Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С подкуп и лихва строели църквите през Възраждането

| обновено на 21.02.19 в 16:25
4
Снимка: Радио Варна

Всички участвали в строителството на храмове в годините на робство, разказва журналистът и краевед Иван Миланов, наследник на главния инициатор за строежа на църквата в село Изгрев - Ханджи Дойчо Янев, който водил и сметките по строителството, а написаното отразява специфичното наречие на тогавашното население. На Петковден храмът отбелязва 160 години от създаването си. Църквата е третата по големина църква в областта, построена със съдействието на чорбаджи Атанас Георгиев – същият, който помага за съграждането на първата българска църква във Варна.

Годините след Кримската война били трудни за всички. Хатихумаюнът на султан Махмуд Втори дава на хартия равни права на всички християни с тези на мюсюлманите, което се използва от българите за строителство на богати църкви. Въпреки това не е било леко. Как е ставало това споделя за Радио Варна наследникът на столетника дядо Милан, чийто дядо преди 160 години е участвал в съграждането на църквата "Света Петка" в село Изгрев.

Запазеният тефтер на моя прапрадядо показва как са събирани грошове от отделни хора. И всичко е записано и се вижда и сега. Когато съберат парите, са ги давали на по-заможни хора срещу лихва. Записвали всичко с точност - сума и дата. Тогава не била позната думата "лихва", използвали "файда".

Къде е този тефтер сега?

Намира се в Регионалния исторически музей във Варна. Предаден е там от един от старите свещеници в Изгрев.

Църквата е строена от 1857 - 58 години. Участвало е цялото село с каквото може - помагали с волски и конски каруци, помагали лично -  мъже, жени, дори и деца.

Какво е участието на чорбаджи Атанас Георгиев?

Чорбаджи Атанас Георгиев има личен принос за строителството освен на първата българска църква във Варна, и на тази в село Изгрев. В началото започват строежа с големи размери, което не се харесва на съседните села. И тогава имало злоба и едни българи наклеветили други, че в Изгрев се прави "Защитно съоръжение и ще има нещо...". След като научил за това, шуменският паша спира строежа. Тогава моят прапрадядо Хаджи Дойчо Янев и чорбаджи Атанас Георгиев събират необходимата сума и отиват при пашата, който пред пълнотата на дисагите се съгласява, но при условие да бъде с по-малки размери. Намаляват основите с метър и половина, но старите основи още личат.

Висока над 8 метра, широка над 12 метра. Колоните са носени цели с няколко каруци. Било е трудно, но не са се отказали...

А защо се нарича Света Петка?

Това е времето на осъзнаването на българския народ като такъв. Не случайно са избирали имена на хора, които са били пример на българщината. Света Петка е била закрилница на Втората българска държава и популярна много преди обявяването на независимата българска църква през 19 век.

Една от легендите е следната : На един по-заможен българите отвличат сина срещу откуп. Бащата се опитал да събере исканата сума, но не успява. Отива да моли за помощ на пристанището във Варна. Тук вижда руски кораб, на палубата на който имало дървен сандък. Капитанът на кораба му казал, че това е полилей от Венеция за църквата в село Изгрев. Парите за него не достигали и капитанът посъветвал бащата да дари събраните средства за храма, а Господ може да помогне. Когато бащата се връща, синът му го чакал - турците го били освободили.

Когато докарали полилея в църквата, дядото на моя баща , който тогава бил на 14 години, се качил на покрива, за да пробие носещата греда и да го закачат с метални куки, защото бил много тежък.


Новото църковно настоятелство продължава да се грижи за обновяването на храма и двора. За празника бяха реставрирани иконите от иконостаса, ремонтирана оградата на двора и закупени нови църковни утвари за нуждите на богослужението. То започва в 9 часа и ще го извърши местният свещеник отец Димитър.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Всичко зависи от духовния строй на отделния човек

Писателката Здравка Евтимова се срещна с читатели във Варна. Срещата беше част от програмата на четвъртото издание на литературния фестивал  „Варна Лит”, който се проведе в Морската столица. "Независимо какво е времето във Варна - Варна е перла в короната на мечтите ми за морски град", каза голямата българска писателка Здравка Евтимова в..

публикувано на 11.06.21 в 10:19
Даниела и Димчо Димови в своя малък рай, на една врата разстояние от дома

Семейство Димови - пазителите на най-вкусните закуски във Вълчи дол

Няма по-добра храна от закуската, а днес е и Спасов ден. Хлябът, насъщният е храната, която трябва да присъства на трапезата ни винаги. Няма по-голямо нещо от хляба са казали старите хора. Хубаво е, че все още има хора, които пазят старите рецепти в тефтер и го разгръщат всекидневно. Влизаме във фурната на Димчо и Даниела Димови във Вълчи дол. Всеки..

обновено на 10.06.21 в 10:42
Георги Господинов

Георги Господинов: Постоянно се спъваме в миналото, влизаме там, където сме били

Георги Господинов е един от най-четените съвременни български писатели, чиито книги са превеждани на над 20 езика. В откровен разговор с Даниела Стойнова той споделя мисли за бъдещето, миналото, за времеубежището – сакралното място за завръщане, за научените и ненаучените уроци. „За човек, който обича света от вчера, този роман не беше лесен...

публикувано на 09.06.21 в 12:14

Осман Октай: България понесе тежък удар и ще трябват години за да изчисти имиджа си на корумпирана държава

Санкциите по закона „Магнитски“ поставиха България във фокуса на целия свят, като една държава, която не се справя с политическата и съдебна корупция. Това каза, в интервю за Радио Варна, политическият анализатор и бивш зам.-председател на ДПС Осман Октай. Според него, коментарите по темата на политически лидери, представители на съдебната..

публикувано на 08.06.21 в 11:03

Георги Първанов: Времето ще си изиска и ще си наложи лидерите

Георги Първанов - президент на Република България 2002 г. - 2012 г. бе сред специалните гости и лектори на Четвъртата международна лятна академия по лидерство, която се проведе в к.к. "Св. Св. Константин и Елена". Изграждането на лидери като част от държавната политика на България е основният лайтмотив сред темите на престижния форум, в който взеха..

публикувано на 07.06.21 в 12:17

Павел Джалев: Шофирането с придружител ще бъде полезно

21-годишният Павел Джалев от София спечели титлата "Най-добър млад шофьор на България" за 2021 година. Финалът на  състезанието се проведе във Варна, където 20-те финалисти преминаха през редица практически тестове и трябваше да  докажат, че са подготвени за всички предизвикателства, които може да срещнат на пътя – шофиране в градски условия,..

публикувано на 04.06.21 в 13:51

Георги Тошев за "Тя, Цветана Манева"

Животът на Цветана Манева, събран в думи на хора от най-близкото й обкръжение, представя журналистът, документалист и автор Георги Тошев. В съавторство с драматурга Яна Борисова той пише „Тя, Цветана Манева“ – първата автобиография на актрисата. В нея една от емблемите на българското кино и театър е разказана чрез думите на другите за нея,..

публикувано на 04.06.21 в 11:30