Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер във Варна ще бъде открит кино-литературният фестивал „Синелибри”

14 филма ще видят варненци и гостите на града в кино-литературния фестивал „Синелибри”. Той ще бъде открит тази вечер във Варна и ще продължи до 24 октомври. Мотото на събитието през тази година е „Любов между редовете”.

За радио "Варна" Юлия Петкова, представител на организаторите за Варна, сподели, че "14-те специално подбрани филмови заглавия са вдъхновени от литературни произведения или са посветени на именити писатели! Тази година във фокуса на фестивала е любовта във всичките й превъплъщения. Конкурсната програма на „Синелибри” предлага 9 кинопродукции, които вече привлякоха вниманието на световната критика и публика, а някои от тях са удостоени с отличия на едни от най-големите международни кинофоруми. Три от лентите са посветени на литературни легенди като френската писателка Сидони-Габриел Колет, авторката на „Пипи Дългото чорапче” Астрид Линдгрен и на ирландски писател и драматург Оскар Уайлд."

Фестивалната програма ще се излъчва в зала „Европа“ на Фестивалния и конгресен център. „Синелибри” се провежда едновременно в девет града в страната, като основната част от кино-литературния фестивал е в София.

Чуйте повече в звуковия файл от Юлия Петкова, представител на организаторите за Варна.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Демонтираха опасния билборд до спирката под ФК (СНИМКИ)

Демонтираха опасния билборд, поставен до спирката на подлеза на Фестивалния комплекс на бул. "Приморски" в посока ЖП гара. Сигналът беше подаден преди време от актрисата Цветана Манева и жърналиста Георги Тошев, а опасенията им бяха, че съоръжението не е стабилно и може да се стовари върху спирката при по-силен вятър. След сигнал и от редакцията на..

публикувано на 16.04.24 в 13:07

Седмица на правото в ИУ-Варна

В Деня на конституцията 16-ти април в Икономически университет – Варна можем да разгледаме изложбата "Архиви на правната мъдрост". Тя е част от традиционната Седмица на правото, която се провежда до 19 април 2024 г. Експозицията е организирана съвместно с катедра "Правни науки". Фокусът тази година е върху ролята на конституциите във..

публикувано на 16.04.24 в 12:30

Полицаи влизат в класните стаи във Варна преди абитуриентските балове

Инспектори от „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР във Варна влизат в класните стаи със съвети за безопасно шофиране по време на абитуриентските празници. Служителите на реда обръщат сериозно внимание за тежките пътни злополуки по вина на водачи, превозващи абитуриенти, управление на автомобили с превишена скорост или чрез извършване на..

публикувано на 16.04.24 в 12:30

Не работят светофарите между бул. "Сливница" и улица "Георги Бенковски" във Варна

Не работят светофарите на кръстовището между бул. "Сливница" и улица "Георги Бенковски" в района на спирка "Нептун", видя репортер на Радио Варна. Изключени са светлинните сигнали и за пешеходци, и за шофьори. Няма регулировчик.  Движението е затруднено.  Шофирайте и пресичайте внимателно!

публикувано на 16.04.24 в 11:50

Състезание на доброволните формирования при бедствия и аварии предстои в Белослав

Областен преглед с доброволните формирования за действие при бедствия, аварии, пожари и извънредни ситуации, създадени към общинските центрове в област Варна, ще се проведе от 9 часа на 19 април, петък, в Белослав.  Прегледът ще се проведе под формата на състезание между доброволците в дисциплини, пряко свързани с пожарогасителната и спасителна..

публикувано на 16.04.24 в 11:20

Живеещи в Манастирски рид се възмущават от лошото състояние на улица "Веселина Цанкова"

От лошото състояние на улица "Веселина Цанкова" в местността Манастирски рид се възмущават живеещи там. Един от тях е  Ивайло Андонов, който е  категоричен, че трябва да се ремонтира тротоарната инфраструктура, да се възстановят плочките, тъй като, по думите му, там няма нито една здрава. Да се положи и асфалтово покритие по пътната инфраструктура,..

публикувано на 16.04.24 в 10:30
Снимката е илюстративна

Задръстване по бул. "Княз Борис Първи" във Варна

Голямо задръстване има в момента по булевард "Княз Борис Първи" във Варна  в посока от "Пикадили парк" към курортните комплекси, видя репортер на Радио Варна.  В трафика, който е и в двете платна, има коли, бетоновози, автобуси на градския транспорт.  В района на задръстването има закъсал автобус.  За всички, които тръгват в тази посока - да са..

публикувано на 16.04.24 в 09:25