Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плувец на „Черно море“ ще се състезава на олимпиадата в Аржентина

Автор:

Плувец от Варна ще има възможност да се докосне до магията на олимпизма. Талантливият състезател на ПСК „Черно море“ Тихомир Тодоров, чийто личен треньор е Никола Петров, ще участва на Младежките олимпийски игри в Аржентина. Форумът под петте преплетени кръга ще се проведе от 6 до 18 октомври в Буенос Айрес.

Варненецът е заявен за три дисциплини – той ще плува на 50, 100 и 200 м бътерфлай. Тихомир Тодоров спечели квота за игрите по време на европейското по плуване за младежи във Финландия през юли. Даровитият състезател на черноморци подпечата визата си за аржентинската столица, след като се класира на 10-то място в дисциплината 100 м бътерфлай.

Още трима български плувци ще защитават честта на родината на младежките олимпийски игри. Сред тях има още една варненка – Василики Кадоглу от „Астери“, както и Йордан Янчев (Сандански) и Диана Петкова (Пловдив). Янчев ще плува на 200, 400 и 800 м свободен стил, Петкова – на 50 и 100 м св. стил, както и 50 м бруст, а Кадоглу ще се състезава на 800 м свободен стил.

Плувната група заминава във вторник (2 октомври) за аржентинската столица Буенос Айрес. Треньор на БГ групата е наставникът Ботко Трендафилов. Спортните статистици припомнят, че именно Трендафилов преди 30 г. в Сеул е направил Антоанета Френкева двойна олимпийска медалистка – единствения ни плувец с две отличия от най-престижния спортен форум.

Междувременно личният треньор на Тихомир Тодоров – Никола Петров заяви, че подготовката на възпитаника му е протекла по план: „Стартирахме в началото на август. Проведохме лагер на Белмекен в рамките на 20 дни, след което тренирахме във Варна“. На въпрос за конкуренцията, която очаква българските плувци в Аржентина, Петров заяви, че реално погледнато на младежките олимпийски игри те ще се сблъскат със същите плувци, които са участвали на европейското във Финландия, плюс традиционно силните представители на САЩ, Австралия и Япония.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ринер и Перек запалиха олимпийският огън в париж

Френският джудист Теди Ринер и спринтьорката Мари-Жозе Перек, трикратна олимпийска златна медалистка са избраните двама, които запалиха олимпийския огън в Париж. Селин Дион сложи точка на официалната церемония по откриването на Игрите.

публикувано на 27.07.24 в 00:29

Българската делегация премина по Сена

Французите правят невъзможно красива церемония по откриването на Олимпиадата в Париж. Супер иновация и много от френската история се преплитат в церемонията. Река Сена е място на събитието. Българската делегация премина.  Нашите атлети бяха в голяма лодка с Бурунди, Бруней и Кабо Верде. Общо 46 състезатели в 16 вида спорт ще представят България...

публикувано на 26.07.24 в 22:15

Варна - домакин на международен турнир по борба през 2025-а?

Кметът Благомир Коцев обсъди с представители на Българската федерация по борба възможността Варна да е домакин на престижния Международен турнир по борба „Дан Колов – Никола Петров“. Спортната надпревара се организира ежегодно, но морският град не е бил домакин на проявата повече от 10 години. В срещата в Общината участваха президентът на БФ „Борба“..

публикувано на 26.07.24 в 17:34

Илиан Илиев с коментар след равенството срещу израелците (ВИДЕО)

Наставникът на футболния тим Черно море Илиан Илиев не остана много доволен от нулевото равенство срещу израелския Апоел Беер Шева в Лигата на Конференциите, но смята, че имат шанс да се поправят в реванша след седмица.

публикувано на 26.07.24 в 16:00

Днес се открива Олимпиадата в Париж

Днес се откриват 33-тите летни Олимпийски игри. Истинско чудо, което носи със себе си толкова много енергия.  Тази Олимпиада ще е много различна, много еко, много пъстра и изпълнена изцяло с парижки дух. Толкова много неща вече се знаят за Игрите, само името на този, който ще запали олимпийският огън, се пази в огромна тайна.  Нашите състезатели, 46 на..

публикувано на 26.07.24 в 08:42

Ботев (Пловдив) отстъпи в Атина

Панатинайкос спечели първата среща с Ботев (Пловдив) с 2:1 от втория квалификационен кръг на Лига Европа. Йеремейеф ( даде аванс за домакините, а Бакасетас (44) удвои от дузпа. Корошец (70) върна един гол за Ботев.  Главният съдия отмени дузпа за Ботев след намесата на ВАР.

публикувано на 26.07.24 в 08:34

ЦСКА 1948 с престижна победа

Отборът на ЦСКА 1948 победи с 1:0 Будучност в първи мач от втория предварителен кръг на Лига на конференциите. Бирсент Карагарен отбеляза единственото попадение в 44-ата минута.

публикувано на 26.07.24 в 08:30