Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Реставрация на документи демонстрираха за Деня на архивиста

Днес е Денят архивистите в България – празникът е по повод създаването на Централния държавен архив през 1951 г. И както всяка година архивите кампанийно отвориха вратите си за всички изкушени да разберат повече за професията.

Залите за съхранение изглеждат като тези на архива на бившата Държавна сигурност, който сме виждали в документалните филми за този исторически период. Чувството е като да видиш пластове история концентрирани в номерираните папки с документи и кутии с негативи, по безкрайни стелажи.

Залата има уред за измерване на температурата и влагата в помещението – 16 градуса и 75 % показваше днес, но практически те се влияят от времето навън, защото в Архива се нуждаят от техника за поддръжка на оптимални условия за съхранение.

Имаше и демонстрация по класическа реставрация – с т.нар.японска хартия, лепило и дезинфектант. Във Варна се реставрират документи и на архивите в Шумен, Търговище и Добрич.

Научихме също, че Варна е една от трите дигитални станции заедно с архивите в София и Велико Търново. По проект на „Яд Вашем“ - мемориалът в памет на жертвите на Холокоста в Йерусалим, като дарение са получени машини за дигитализация, които могат да заснемат по-лесно и по-големи по обем документи от скениращата техника.

Обемът на архива във Варна е милиони бройки, а по общоприетата мярка за изчисление на архивни документи „линеен метър“ е 4 километра. Началникът на варненския Архив Владимир Владимиров сподели за Радио Варна, че най-голямо вълнение е изпитал, държейки в ръцете си документи, писани от Христо Ботев, Иван Драсов, съратник на Левски, и такива на дипломатическата фамилия Дюрони, които са едни от най-старите във варненския Архив - от 1796 г.

Какво разказа още Владимир Владимиров чуйте в прикачения звуков файл.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пълни са влаковете София-Варна и София-Пловдив-Бургас

Нарастване на броя на пътуванията до нивата отпреди Covid пандемията, отчитат от БДЖ. В момента най-натоварени са влаковите композиции, пътуващи към морето. Всички са с увеличен подвижен състав. Голям интерес пътниците имат и към нощните влакове, като спалните вагони са продадени за месец напред, споделя директорът продажби и обслужване..

публикувано на 01.08.21 в 17:05
Кипър облекчи някои от мерките срещу Covid-19, 16 март 2021 г.

Кипър премахна безплатните тестове за коронавирус

От днес властите в Кипър премахват масовото безплатно тестване за коронавирус, за да подтикнат хората да се ваксинират срещу COVID-19. В същото време от днес се увеличава броят на местата, достъпът, до които ще става само с „пропуск за сигурност“. Бързите..

публикувано на 01.08.21 в 16:30

Повиши се цената на природния газ

С 15% се повишава цената на природния газ през август, реши на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране. Така цената на синьото гориво се увеличава на 57,60 лв. за мегаватчас, спрямо 49,94 лв. през юли или с близо 8 лв. само за месец. От КЕВР обясниха повишението с поскъпване на петрола и неговите производни на..

публикувано на 01.08.21 в 16:24

Всеки пети от работещите е с минимална заплата

От КНСБ съобщават, че всеки пети от работещите или 493 хиляди души са наети на минимална работна заплата. От синдиката настояват новото правителство на "Има такъв народ" да преразгледа заложеното замразяване на минималната заплата за догодина на сегашното ѝ ниво от 650 лева. Минималната работна заплата в България е 332 евро. Тя е..

публикувано на 01.08.21 в 16:23

Започва Богородичният пост

Богородичният пост започва на 1 август. Той е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината. През тези две постни седмици – от 1 до 14 август, църквата молитвено се подготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август..

обновено на 01.08.21 в 16:04

Нови ограничения заради коронавируса ще обсъжда Турция

Турският министерски съвет ще обсъжда утре евентуални нови ограничения за неваксинираните в страната на фона на ново увеличение на случаите, предаде турската частна телевизия НТВ. Заседанието ще се състои под председателството на президента Реджеп Тайип Ердоган в президентския дворец в Анкара. От началото на отпадането на строгите мерки..

публикувано на 01.08.21 в 16:02

Три катастрофи блокират движението по АМ „Тракия“ в Бургаско

Три часа продължиха задръстванията по магистрала "Тракия", след като три  катастрофи блокираха движението близо до Бургас и в района на Ямбол  в посока София. Няма пострадали при инцидентите. Жители на бургаското село Маринка  блокираха за кратко международния път Бургас-Малко Търново с протест срещу режима на водата и  честите аварии..

обновено на 01.08.21 в 15:19