Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как да предпазим дома си от пожар през зимата?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Противопожарни мерки при използването на отоплителни уреди с твърдо гориво, разпространиха от Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Девня. Ето какво трябва да направим преди да започне зимата:

"Лятото свърши и предстоят хладните и студените месеци на годината. Сега е времето на предвидливите стопани да помислят с какво ще създават топлина и уют в домовете и офисите си.

С настъпването на есенно-зимния сезон, до късна пролет в голяма част от домакинствата влизат в употреба най-различни отоплителни уреди. Това от своя страна води до нарастване на пожарната опасност и създаване на предпоставки за възникване на пожари.

Особено внимание трябва да се обърне на всички уреди с които си служим. Всички те трябва да се експлоатират при спазване инструкциите на производителите им и спазване изискванията на пожарната безопасност.

Най-разпространените и използвани в домакинствата са печките с твърдо гориво. Много от пожарите в жилищните домове са свързани с тези отоплителни уреди.

За предотвратяване на предпоставките за възникване на пожари е необходимо отоплителните печки с твърдо гориво да са стандартни, технически изправни, облицовани отвътре с огнеупорни тухли, със здрави скари и вратички, които да се затварят плътно. Под печките трябва да има негорими подложки надвишаващи размерите им с 30 см. пред печката и по 20 см. от всички страни.

На разстояние най-малко 80 см. от печките не трябва да има горими материали.

Димоотводните тръби (буриите) да бъдат здрави и монтирани здраво една към друга според изискванията.

Коминните тела да са обмазани с вароциментов разтвор, а на местата където пресичат горими покривни конструкции да отстоят на не по-малко от 10 см. от гредите и ламперията.

При ползването на печките, в много случаи непосредсвено до и или над тях се поставят дрехи за сушене. Под въздействието на лъчистата топлина горимите материали се загряват постепенно до температури, при които се самовъзпламеняват и това води до пожари.

Не бива разпалването на печките с твърдо гориво да става с лесно запалителни течности /бензин, нафта, двигателно масло, спирт и др./.

В обектите, отговорниците на отоплителни уреди трябва един час преди приключване на работното време да изгасят печките и изхвърлат сгурията в метални кофи на безопасни извън работните помещения и сгради места. Зареждането на печките с твърдо гориво да става непосредствено преди запалването им, а не в края на предния работен ден.

Димоотводните тръби и канали трябва да се почистват периодично в зависимост от честотата на използване на печката и от натрупалите се сажди. При наличие на полепнали сажди, печките почват да не горят правилно, да пушат и да не могат да ни стоплят, както са ни топлили. Това е така защото сечението на димоотводните тръби и канали намалява и дима няма от къде да излезе. В такива моменти бедата не идва сама, саждите в комина се самозапалват и почват ползвателите да се чудят какво да правят.

Не използвайте нестандартни и пожаронеобезопасени  отоплителни уреди! Не рискуваите живота си, живота на вашето семейство, колеги и приятели! Огънят е добър приятел, но и враг на човека".


ВИЖТЕ ОЩЕ

Балчик се подготвя за „синя зона“ още това лято

„За“ „синя зона“ в приморската част на Балчик, която да въведе по-цивилизован ред и дисциплина у водачите. Около това мнение се обединиха днес присъстващите близо 20 представители на местното ръководство, общински съветници, браншовици в туризма и други сектори. По обявената за обществено обсъждане  Наредба за реда и условията за платено паркиране на..

публикувано на 11.05.21 в 13:20

Президентът Радев назначи служебен кабинет с премиер Стефан Янев

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май 2021 г. служебно правителство на Република България. Служебното правителство е в следния състав: Стефан Динчев Янев за служебен министър-председател на Република България Роден е на 1 март 1960 г. в с. Поповица, Пловдивска област. Бил е директор на дирекциите „Отбранителна политика” и..

публикувано на 11.05.21 в 13:00
Огнян Герджиков

Огнян Герджиков: Служебният кабинет трябва да запази стабилността на държавата

Запазване стабилността на държавата и организиране на следващите парламентарни избори са основните задачи на служебното правителство. Това каза, в интервю за Радио Варна бившият служебен министър-председател проф. Огнян Герджиков. Според него, има много качествени специалисти сред хората, спрягани за служебни министри, като някои от тях са..

обновено на 11.05.21 в 12:30

Ходатайството - задължително във Варна

Във всички окръжни съдебни райони на страната предстои да бъде въведена задължителна медиация по проект на Министерство на правосъдието и Висшия съдебен съвет, това съобщи за Радио Варна Марин Маринов, председател на Окръжен съд-Варна.   В четири пилотни съдилища, сред които е и Варна, задължителната медиация ще бъде въведена още до края на..

публикувано на 11.05.21 в 12:29

Ива Митева: Служебното правителство няма да има време за ревизия на свършеното

Основното, което трябва да свърши служебният кабинет, е да подготви честни и прозрачни избори. Това заяви председателят на Народното събрание Ива Митева при представяне на обновения портал на парламента. По думите ѝ служебният кабинет може да продължи с ревизия на свършеното от предишните управляващи, но едва ли ще може да постигне много, тъй като има..

публикувано на 11.05.21 в 12:11

ДКЦ 1 спря записванията, отваря "зелен коридор" за ваксинация

Прекратяват предварителните записвания за ваксинация в ДКЦ1 „Света Климентина“, съобщават от лечебното заведение. От 13 май са обявени „зелени коридори“ за поставяне на ваксини на Пфайзер, Модерна и Астра Зенека без предварително записване. Всички, които са подали своите заявки за часове ще получат обаждане с инструкции за записване. Всички..

публикувано на 11.05.21 в 12:01

Борисов: Предстоят ни два тежки месеца, ще бъдем изправени срещу парите на олигархията

За времето, в което кметовете на София и Бургас управляват тези градове, те станаха по-добро място за живот. Направи се толкова много, че е трудно да се изброи. Предстоят ни два тежки месеца. Ще бъдем изправени срещу много, много пари. Това са парите на олигархията. Това заяви премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на..

публикувано на 11.05.21 в 11:52