Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба "Свидетели: Памет за концлагера "Белене" и представяне на "България под комунизъм" на Нася Кралевска

12 октомври, петък, Арт салон на Радио Варна от 18.30 часа
Пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене” е инициатива на фондациите „Остров Белене”, „Истина и памет” и на Културен център Евгений Босилков – Белене”.
На 18 пана тя представя живота в концлагера (1949-1987) чрез писмените или устни свидетелства на оцелели лагеристи.
Чрез спомените на бивши лагеристи изложбата дава възможност на различните поколения да добият представа за:
как е създаден концлагерът на остров Персин;
робския труд, извършван от лагеристите;
побоищата над лагеристите и карцера, в който са изтърпявали наказания;
бита и условия, в които са поставени въдворените;
дневната дажба и глада в лагера;
функционирането на женската част на лагера, организиран на съседния остров „Щурчето”;
оцелелите горяни, които са въдворявани „Белене”;
свещениците от различните християнски деноминации, въдворени в лагера;
оценката за лагера „Белене”, дадена от функционери на БКП, попаднали в него;
опитите за бягство от концлагера;
поетичното и художественото творчество на лагеристите;
въдворяването на представители на мюсюлманската общност, съпротивлявали се срещу насилствената смяна на имената през 1985 г. и др.
Изложбата стартира през декември 2017 г. в София и до момента тя е представена във Враца, Перник, Ловеч, Благоевград, Народното събрание на Република България, Казанлък, Смолян и Белене.

Снимка

Нася Кралевска е българска журналистка, живееща в САЩ. Книгата ѝ „България под комунизъм” е документален разказ за тоталитарното безвремие, наложено в България с управлението на Българската комунистическа партия. В нея се разказва за комунизацията и съветизацията на България след 9 септември 1944 г., постигнати с насилие и терор.

„Исках да разкажа истината за този период, да изясня моменти от героичната съпротива на наши сънародници срещу натрапения им сталински режим. Да спомена имената и трънния път на неколцина унижени видни български граждани”, пише в предговора си авторката. Тя е убедена, че узнали истината за комунизма и неговите престъпления, ние българите можем да загърбим пристрастия и ангажименти. И да се обединим като нация.

Книгата ѝ е второ, допълнено издание, подготвено от издателство „Рива” (първото е от 2016 г.). Нася Кралевска е автор и на книгата „Без заглавие. Рушители и строители на България” (2001), многократно преиздавана оттогава и продължението ѝ „Без заглавие. Комунизмът в битка с демокрацията” (2011), посветена на първите години след краха на тоталитарната комунистическа система в България и изграждането на демократично общество и институции.

Нася Кралевска пристига от САЩ специално за премиерата на второто издание на книгата си и ще присъства на представянията в страната. Те са организирани със съдействието на фондация „Истина и памет”. Книгата ще бъде представена от журналиста Христо Христов, сайт desebg.com и изпълнителен директор на фондация „Истина и памет”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Трафик към Слънчев бряг

След село Баня посока Слънчев бряг има аварирал автобус, който затруднява движението и в двете посоки. Това предаде репортер на Радио Варна.  В посока Слънчев бряг колоната едва се движи.

публикувано на 14.07.24 в 13:26
Сградата на правителството в Скопие

Горски пожари и гореща вълна: Скопие обяви кризисно положение

7 горски пожара обхванаха Северна Македония, съобщиха официални лица, което накара правителството да обяви кризисна ситуация. По време на извънредно заседание на правителството през нощта, депутатите обявиха кризисна ситуация - без да призоват за извънредно положение - "поради зачестилите случаи на..

публикувано на 14.07.24 в 13:12

Спецоперация на ГДБОП в Свети Влас, има задържани

При спецакция на ГДБОП са иззети марихуана, кокаин и пари. Задържани са трима души, съобщиха от полицията Специализираната операция на територията на При спецакция на ГДБОП са иззети марихуана, кокаин и пари. Задържани са трима души, съобщиха от полицията Специализираната операция на територията на Свети Влас е реализирана от служители на ГД..

публикувано на 14.07.24 в 12:56

Реакциите на бг политиците за Тръмп

Категорично осъждам опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи. Пожелавам бързо възстановяване на президента Тръмп и на ранените. Изразявам съболезнования на народа на САЩ за невинната жертва. Това написа президентът..

публикувано на 14.07.24 в 10:53

Стелиян Стойчев: Ненужни горими материали из дворовете в големи количества

Изоставена къща изгоря в балчишкото село Дъбрава, а пожарът обхвана още 12 двора и стопански постройки. След четири часа борба на екипи от Балчик и Добрич с четири камиона и 10 души огнената стихия е потушена, спасени са 11 къщи, съобщи началникът на Районната служба Пожарна безопасност и защита на населението Стелиян Стойчев. Сигнал за огъня,..

публикувано на 14.07.24 в 10:25

Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса , предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун , съобщават пожарникарите. Движението по магистралата Промахон - Солун се пренасочва по обходен маршрут от съображение..

публикувано на 14.07.24 в 09:50

250 родолюбци по стъпките на Левски

Днес от Плевен потегля вторият лъч от Националния поход „По стъпките на Апостола“. За 30 поредна година над 250 участници ще преминат по различни маршрути на Стара планина в осем лъча, за да пристигнат в родния град на Васил Левски - Карлово на 18 юли и отбележат годишнината от неговото рождение. Общо 250 участници, 68 от които..

публикувано на 14.07.24 в 09:48