Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Димитровден празнува църквата във Владиславово

Църквата "Св. Димитър" в днешния квартал Владиславово е построена през 1903 година от тракийски бежанци. След Берлинския договор през 1878г. Лозенградският и Одринският окръзи остават извън пределите на Княжество България и остават в рамките на Турция. Затова  група от село Коево потеглят към Добруджа. Спират в близкото до Варна село Пашакьой.

Привлечени са от богатата земя, красивата околност, изворите, зеленината и близостта до големия град. Заселването на бежанци от Беломорска Тракия в селото става на няколко етапа. След Първата световна война тук идват и заселници от Добруджа.

СнимкаПрез по-късните години близостта до града привлича и хора от северните райони на областта към селото. През 1934 г. то е преименувано на Владиславово, в чест на полския крал Владислав ІІІ Ягело, който през 1444 г. води тук битка с войските на Отоманската империя и загива в името на християнската вяра.

Село Владиславово е официално обявено за квартал на град Варна през 1974 година.

Храмът „Св.Вмчк Димитър Солунски” в с.Пашакьой, дн. квартал  ”Владислав Варненчик”, е изграден 1903 година  от тракийските бежанци от Лозенградско при светителството на митрополит Симеон Варненски и Преславски.

През 2003 година  при църквата е построено неделно училище, в което се преподава Вероучение на деца и възрастни. Храмът е  разширен с притвор през 2012 година .

От самото начало неделното училище се ръководи от богослова Ирена Грозева. За Радио Варна тя сподели: "Децата искат да знаят, децата усещат къде е истината и са по-отворени за вярата от възрастните. Стремежът към Бог съществува винаги и не може да бъде потъпкан."  Преди години нейното дете се разболява и тогава тя разбира, че човек е безсилен пред много болести. Тогава си казва " Дотук бях аз, сега е Бог". Чудото се случва, синът й живее вече повече от 20 години въпреки дадените от лекарите тогава само 5 години.  Внукът й научава молитвите от нея докогато се молела. Затова Ирена Грозева напомня, че личният пример е важен и родителите са отговорни за бъдещето на децата. 

Най-важното е: Вярата в Бога, Познанието в Бога. Познанието идва с желание - човек трябва да иска да Го познае. За децата началото е в неделно училище, продължава с участието в богослуженията.






СнимкаСнимка

На храмовия празник миналата година беше осветен новия дъбов дърворезбован иконостас и канонично изографисаните икони. Днес миряните от квартала събират средства за изграждането на нова ограда.

Празничната утреня и Света литургия ще започне в 8 часа в храм "Св.Димитър" в квартал "Владиславово". След това ще бъде осветен рибен оброк за празника.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Екатерина Захариева и Юлиан Попов са кандидатите за еврокомисар на България

Екатерина Захариева и Юлиан Попов са българските кандидатури за роден еврокомисар, реши служебното правителство, съобщава БНР.  Кандидатурите на двамата трябва да бъдат представени още днес пред шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен от служебния премиер Димитър Главчев. Захариева бе външен министър в третия кабинет на Бойко Борисов, а и бе..

публикувано на 30.08.24 в 11:56

"Алтернативата на гражданите": Общината не води регистър на билбордите във Варна

Община Варна не води регистър на билбордите в града, а нови съоръжения за външна реклама продължават да изникват, без яснота за процесите по вземане на решения. Това съобщиха от "Алтернативата на гражданите" във връзка с питане към кмета Благомир Коцев, отправено от общинските съветници по време на предишната сесия на Варненския общински съвет...

публикувано на 30.08.24 в 11:25

Министърът на иновациите ще бъде координатор на изборите тази есен

Министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов ще бъде координатор на изборите на 27 октомври. Това стана ясно от правителственото заседание на служебния министър-председател Димитър Главчев. Гарантирам, че ще бъдем равноотдалечени от всички политически сили, подчерта в началото на заседанието той, цитиран от БНР.  "Нашата основна цел е..

публикувано на 30.08.24 в 11:00

Кои музейни обекти ще работят на 6 и 22 септември във Варна?

По време на официалните празници 6-ти септември – Ден на съединението на Княжество България и Източна Румелия, и 22-ри септември – Ден на независимостта на България, два обекта от системата на Регионалния исторически музей във Варна ще бъдат отворени за посетители. Това са "Аладжа манастир" и "Побити камъни", информират от РИМ-Варна. 

публикувано на 30.08.24 в 10:54

83-годишен водач е с опасност за живота след ПТП в Балчик

Според информацията от полицията днес, катастрофата е станала на 28 август по обяд. Установено е, че възрастният мъж отнема предимствата на друг водач при маневра завиване в обратна посока и предизвиква пътнотранспортно произшествие. Същият е прегледан в центъра за спешна помощ в Балчик с оплаквания болки в лицето и е освободен за домашно лечение с..

публикувано на 30.08.24 в 10:52

Катастрофа затруднява движението на АМ "Хемус" край Шумен

Временно движението при км 357 на автомагистрала "Хемус" в посока Варна се осъществява поетапно в активната и изпреварващата ленти. От Агенция "Пътна инфраструктура" информират, че това се налага поради извършване на оглед от Областната дирекция на МВР в Шумен във връзка с катастрофа в района. Трафикът се регулира от "Пътна полиция", съобщават от..

публикувано на 30.08.24 в 10:44
Снимката е илюстративна

Дърво падна върху два автомобила в Албена, няма пострадали

В резултат на интензивния дъжд тази нощ Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Балчик реагира на три аварийни ситуации - о тводняване на ресторант в Албена и отстраняване на две повалени дървета - едното от които в курорта Албена и нанесло щети на два автомобила. Другото е в село Кранево. Всичко е обезопасено от екип на..

публикувано на 30.08.24 в 10:18