Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписан е договорът за отварянето на магистрала "Хемус" към Игнатиево и Аксаково

Снимка: АПИ

Споразумителен протокол за проектиране и строителство на съоръжение тип “Детелина”, което ще отвори автомагистрала “Хемус” при гр. Игнатиево, бе подписан преди броени дни между АПИ и кмета на община Аксаково инж. Атанас Стоилов. 

Предстои изготвяне на технически проект, както и осигуряване на нужните общински терени в обхвата на съоръжението, което ще е ангажимент на администрацията на Аксаково.

Задължение на Агенция „Пътна инфраструктура” пък ще е да приключи всички останали процедури, които се изискват по закон, в това число и избор на изпълнител на строежа. 

Проектирането ще бъде възложено на външен изпълнител. 

Пътното съоръжение ще бъде изградено на територия от около 60 декара, а общата му стойност се очаква да е над 6 млн. лв.

При изграждането му ще бъдат използван съществуващият надлез над магистралата.

Ако не възникнат непредвидени обстоятелства, детелината може да бъде изцяло завършена до края на следващата година или най-късно в началото на 2020 г. 

Връзката с магистрала „Хемус” ще „отключи” възможностите за инвестиции в района на Аксаково, които ще разкрият нови работни места.

Отваряне на нови територии за бизнес в района ще бъдат възможни и след изграждането на Автоматична газово-разпределителна станция. Вече има издадено разрешение за строеж, като съоръжението ще бъде изградено върху общински терен. Станцията ще даде възможност за намаляване на охранителната зона около газопровода от 150 на 70 метра от всяка страна.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево в петък

Днес ще е предимно слънчево с до умерен вятър от изток и североизток. Максималните температури ще се понижат и днес ще са от 24°-29° по Черноморието до 31°-36° във вътрешността. За Варна максимална температура около 27°.  Вятърът постепенно ще се обърне от изток-югоизток ще е предимно слаб, по Черноморието следобед до умерен от източна четвърт...

публикувано на 21.06.24 в 06:10
Снимката е илюстративна

102 конфискувани тротинетки във Варна за седмица

102 тротинетки конфискува Община Варна за малко повече от седмица, съобщи кметът Благомир Коцев в пост във Фейсбук.  "Както обещахме на варненци, това ще се случва с всяка електрическа тротинетка или велосипед, които нарушават обществения ред, като ползват общинска земя за търговска дейност без позволение", подчертава Коцев. На фирмите..

публикувано на 20.06.24 в 19:58

Актуалните възможности за еврофинансиране представят в Балчик

„Актуални възможности за финансиране с европейски средства 2024“ е темата на информационната среща, организирана в Балчик от Областния информационен център на 25 юни от 10.30 часа в Заседателна зала на Община Балчик, ет.1. Ще бъдат представени възможностите за финансиране на проекти в различни сфери: общини; образователни институции , свързани с..

публикувано на 20.06.24 в 19:40

Осем игрални и пет документални филма в Академия 2024 към Фестивала на БЧК

Осем игрални и пет документални филма са включени в Академия 2024 към Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми.  Програмата на Академия 2024 е посветена на хуманизма, околната среда, здравето и социалните иновации.  Събитията в трите модула - дискусионен форум, работилници и вечерни прожекции - се провеждат в Радио Варна и в..

публикувано на 20.06.24 в 18:15
Снимката е илюстративна, архив.

Нараства рискът от пожари в земеделски ниви и гори

Във връзка с настъпване на восъчна зрялост и с повишаването на температурите се увеличава и рискът от възникване и бързо разпространение на пожари в природата, предупреждават от Областната дирекция на МВР във Варна.  Правилата и нормите за пожарната безопасност при извършване на дейности в земеделските земи са регламентирани в Наредба за правилата и..

публикувано на 20.06.24 в 18:00
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод избра тримата кандидати за патриарх на България

Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и Софийската митрополия. Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският Данаил и Ловчанският Гавриил , предаде БНР.  В пълен състав от 14 митрополити се проведе заседанието на Светия синод. На влизане американският митрополит Йосиф обори..

публикувано на 20.06.24 в 17:51

Информационен ден за свободни работни места в Балчик на 27 юни

Информационен ден на открито за свободните работни места и схеми за заетост и обучение организира в Балчик дирекция „Бюро по труда“ в Добрич. Той ще се проведе от 9.30 до 14.30 часа на 27 юни, четвъртък.  Изнесени щандове ще бъдат разположени  на две места в Балчик – на главната улица "Черно море" в отсечката към местния клон на бюрото по труда..

публикувано на 20.06.24 в 16:50