Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

58 сирени предупреждават варненци при бедствия

Димитър Райчев
Снимка: Радио Варна

Системата за ранно предупреждение на населението при бедствия ще бъде тествана днес от 13.00 до 13.15 часа във всички областни градове на страната.

58 сирени за ранно предупреждение на населението работят на територията на Варна. Те са разположени по покривите на жилищни и обществени сгради в различни точки на града. В областта има във всяко населено място, като там сирените са от стария тип и излъчват само звуков сигнал, без изговаряне. Това каза за Радио Варна Димитър Райчев, началник на група „Оперативен център“ към Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Варна.

Чрез сирените на територията на град Варна се излъчват и съобщения на живо, според ситуацията в момента, каза още Райчев. Тест на системата се прави два пъти годишно – първите дни на месеците април и октомври. Целта е да се провери техническото състояние  и да се обучи населението за разпознаване на сигналите, да се провери акустичното покритие и чуваемостта на предаваните сигнали.

Цялата система се наблюдава на компютър в Оперативния център във Варна. Чрез нея се преценява дали всички устройства работят. Като цяло няма технически проблеми по системата каза още Димитър Райчев. Случвало се е единични бройки да не работят, но проблемите по тях веднага се отстраняват.

Предварително записаните съобщения  за предупреждение са няколко – наводнение, пожар, химическо замърсяване, биологично замърсяване, радиоактивно замърсяване, ураган, снежни бури, снегонавявания и обледявания.

Първото нещо, което трябва да направи човек, когато чуе сигналите извън дните за тестване е  да запази спокойствие и да  следва указанията на компетентните органи. До населението те достигат или чрез съобщенията, които се излъчват на живо, както и чрез радиото и телевизията, допълни Димитър Райчев.


Снимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров, предаде БНР. Решението беше прочетено пред депутатите в пленарната зала от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Всички от изключените са участвали на срещата при почетния председател на ДПС Ахмед Доган..

публикувано на 11.07.24 в 11:12
Кирил Петков

Кирил Петков за разцеплението в ДПС: Това е началото на разграждане на модела "Пеевски"

Съпредседателята на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков видя в противопоставянето на Делян Пеевски и Ахмед Доган начало на разграждане на модела "Пеевски", предаде БНР. "Това, което виждаме е, че не е само индивидуална битка. Това е бавното, явно разграждане на модела Пеевски. Тук не говорим за човека Пеевски, говорим за..

публикувано на 11.07.24 в 10:51

На няколко места във Варна днес ще мерят кръвно и ще раздават вода в жегите

Във Варна разкриват мобилни медицински пунктове във връзка с обявения жълт код и очакваните високи температури. На три локации в града ще бъдат поставени шатри, в които ще се предлагат безплатно измерване на кръвното налягане и минерална вода. Пунктовете ще бъдат разположени до градинката на Варненската търговска гимназия, на площад „Независимост“,..

публикувано на 11.07.24 в 10:45

Адреси без вода

Със смущения във водоподаването и липса на вода от 8 до около 20 часа ще бъдат абонатите от кв. "Младост" и кв. "Възраждане" първи и втори микрорайон във Варна. Поради възникнала авария на Магистрален водопровод "Китка-Варна" нарушено ще е водоподаването в Община Долни Чифлик и Община Бяла от 09.00ч. на 11.07.2024г., до отстраняване на аварията. Днес..

публикувано на 11.07.24 в 09:11

Адреси без ток

Без ток днес във Варна ще са следните адреси:  • 09:00 ч. до 17:00 ч. – карето, заключено между ул. Тодор Влайков, ул. Филип Тотю, ул. Константин Доганов, ул. Григорий Цамблак, електрозахранени от ТП 303; •08:30 ч. до 17:00 ч. – част от м-ст Боровец Север и Боровец Юг; Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:30 ч. до 17:00 ч. в..

публикувано на 11.07.24 в 06:38

Горещо и ветровито в четвъртък

Днес ще има променлива облачност, постепенно намаляваща до слънчево. Ще духа умерен север-североизточен вятър, следобед ще се обърне от изток-североизток и във вътрешността ще отслабне. Максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието от 29° до 34°, за Варна около 34°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°...

публикувано на 11.07.24 в 05:53

Силна буря повали десетки дървета в Провадия

Силна буря се разрази за кратко в Провадия. Вятърът е повалил много дървета из града и населените места.  Наложило се временно затваряне на пътни участъци.  Щети са нанесени на десетки автомобили. Няма пострадали хора.  На място работят екипи на пожарната от Варна и Общината, както и много доброволци, каза  Янко Янков, директор на дирекция "Местни..

публикувано на 10.07.24 в 17:58