Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени откриха нов лек срещу стареенето

Снимка: БГНЕС

Учени от университета на Минесота и клиниката "Мейо" в САЩ установиха, че природното вещество физетин, съдържащо се в много зеленчуци и плодове, е с положително въздействие върху здравето и удължава живота, съобщи Юрик алърт.

С напредваното на възрастта в човешкия организъм протича процес на клетъчно стареене и се натрупват увредени клетки. Докато организмът е млад, имунната система може успешно да го прочиства от тези клетки, но с натрупването на годинките ефикасността на прочистването намалява. Това води до натрупване на увредени клетки и влошено здравословно състояние.
Специалисти извършили експримент със стареещи мишки, като използвали нови технологи. Било констатирано, че физетин намалява количеството на увредените клетки, а това води до подобряване на здравословното състояние и удължава живота.
По мнението на учените, резултатите свидетелстват, че физетин може да удължи доброто здравословно състояние на организма до края на дните му.

По-рано учени от университета на Минесота заключиха, че сенолитиците - препарати, ускоряващи гибелта на стареещите клетки, са ефикасни в борбата със стареенето на организма.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връчиха отличията "Почетен гражданин на Варна"

На официална церемония в Летния театър бяха връчени званията "Почетен гражданин на Варна".  Борислав Дряновски, кап. II ранг Николай Данаилов, Димитър Стойков, Илиан Илиев, Владислав Николов и Сия Папазова са новите почетни граждани на морската столица - отличия, които по традиция се връчват на празника на града - 15 август.  Любка Тодорова беше..

публикувано на 15.08.24 в 20:05

Два протеста в София "за" и "против" промените в ЛГБТ закона

Два протеста се провеждат пред Президентството в този час.  Протестиращи срещу промените в Закона за училищното и предучилищното образование се събраха под прозорците на президентството. С промените се забранява пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в рамките на учебните заведения. По-рано през деня от администрацията на президента..

публикувано на 15.08.24 в 19:47

НАП и Агенция „Митници“ с общи усилия срещу хазартната и наркотичната зависимост

Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“ обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичната зависимост. Двете приходни агенции сливат кампаниите си, насочени към подрастващите, като общата инициатива остава под надслов „Не сте сами“, съобщиха от Агенцията, цитирани от БГНЕС.  Кампанията „Не сте сами“ е..

публикувано на 15.08.24 в 18:54

Продължават преговорите между “Булгаргаз” и „Боташ“

Представители на “Булгаргаз” ЕАД и турската компания „Боташ“ проведоха пореден кръг от преговори по отношение на сключеното Споразумение между двете търговски дружества, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с Решението на Народното събрание, с което на министъра на енергетиката беше възложено да предоговори Споразумението, с цел запазване..

публикувано на 15.08.24 в 18:19
Илиан Илиев

Илиан Илиев за званието почетен гражданин на Варна: Тази награда е за труда на всички в "Черно море"

Селекционерът на националния отбор по футбол на България Илиан Илиев е един от шестимата удостоени тази година със званието почетен гражданин на Варна. Той получава признанието за изключителните му заслуги към футбола и спорта, за доказания му професионализъм и за постигнатото историческо второ място на ПФК „Черно море“ в елитното първенство...

публикувано на 15.08.24 в 17:00
УКВ

Ден на отворените врати на ветрохода "Калиакра"

До 19 часа днес граждани и гости на Варна могат да видят баркентината "Калиакра", акостирала на Морска гара-Варна. Поводът за деня на отворените врати, обявен от Български морски квалификационен център, е във връзка с празника на Варна, 15 август, предаде Maritime.bg.  През 2024-а се отбелязват 40 години от издигането на националното знаме на..

публикувано на 15.08.24 в 16:55
Президентът Румен Радев

Румен Радев е подписал указ за обнародване на промените в ЛГБТ закона

Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях, предаде БНР.  Това се посочва в прессъобщение от прессекретариата на президента в отговор на отправени въпроси за това какво отношение ще вземе държавният глава относно..

публикувано на 15.08.24 в 16:41