Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасения за забрана на публичните събирания в Румъния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решение на Върховния касационен съд предизвика опасения за забрана на уличните протести в Румъния. Върховният касационен съд постанови вчера, че публичните събирания трябва да бъдат обявявани предварително, когато ще се провеждат на площади или обществени пътища, или на други места в близост до централи или имоти на частни и публични юридически лица. Решението на съда е задължително, посочва в. "Гъндул".

Информационният сайт Зиаре цитира по този повод мнение на асоциацията "Развитие на институциите", според която с това решение съдът е ограничил правото на гражданите да протестират спонтанно. Според асоциацията решението също така дава възможност на жандармерията да извършва злоупотреби чрез големи глоби или чрез силови интервенции, дори ако протестите са мирни. В тази връзка асоциацията иска да съди румънската държава в Европейския съд по правата на човека, информира Зиаре.

"Гъндул" отбелязва, че зад промените в закона за публичните събирания стои министърът на вътрешните работи Кармен Дан. На изслушване в Сената Кармен Дан защити необходимостта от внасяне на изменения в закона за публичните събирания и отново настоя, че жандармерията е действала законно на антикорупционния протест на румънската диаспора на 10 август, когато пострадаха 450 души.

"Гъндул" пише още, че окръг Тимиш в Западна Румъния е "унищожен от дрога". 131 души, сред които и деца, са се озовали в спешните отделения на болниците в окръга заради употреба на наркотици през първите девет месеца на тази година. Лекарите казват, че се дрогират дори деца на 11 години, а канабисът е най-често употребяваният наркотик.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа на магистрала "Хемус" затруднява движението, обходът е през Каспичан

Катастрофа на магистрала "Хемус" затруднява движението в посока София тази сутрин. Инцидентът е станал на километър 368 на магистралата. На място има екип на Пътна полиция, който регулира трафика. От Агенция "Пътна инфраструктура" апелират шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Обходният маршрут е през пътен възел..

публикувано на 18.09.24 в 10:53
Личен архив

Политолог: Единствената изненада на предстоящите избори ще е висока избирателна активност

Нищо ново и още от същото - това са очакванията на политологът Сергей Петров по повод предстоящите поредни предсрочни парламентарни избори в България в края на октомври. Той сподели, че не очаква да има кой знае какви изненади на вота. " Единственото, което може да ме изненада на тези избори ще е висока избирателна активност. Всичко друго..

публикувано на 18.09.24 в 10:50
Снимката е илюстративна

30-годишен пострада при инцидент с електрическа тротинетка

30-годишен водач на електрическа тротинетка е пострадал след инцидент с електрическа тротинетка. Произшествието е от 22.30 часа снощи в района на Централния кооперативен пазар във Варна. Пострадалият е с фрактура на таз. Той се е блъснал в лек автомобил, който се е движил пред него, уточняват от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в морската..

публикувано на 18.09.24 в 10:41

Обещано: Всички дейности в Пчелина приключват до 20 октомври

Всички дейности в Пчелина ще приключат до 20 октомври. Това съобщи по време на срещата с жители на местността ръководителят на големия ВиК проект във Варна Сава Коев. Предварително обявеният краен срок – 6 септември, е удължен, а на изпълнителя и надзорната фирма са наложени глоби, допълни Сава Коев. Настилките ще бъдат възстановени в предишното им..

публикувано на 18.09.24 в 10:40

"Пеша фест" във Варна на 22 септември, затварят за автомобили част от улица "Преслав"

С базар и празнична програма Варна ще отбележи Европейския ден без автомобили. Традиционният "Пеша фест" ще затвори за ден част от улица "Преслав" - между улиците "Хан Аспарух" и "Одесос", съобщиха за Радио Варна организаторите Калина Жечева и Боян Велев.  Фокусът на събитията тази година е върху популяризирането на потенциала на пешеходните..

публикувано на 18.09.24 в 09:45

Адресите без ток на 18 септември

В периода 16.09.2024 - 20.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Горен Чифлик - клиентите, електрозахранени от ТП 2. На 18.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на..

публикувано на 18.09.24 в 05:47
Есенно море

Променлива облачност в сряда

Утрото в сряда ни посреща с хладно време и слаб вятър. Днес облачността ще е променлива, около и след обяд по-често значителна. Възможни са изолирани слаби валежи от дъжд. Ще духа слаб, по крайбрежието умерен вятър от североизток. Максимални температури между 21° и 26°, за Варна 24°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на..

публикувано на 18.09.24 в 05:44