Варна Благомир Коцев. Той се надява и собственикът да прояви гражданска съвест. Сега всичко е в..

публикувано на 09.08.24 в 20:44
Снимката е илюстративна

Катастрофа на пътя Златни пясъци - Варна предизвика километрично задръстване

Катастрофа на пътя за Златни пясъци предизвика километрично задръстване в посока Варна. Инцидент с участието на два автомобила е възникнал към 17,20 часа след хотел на бул. "Княз Борис I" в местност Траката, съобщиха от пресцентъра на полицията. Няма данни за пострадали, нанесен са само материални щети. В единия от автомобилите са пътували чужди граждани...

публикувано на 09.08.24 в 19:21

Варна посреща 15 август с богата програма и световноизвестните групи Дайър Стрейтс, Джипси кингс и Stereo Mc’s

Варна посреща своя празник – 15 август – Свето Успение Богородично с богата и обновена празнична програма. За жителите и гостите на морския град са организирани различни събития, като традиционният Младежкия фестивал Фън сити+, както и  EXIT  - един от най-големите музикални фестивали в Европа в обединение с българския BREEZE , съобщават от общинския..

публикувано на 09.08.24 в 17:15

Варненци внесоха подписка за въвеждане на „зелена зона“ в кв. „Чайка“

118 души са се подписали в подписката за въвеждане на т. нар. „Зелена зона“ във варненския квартал „Чайка“. Документът бе входиран днес в деловодството на Община Варна, съобщават от общинския пресцентър. Вярваме, че  въвеждането на новите правила за платено паркиране, ще допринесат за по-добра организация на движението, намаляване на задръстванията и..

публикувано на 09.08.24 в 17:10
Снимката е илюстративна.

Доставят 20 електрически мотрисни влака, ще ни возят и по линията София - Варна

Консорциум “Шкода Транспортейшън и Шкода Вагонка” е избран за изпълнител на доставката на 20 едноетажни електрически мотрисни влака, с капацитет от минимум 300 седящи места, поддръжка за срок от 15 години и обучение на персонал. Решението на комисията за избор на изпълнител бе подписано днес от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков...

публикувано на 09.08.24 в 17:00

Вторият патрулен кораб за ВМС готов до края на 2027 година

Строителството и пълното оборудване на втория от двата нови многоцелеви патрулни кораба за Военноморските сили ще бъдат завършени до края на 2027 година, съобщи командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и допълни, че "Смели" ще покрива най-съвременните изисквания. Михайлов припомни, че първият кораб "Храбри" ще е готов до 2025 година, но след..

публикувано на 09.08.24 в 15:52