Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Екзакта": 48% от българите предпочитат да сме постоянно на зимното часово време, 32 на сто искат лятното

Снимка: БГНЕС

Има известен превес в обществените нагласи на позицията в подкрепа на зимното часово време като постоянно в страната ни, констатират от "Екзакта рисърч груп" на базата на национално представително проучване, направено от 28 септември до 5 октомври сред 1000 души в 125 гнезда в 92 населени места.

Според данните 48 процента от анкетираните предпочитат зимното часово време да се приеме като постоянно в България, а 32 на сто искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас. Една пета от интервюираните нямат мнение по въпроса. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.

Европейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно - лятното или зимното.

Привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията. В полза на избора на лятното часово време за постоянно се изказват по-често хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани и жители на столицата.

Профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора. Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор, коментират от "Екзакта".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Работни групи ще извършват леки ремонти във Варна

Създаване и функциониране на работни групи за поддръжка и извършване на леки ремонти на територията на Община Варна, решиха днес съветниците във временната комисия „Структури и Общинска администрация".  Тази промяна е по предложение на кмета на Община Варна Благомир Коцев като засяга дейността на ОП „Управление на проекти и озеленяване“. По този начин..

публикувано на 18.09.24 в 17:05
Снимката е илюстративна

Временно затварят част от ул. "Люляк"

От 8 до 11 часа утре, 19 септември, временно ще бъде ограничено движението по ул. „Люляк“ в участъка на кръстовището с ул. „Роза“ във Варна.  Затварянето на участъка се налага поради извършване на дейности по аварийно премахване на 5 (пет) броя сухи и опасни дървета, съобщиха от  общинския отдел "Дейности по защита на населението".

публикувано на 18.09.24 в 16:26

Пожар във влака София-Варна до Чирпан, няма пострадали

Пожар е възникнал този следобед на гарата в Чирпан - в локомотива на влакова композиция, пътуваща по линията София - Варна, предаде БНР.  Сигналът е получен в 14:14 ч. Няма пострадали, има материални щети по локомотива, каза кметът Ивайло Крачолов, който е отишъл на гарата. Движението по линията е спряно за около един час.  Огънят в локомотива е..

публикувано на 18.09.24 в 16:14
Акция на МВР - Варна и НАП - Варна, 06/07.97.2022 г., Варна

1 800 проверки на НАП по Северното Черноморие, 350 са нарушенията

За по-малко от два месеца – от края на юли до средата на септември, в рамките на контролната кампания на приходната агенция по Черноморието, фискалните инспектори са проверили близо 4100 търговски обекта – предимно заведения за хранене, дискотеки, барове, атракциони, магазини за хранителни стоки и др. Служителите на приходната агенция са съставили над..

публикувано на 18.09.24 в 16:02

Министърът на иновациите на среща с областни управители от Североизтока заради предстоящия вот

Министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов пристига във Варна, за да се срещне с областните управители от Североизточния район и директорите на териториалните звена на главна дирекция "ГРАО" (Гражданска регистрация и административно обслужване) заради предстоящите парламентарни избори.  Целта на срещата е да бъдат обсъдени дейностите по..

публикувано на 18.09.24 в 16:00

Правителството разреши започването на хидротехнически работи във Варненското езеро

Министерският съвет разреши на „ЕИС - Строителна компания“ АД да използва два специализирани кораба за извършване на хидротехнически работи във Варненското езеро. Драгажният кораб „MILFORD“, плаващ под знамето на Белиз и несамоходният понтон „МР 26“, плаващ под знамето на Ямайка, ще бъдат използвани при реализирането на обект: „Ремонт на напорен..

публикувано на 18.09.24 в 15:52

Разбиха наркобанда в с. Приселци, разпространявала наркотици и вейп устройства със забранени субстанции

Организирана престъпна група, която отглежда, произвежда и разпространява високорискови наркотични вещества, състояща се от седем души на възраст между 18 и 32 години, е задържана във Варна. Четирима от тях са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия разследването прокурор, а на трима са наложени мерки за неотклонение..

публикувано на 18.09.24 в 15:15