Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животът на Земята е "по-млад", отколкото мислехме досега

Айсбергът може да предизвика приливна вълна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ново проучване поставя под въпрос предишните схващания за това кога е възникнал животът на нашата планета, като считаният досега за най-древен фосил може да се окаже скално образувание, предават Асошиейтед пред и Франс прес.

Преди две години, в следствие на топене на леда в Гренландия,  австралийски екип от университета в Уолонгонг се натъкна на малки издатини в скали във формацията Исуа в Югозападна Гренландия с размер от 1 см до 4 см. Според тях това са фосилизирани колонии бактерии, показващи  микробна дейност отпреди 3,7 милиарда години.  Учените определиха малките конусообразни структури в скалите като строматолити - седиментарни образувания с биологичен произход,  Техният състав е от карбонати, разпределени на слоеве, породени от микроорганизми, живеещи във водата. Въз основа на тези открития се стигна до извода, че животът на Земята е възникнал само 800 милиона години след образуването на нашата планета преди 4,567 милиарда години. Ако бяха потвърдени фосилите в Гренландия  щяха да са по-стари от откритите в Австралия най-ранни доказателства за живот на Земята с 220 милиона години.

Земята се е образувала преди 4,6 милиарда години. Развитието на строматолитите показва, че животът е еволюирал бързо, след като са приключили ударите на астероиди преди около 4 милиарда години.

Когато строматолитите са започнали да се развиват, Земята вероятно е била подобна на Марс - с течна вода на повърхността, а Слънцето е било с 30 процента по-слабо, отколкото е сега. Тези паралели могат да дадат тласък на изследванията за съществуване на живот на Марс в миналото.

Но сегашното проучване на екипа на Абигейл Олууд от Лабораторията за ракетни двигатели на НАСА оспорва тази теза. Американските специалисти направиха контра-експертиза и стигнаха до извода, че структурите, открити от австралийските учени, не са строматолити, а специфични скални образувания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Градският транспорт във Варна предизвика скандал в Общинския съвет

Темата за градския транспорт във Варна предизвика скандал между кмета на Варна Благомир Коцев, общинския съветник Мартин Златев и председателя на Общинския съвет Христо Димитров по време на 13-ата сесия днес, предаде репортер на Радио Варна. Кметът на Варна заяви, че дружеството е на подчинение на ОбС-Варна, което предизвика реакцията на Христо..

публикувано на 29.07.24 в 13:13

Благомир Коцев: Зелената зона няма да влезе в сила, докато нямаме граждански консенсус върху това

Зелената зона във Варна няма да влезе в сила, докато няма граждански консенсус върху това, отговори на питане от страна на общински съветници кметът на Варна Благомир Коцев.  Ние трябва да направим промени, за да няма голямо гражданско неподчинение, каза още той по време на сесията днес.  Ще бъдат организирани срещи с граждани и обществени обсъждания,..

публикувано на 29.07.24 в 12:57
Снимката е илюстративна

Експлозия в завода за целулоза край Свищов

Взрив е избухнал в завода за целулоза край Свищов. Има леко пострадал служител. Това потвърди за БНТ кметът на Свищов. Инцидентът е станал в отделение на завод "Свилоза". Първо е избухнал пожар, след което е имало взрив. На мястото има четири пожарни екипа.

публикувано на 29.07.24 в 12:21
Община Балчик

ОбС - Балчик заседава за приемане отчетите на публичните финанси

Финансите за 2023 и 2024 година ще разгледат на заседанието си на 1 август общинските съветници в Балчик. Отчетът за миналата година възлиза на близо 40 милиона лева или 88 процента от уточнения план 45,320 млн.лв, а изпълнението за шестте месеца на тази година е близо 20 милиона при рамка от 44 млн. лв.  Ще бъде определен представител на Общината..

публикувано на 29.07.24 в 12:19

И свободният паркинг на Албена вече е платен

От миналата седмица безплатният паркинг „Лазур“ в горната зона на Албена вече е платен. Цената му е 8 лева, колкото струва паркирането за 24 часа на паркинг „Автогара“ в комплекса. Цената за зелена зона не е променена – до края на септември е 20 лева, а синята зона – 10 лв. В сила е 30-минутният безплатен престой от първоначалното влизане в курорта..

публикувано на 29.07.24 в 12:13

Президентът връчи мандата на ИТН, те го приеха

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на редовното правителство в рамките на 50-ото Народно събрание. Папката бе приета от Тошко Йорданов от "Има такъв народ".  Президентът връчва днес третия проучвателен мандат на ИТН Ние сме наясно каква е отговорността ни. Ще подходим практично и с разум, подчерта Йорданов.  От ИТН ще..

публикувано на 29.07.24 в 12:09

Жители на "Виница" против новите колчета, от Общината обясниха причината да са там

Делинеаторите, които миналата седмица бяха поставени в участък от бул. „Осми приморски полк“, са резултат от задълбочен анализ и множество сигнали на граждани за нарушения и предпоставки за инциденти. Това обясни по време на приемния си ден заместник-кметът по обществения ред и сигурност Илия Коев. Въпросът беше поставен от граждани, живущи и работещи в..

публикувано на 29.07.24 в 11:45