Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Девня ще правят компост от опадалите листа на дърветата

Община Девня закупи 100 коша за биоразградими отпадъци, които са разположени във всички квартали на града и в селата Кипра и Падина, съобщи кметът Свилен Шитов. Той призова девненци да изхвърлят струпаната през есенния сезон листна маса в новите кошове, които са специално обозначени за целта.

Целта на новите придобивки е гражданите да не изхвърлят растителните си отпадъци в кошчетата за битова смет, а в специално обозначените за целта съдове.

"Ако битовите и растителни отпадъци се смесват, при сепарацията им заводът за преработка на боклук ни ги таксува отделно, от което губят всички девненски данъкоплатци", обясни Свилен Шитов. Той подчерта, че биоразградимата маса от новите съдове за растителни отпадъци ще бъде предавана за компостиране, от което общината има възможност да печели пари.

Изхвърлянето на растителни отпадъци в съдовете за битова смет е и забранено по смисъла на Наредбата за обществения ред на Община Девня, която предвижда солени глоби за нарушителите.  

Още подробности от разговора на Габриела Гаврилова с кмета на Девня може да чуете в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ
Награда Варна

Станислав Пенев измести Георги Лечев за Голямата награда „Варна”

На свое заседание ПК „Култура и духовно развитие” към Варненския общински съвет разгледа номинациите за присъждане на Голямата награда „Варна” и Награда „Варна” за ярки постижения в областта на културата –2021 година. Обсъдени бяха решенията на експертното жури от проведено заседание на 28.04.2021 година. Ето кои от..

обновено на 10.05.21 в 19:20
Задръствания на Аспарухов мост.

Утре затварят част от Аспаруховия мост заради ремонт

Утре – 11 май, от 9 ч. до 12 ч., движението за Варна в около 40-метров участък от Аспаруховия мост ще се осъществява в изпреварващата лента. За ремонтни дейности на бетоновата настилка около дилатационната фуга между съоръжения 3 и 5 ще бъде ограничено преминаването в активната лента.  ​Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена..

публикувано на 10.05.21 в 17:31

Започна приемът в детски градини и в подготвителни групи в училищата

От днес - 10-ти май, до 30-ти май родителите могат да подават електронно заявление за прием на деца в яслена и в първа възрастова група в детска градина , както и в подготвителна група в училищата, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. В първия ден за кандидатстване са подадени 782 заявления за прием в първа група..

публикувано на 10.05.21 в 17:24
Кипър облекчи някои от мерките срещу Covid-19, 16 март 2021 г.

МВнР: Кипър премахва изискването за излизане от дома със SMS

В Кипър отпадат някои от ограничителните мерки, сред които изискването за изпращане на SMS при излизане от дома в часовете между 5:00 ч. и 23:00 ч. За достъп до публични места се въвеждат и специални пропуски - „коронапаспорти“. Облекченията влизат в сила от днес, 10 май 2021 г., съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи...

публикувано на 10.05.21 в 16:52
Румен Драганов

Румен Драганов: Необходима е политическа решителност за бързите визи за руснаците

Дигитализирането на визите за руснаците е нещо елементарно, необходима е обаче решителност от страна на българските политици, смята Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Имаме едно мудно протакане на нещо, което трябва задължително да се случи на руския пазар, ако въобще сме в 21-ви век и говорим за дигитализация на..

обновено на 10.05.21 в 16:33
atentat

Делото „Сарафово“ започва на втора инстанция в Апелативния специализиран наказателен съд на 9 юни

Апелативният специализиран наказателен съд започва разглеждането на делото за терористичния акт на летище „Сарафово“ като втора инстанция на 09.06.2021 г. На 21.09.2020 г. Специализираният наказателен съд наложи най-тежките наказания по българското законодателство – „доживотен затвор без право на замяна“ на двамата подсъдими за съучастие в..

публикувано на 10.05.21 в 16:32

Кунчев: Получихме всички видове ваксини, зелените коридори ще работят ежедневно

Получихме всички видове ваксини, вече има ваксини по всички канали. Очакваме приятни изненади по отношение на кратката характеристика на продуктите. След 20 май за "Пфайзер" ще се даде възможност ваксината да се съхранява 4 седмици. Това съобщи доц. Ангел Кунчев на брифинг след заседание на ваксинационния щаб, предаде репортер на БГНЕС. Според него..

публикувано на 10.05.21 в 15:53