Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състоянието и бъдещето на Храма на Кибела в Балчик обсъдиха експерти

Добрите практики на Община Балчик за популяризиране на културното наследство бяха представени на Ме­ж­ду­на­ро­дния форум „На­с­то­я­ще и бъ­де­ще за ми­на­ло­то" този месец във Велико Търново. Съ­би­ти­е­то, организирано от Асо­ци­а­ци­я­та на об­щи­ни с кул­тур­но-ис­то­ри­че­с­ко на­с­ле­д­с­т­во, съ­б­ра ек­с­пер­ти от Бъл­га­рия и Фран­ция, пре­д­с­та­ви­те­ли на об­щи­ни и ор­га­ни­за­ции, които обмениха опит, дискутираха не­об­хо­ди­ми­те за­ко­но­да­тел­ни про­ме­ни и съ­з­да­ва­не­то на еди­нен еле­к­т­ро­нен ре­ги­с­тър на па­ме­т­ни­ци­те на кул­ту­ра­та.

Ди­ре­к­то­рът на Ис­то­ри­че­с­ки му­зей Ра­до­с­ти­на Ен­че­ва за­по­з­на при­съ­с­т­ва­щи­те с ек­с­по­зи­ци­я­та "Храм на По­н­тий­с­ка­та май­ка на бо­го­ве­те Ки­бе­ла", с рекламните 3 D видеоклипове на културно-исторически забележителности, които бяха прожектирани на открито през лятото по трансграничен проект в Балчик, както и с Ет­но­г­ра­ф­с­ка­та къ­ща и Вза­им­но­то учи­ли­ще, Ху­до­же­с­т­ве­на­та га­ле­рия, Те­ке­то в село Оброчище. Участниците във форума се заинтригуваха от бъдещето на храма на Кибела:

"За съ­жа­ле­ние се­га хра­мът се ру­ши и от дър­жа­ва­та за­ви­си той да бъ­де въз­с­та­но­вен, вси­ч­ки скул­п­ту­ри и на­д­пи­си да бъ­дат в не­го и да ста­не сле­д­ва­ща­та ту­ри­с­ти­че­с­ка ат­ра­к­ция на Бъл­га­рия", по­д­чер­та тя. Хра­мът на Ки­бе­ла е обя­вен за на­ци­о­на­лен па­ме­т­ник на кул­ту­ра­та, но се намира в частен терен, което е пречка за превръщането му в туристическа атракция. Интересът е голям от страна на туристи и специалисти, но остават силно разочаровани, когато видят мястото – в момента свърталище на наркомани, коментира Радостина Енчева.

От Министерство на културата са осигурени единствено 10 хиляди лева за навес. Община Балчик реставрира движимите находки, които са експонирани в местния Исторически музей.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест в Аспарухово заради сеч в името на кооперация

Десетки жители на квартал Аспарухово, общински съветници,кметът на района Ивайло Маринов, участваха в протест пред терен в центъра на квартала, където ще бъдат отсечени седем кедъра, за да се построи кооперация.  Хората заявиха категорично,че ще направят жива верига и няма да допуснат изсичането,още повече, че проектът предвижда подземен гараж..

публикувано на 03.08.24 в 20:38

Пожарът на сметището в Цалапица е потушен

Напълно потушен е пожарът на депото за отпадъци в Цалапица. На място остава дежурен екип огнеборци, водоразпръсквачи и друга техника на Общинското предприятие “Чистота” – съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров. Както бе съобщено, РЗИ отмени мерките с препоръки за носене на маски и ограничаване..

публикувано на 03.08.24 в 16:48

Йорданският престолонаследник стана баща за първи път

Принцеса Раджва, съпруга на престолонаследника на Йордания Хюсеин, роди момиченце – първородно дете на двойката и първо внуче на крал Абдула Втори, предаде Асошиейтед прес, като цитира съобщение на кралския двор. В краткото изявление се казва, че бебето, което се е родило тази сутрин, носи името Иман. Във видеоклип, публикуван на официалната..

публикувано на 03.08.24 в 16:14

Instagram е блокиран в Турция за втори пореден ден

Достъпът на потребителите на Instagram в Турция до социалната мрежа остава блокиран за втори пореден ден. Анкара обяви на 2 август, че платформата, собственост на Meta, е била замразена, без да посочва причина. Министърът на транспорта и инфраструктурата..

публикувано на 03.08.24 в 15:46
Варна

Максимална температура в неделя във Варна 33°

През денонощието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност с краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Главно през деня, ще има условия и за градушки. Ще духа умерен вятър от запад и северозапад, който следобед ще се преориентира от североизток. Минимални температури между 19° и 24°, а максимални от 28° до 33°. За Варна минимална..

публикувано на 03.08.24 в 15:27

Затвориха за кратко пътя Варна-Бургас

Жители на село Попович, община Бяла, затвориха за кратко пътя Варна-Бургас в района на Бяла, като преминаха многократно през пешеходната пътека и скандираха,че искат спешно да се завърши пътят до селото им. Проектът на общината за ремонт на пътя е прекратен през миналата година и остава близо километър, който е целият в дупки. Хората..

публикувано на 03.08.24 в 14:02

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи третия мандат

Партията на Бойко Борисов няма да подкрепи третия мандат, стана ясно след близо 3-часовата среща на ИТН и ГЕРБ-СДС, предаде БГНЕС. По-рано ИТН представи пред ГЕРБ-СДС приоритетите си в правосъдието, енергетиката и външната политика. Очаквайте подробности.

публикувано на 03.08.24 в 13:58