Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балансът на витамини и минерали в организма е главното условие за удължаване на живота

Медици от Детската болница в Окланд, САЩ, заключиха, че оптималното ниво на редица витамини, минерали и други съединения намалява риска от преждевременна смърт, удължава живота и гарантира добро здраве в напреднала възраст, съобщава сайтът MedicalXpress.

По думите им, жителите на развитите държави, включително 70 процента от американците, изпитват недостиг на едно или няколко важни за организма вещества. Макар недостигът на витамини да не е толкова голям, че да предизвика скорбут или рахит, учените са уверени, че витаминният дефицит е с дълготрайни последствия. Витамин D, омега-3 ненаситените мастни киселини и магнезият са необходими компоненти на ензими, които участват във възстановяване на ДНК, гарантират доброто здраве на кръвоносните съдове и предотвратяват окислителния стрес.

При недостиг на витамини и минерали организмът е принуден да изразходва ограниченото им количество за поддържане на жизненоважни функции и репродуктивното здраве, вместо за други потребности. У засегнатите от хроничен недостиг на витамин К и селен се произвеждат по-малко ензими, които допринасят за доброто здраве на артериите. В резултат се повишава рискът от смърт вследствие на сърдечносъдови болести.

Учените смятат, че редица вещества, чиято роля за поддържане на жизнените функции не е толкова очевидна, на практика са необходими за голямата продължителност на живота. Сред въпросните вещества са таурин, ерготионеин, пиролохинолинхинон, както и каротиноидите лутеин, зеаксантин, ликопен, алфа- и бета-каротин, бета-криптоксантин и астаксантин. Добавянето им в храната и здравословната диета могат да допринесат за предотвратяване на хронични заболявания и преждевременно стареене.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

80 години от рождението на изследователя на Варненския некропол отбелязват във Варна

През 2024-та се навършват 80 години от рождението на Иван Иванов, изследователят на варненския халколитен некропол и откритото в него най-старо обработено злато в света. По този повод от 18 часа днес, 1 август – рождената дата на Иван Иванов , в зала „Одесос“ на Варненския археологически музей ще бъде представен юбилейният сборник „Да оставиш..

публикувано на 01.08.24 в 08:00

Поливно земеделие - възможно ли е в България?

От началото на тази година вече няколко пъти бяха подобрявани дневните рекорди за високи температури от времето, в което са били извършени първите измервания. Високите температури през зимата и екстремно горещото време през лятото, започнало още през месец юни, повдигнаха на дневен ред отново темата за поливното земеделие и огромната нужда от неговото..

публикувано на 31.07.24 в 17:15

Птицезащитни устройства монтираха в село Стожер

Птицезащитни устройства  бяха монтирани по електроразпределителни съоръжения в добричкото село Стожер.  Районът е част от главния маршрут на миграция на птиците от Европа към Африка и обратно - Via Pontica. Повишен риск за живота и здравето на птиците отчитат еколозите и експертите от ЕРП-Север. Пилотното поставяне на устройствата е преди..

публикувано на 31.07.24 в 15:40

Нощна идилия: как да превърнем спалнята в оазис на възстановяващия сън?

Безсънието и хроничното недоспиване са сериозни проблеми, с които мнозина от нас се борят ежедневно. Липсата на качествен сън може да има пагубно влияние върху нашето настроение, енергия, работоспособност, и в крайна сметка да влоши значително качеството ни на живот. За щастие все повече започва да се говори за начините, по които можем да си..

публикувано на 31.07.24 в 12:08

Празни улици и разрушени надежди: Какво остана след окупацията на Херсон (снимки и видео)

“Херсон це Україна!” * , „ЗСУ“ ** , „Слава України“ ***. Жълто-сините надписи още се виждат по стените на Херсонската областна администрация, както и на някои от намиращите се край площада сгради. В петъчната юнска сутрин количеството на графитите е далеч по-голямо от това на хората. В рамките на час и половина броят..

обновено на 31.07.24 в 09:20

Какво ще е времето през август

Прогноза за времето през август 202 4 г. ОБИЧАЙНОТО През август времето се определя най-често от антициклонална циркулация. Продължителността на слънчевото греене е само с около 15 часа по-малка от тази през месец юли. Средномесечните температури са 20-22° – за вътрешността на района, а за крайбрежието са 22-24°. На..

публикувано на 31.07.24 в 08:27

Окръжният съд във Варна става партньор в инициативата "Университет за гимназисти"

От тази учебна година Окръжният съд във Варна става партньор на „Джолис Академи - Университет за гимназисти“. Това е безплатна програма за ученици, която предоставя възможност за посещения и лекции във всички университети във Варна, за да ги ориентира в избора на висше учебно заведение, и да им даде информация за различните специалности и професии от..

публикувано на 30.07.24 в 17:51