Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как се стига от Балчик до Варна с автобус?

Директната линия от автогара Балчик към Варна е спряна от тази седмица. Разчита се на преминаващи микробуси от Шабла или Каварна до избор на нов превозвач. Припомням, че досегашните се отказаха, защото работят на загуба. Часовете на преминаващите маршрутки са в 7,44 ч., 10,00 ч., 11,04 ч., 13,14 ч., 17,20 ч., 18,10 ч. Подробности са поместени на сайта avtogarabalchik.info. В началото на месеца се състоя церемония по откриване на новата автогара в горната част на Балчик, но тя все още не е действаща, тъй като се очаква официалното разрешение от компетентните органи. Докато това се случи, остава да функционира старата, в центъра.

Както е известно, релефът на Балчик е по-особен. В социалната мрежа фейсбук има вълна от недоволни и доволни, градът се раздели на долна и горна част. Изразени са опасения, че пътниците ще бъдат обслужвани от т.нар. копърки, както и че туристите ще бъдат затруднени да посетят Двореца или крайбрежната зона. В ниската част на града няма подходящ терен за автогара, коментира кметът на Балчик Николай Ангелов, посочвайки, че повечето ползватели на този вид транспорт живеят в квартала, където се разкрива новата. Той припомни, че преди години Общинският съвет е отказал да придобие собствеността върху търговско дружество, осъществяващо пътническите превози. Тогава сградата става частна. Общината я стопанисва пет години като автогара поради липса на желаещи, след което се появява частен оператор, който предлага изместването и. Общината е обявила покана за избор на превозвач по линията Балчик - Варна, тъй като изпълнителят е изпратил анекс за прекратяване на договора.  Кметът изрази надежда, че ще се появи друга фирма и ако се наложи, ще се промени транспортната схема, за да има редовна автобусна линия до морската столица. Когато новата бусстанция се задейства, за жителите в приморски Балчик ще бъдат предложени автобусите за Добрич да спират на спирката срещу сегашната автогара, а варненските – на спирка болницата.  


ВИЖТЕ ОЩЕ

Празнуваме Еньовден

Православната църква чества днес рождението на св. Йоан Кръстител, познат още и като св. Йоан Предтеча. В българската традиция денят е известен като Еньовден, а празникът е сред най-популярните в обредния цикъл. Според народното поверие на днешния ден цветята и билките, набрани днес, имат най-голяма сила да лекуват. Освен че имат лечебни свойства,..

публикувано на 24.06.21 в 07:07

Български учени ще изследват ефекта от задълженията за разтоварване на риба

Колко ефективни са на практика управленските и технически мерки въведени през 2015 г. по отношение на т.нар. задължения за разтоварване на риби ще изследва проект на Института по океанология във Варна към БАН. Проектът е в рамките на програма за събирането на данни в областта на рибарството, уточнява доц. Виолин Райков от института и касае..

публикувано на 24.06.21 в 06:46

Еньовден – Рождение на Св. Йоан Кръстител

Българската патриаршия чества рождението на св. Йоан Кръстител на Еньовден според православния календар в България . Няколко години преди новата ера е роден Св. Йоан Предтеча – човекът, предсказал идването на месията. Именно на него е посветен и празникът, който по българските земи е познат като Еньовден. Традициите, които виждаме на този..

публикувано на 24.06.21 в 06:28

Спиране на тока в части от центъра на Варна

На 24.06.2021 г. В периода 09:00 ч. до 13:00 ч...

публикувано на 24.06.21 в 06:28
Изгревът тази сутрин във Варна

Слънчево, следобед с превалявания

И днес преди обяд ще е предимно слънчево, следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, на места ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Възможни са и градушки. Ще духа слаб северен вятър, по крайбрежието вятърът ще има бризов характер. Максимални температури между 29° и 34°, по Черноморието 25°-28°. За Варна..

публикувано на 24.06.21 в 06:25

Културен маршрут запознава с истории за Варна

„Културното наследство на Варна като туристическа дестинация”. С тази идея варненски екип е разработил културен маршрут с названието Одесос-Варна.  Той беше представен в сряда пред варненци от екскурзовода и изследовател на варненската архитектура Християн Облаков и арх. Ирина Рачева. Започва от площад "Йоан Екзарх" или както си го знаем всички..

публикувано на 23.06.21 в 20:49

Помощ от 300 лева за всички първокласници и осмокласници през новата учебна

Всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас на държавно или общинско училище, имат право на еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на новата учебна 2021/2022 година. Средствата се отпускат независимо от техните доходи при условие, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени..

обновено на 23.06.21 в 18:31