Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мотористи преградиха съда с каски в знак на протест

Варненско мото общество прегради с каски входа на Окръжния съд в знак на протест. Целта на акцията е да привлекат  вниманието на правораздавателната система върху "поредния случай на подигравка с паметта и семействата на загиналите на пътя".

На 29.07.2017 г.  Денислав Ников от Варна умира в болница след катастрофа, при която му е отнето предимството от Хюндай Теракан, управляван от Ван Ееде Ролф Едуин - индонезиец с холандски паспорт.

Ето как организаторите описват причините за днешния протест:

"Основният проблем по делото се създава по време на досъдебното производство. Разследващия полицай, ръководен от зам.-окръжния прокурор първо целенасочено не ангажира като доказателство по делото записите от камерите, които са заснели ПТП-то. Бащата на Денислав въпреки това изрично с писмо е поискал от досъдебното производство да изземе тези записи. Това не е направено с най-нелепи обяснения: разследващият полицай писал писма до институции, които нямали камери на кръстовището, и, когато ги поискал от когото трябва, те били изтрити, защото такава е процедурата при наблюдаващите кръстовището!
Същите полицаи и прокурор са назначили автотехническа експертиза с изключително тенденциозни въпроси, насочени към това каква е била скоростта на мотоциклетиста!
Експертизата веднага е оспорена от адвокатите на семейството на Денислав, но прокурора отказва изрично с постановление да се направи нова експертиза с нови въпроси към вещото лице! Подсъдимият виждайки, всичко това, заявява, че признава фактите по делото и желае съкратено производство. 
Варненският окръжен съд в лицето на съдия Шопова, не спазва НПК (Наказателно процесуален кодекс) и вместо да насрочи делото за нова дата, веднага след разпоредителното заседание започва разглеждане на делото.
За няколко минути, след като прокурорът пледира за изключително голямо съпричиняване от страна на убития Денислав, съдът определя наказание на водача, причинил катастрофата при наличие на "многобройни" смекчаващи вината на подсъдимия доказателства.
Всичко това е при наличие на многократни нарушения на холандеца за превишена скорост и опита да представи на съда версия, че друг е управлявал автомобила, а той само поемал вината.
Съдът явно счита това за нормално и дори го кредитира, заявявайки на нас гражданите, че да се мами административно наказващия орган не само не е укоримо, но дори похвално.
При произнасяне на присъдата, съдията показва фрапиращо незнание на правилата за движение като обявява, че при забранителен знак В14 забраната на знака не важи така както предвижда закона - след поставения знак, а важи и за кръстовището, което е преди него.
Дори го е записал изрично в мотивите си и отново е приел, че това е съпричиняване на пострадалия! Това твърди и прокурорът в пледоарията си и в обвинителния акт. Очевидно във Варненски съдебен район действа различен ППЗДвП (Правилник за Приложение на Закона за Движение по Пътищата)
При спорна експертиза и скорост на мотора, съдът приема, че тази скорост също е причина за произшествието. (Тук е моментът да уточним, че спорната експертизата казва, че моторът се е движел с приблизително 30 км над допустимата, при видимост в този момент 72 м.) Каква е причинната връзка между скоростта на мотора и отнемането на предимство по смисъла на чл.37 ал.1 от ЗДвП (Закон за Движение по Пътищата) от страна на подсъдимия, никой не е обяснил и до този момент. Няма в обвинителния акт, няма и в мотивите на присъдата, въпреки, че подсъдимият е имал видимост дори отвъд предното кръстовище, на което има светофар. Всъщност мотивите на съда не се различават с нищо от обвинителния акт.
Съдия и прокурор действат в синхрон и не дават никаква възможност за защита на интересите на пострадалите лица!"

Даниела Стойнова разговаря с протестиращите мотористи за инцидента и за спазването на правилата и от тях:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12