Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Димитровден празнува църквата във Владиславово

Църквата "Св. Димитър" в днешния квартал Владиславово е построена през 1903 година от тракийски бежанци. След Берлинския договор през 1878г. Лозенградският и Одринският окръзи остават извън пределите на Княжество България и остават в рамките на Турция. Затова  група от село Коево потеглят към Добруджа. Спират в близкото до Варна село Пашакьой.

Привлечени са от богатата земя, красивата околност, изворите, зеленината и близостта до големия град. Заселването на бежанци от Беломорска Тракия в селото става на няколко етапа. След Първата световна война тук идват и заселници от Добруджа.

СнимкаПрез по-късните години близостта до града привлича и хора от северните райони на областта към селото. През 1934 г. то е преименувано на Владиславово, в чест на полския крал Владислав ІІІ Ягело, който през 1444 г. води тук битка с войските на Отоманската империя и загива в името на християнската вяра.

Село Владиславово е официално обявено за квартал на град Варна през 1974 година.

Храмът „Св.Вмчк Димитър Солунски” в с.Пашакьой, дн. квартал  ”Владислав Варненчик”, е изграден 1903 година  от тракийските бежанци от Лозенградско при светителството на митрополит Симеон Варненски и Преславски.

През 2003 година  при църквата е построено неделно училище, в което се преподава Вероучение на деца и възрастни. Храмът е  разширен с притвор през 2012 година .

От самото начало неделното училище се ръководи от богослова Ирена Грозева. За Радио Варна тя сподели: "Децата искат да знаят, децата усещат къде е истината и са по-отворени за вярата от възрастните. Стремежът към Бог съществува винаги и не може да бъде потъпкан."  Преди години нейното дете се разболява и тогава тя разбира, че човек е безсилен пред много болести. Тогава си казва " Дотук бях аз, сега е Бог". Чудото се случва, синът й живее вече повече от 20 години въпреки дадените от лекарите тогава само 5 години.  Внукът й научава молитвите от нея докогато се молела. Затова Ирена Грозева напомня, че личният пример е важен и родителите са отговорни за бъдещето на децата. 

Най-важното е: Вярата в Бога, Познанието в Бога. Познанието идва с желание - човек трябва да иска да Го познае. За децата началото е в неделно училище, продължава с участието в богослуженията.






СнимкаСнимка

На храмовия празник миналата година беше осветен новия дъбов дърворезбован иконостас и канонично изографисаните икони. Днес миряните от квартала събират средства за изграждането на нова ограда.

Празничната утреня и Света литургия ще започне в 8 часа в храм "Св.Димитър" в квартал "Владиславово". След това ще бъде осветен рибен оброк за празника.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Трайчев е тазгодишният носител на голямата Награда "Варна" в областта на културата

Номинациите за Награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени по време на редовното заседание на Варненския общински съвет.  Голямата награда тази година отива при  Димитър Трайчев   за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. Димитър..

публикувано на 25.04.24 в 14:02
Награда Варна

ОУ "Добри Чинтулов" и ОУ "Васил Априлов" с награда "Варна" за колектив на 2024-та

Две училища ще си поделят награда „Варна“ в категория „Колектив на годината“ в областта на основното образование. Това реши след дискусия Общинският съвет на днешното си редовно заседание. Престижното отличие ще получат ОУ „Васил Априлов“ , което през 2024 г. чества своята 115-та годишнина, и ОУ „Добри Чинтулов“ , чийто колектив през учебната..

публикувано на 25.04.24 в 13:04

С над 11,5 млн. лв. във Варна ще изградят и ремонтират две училища, три детски градини и общежитие

Над 11,5 млн. лева ще осигури Община Варна за проекти в областта на образователната инфраструктура. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за обезпечаване на част от средствата, необходими за изграждане и основен ремонт на две училища, три детски градини и едно общежитие в града. Варна има одобрени проекти по програмата на..

публикувано на 25.04.24 в 12:37

Нова детска градина отваря врати тази есен във Варна

Изцяло нова детска градина ще отвори врати тази есен във Варна. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за откриване на детското заведение на ул. „Хъшове“ №2. Строителството на градината, което започна преди няколко години, трябва да приключи през август и от новата 2024/2025 г. детското заведение ще започне дейността си, стана ясно на..

публикувано на 25.04.24 в 12:31

Птиците в две ферми в Добрич са засегнати от инфлуенца

26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега. 12 са случаите от тази година. 2 ферми в Добрич с птици са засегнати от болестта. В едноседмичен срок е необходимо да се проведат срещите по общини, стан а ясно на среща в Областна управа-Варна. В момента областта не е..

публикувано на 25.04.24 в 11:38

Парламентът освободи предсрочно председателя на НС Росен Желязков

Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков, предаде БНР. Решението беше взето с 129 гласа "за" и 103 "против".  "Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут", заяви Желязков в словото си преди гласуването на оставката и се обърна към залата с думите: "Благодаря за доверието и недоверието, те са огледала на самооценката". "Всички..

публикувано на 25.04.24 в 11:27
Община Балчик

Потвърдиха избора на ликвидатор на общинското дружество "Търговски център - Кранево"

Общински съвет потвърди избора си на ликвидатор за общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево". Решението беше върнато от областния управител за ново обсъждане с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този..

публикувано на 25.04.24 в 11:24