Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И нитратите били полезни: Помагат да не изгубим зрението си

Снимка: Ани Петрова, БНР

Зелената салата и цвекло намаляват риска от развитие на ранен стадий на дегенерация на макулата (централната част на ретината). Консумацията на зеленчуци, богати на нитрати, предотвратява влошаването на зрителната острота, съобщава Медикъл експрес.

Изследователи от Уестминския университет по медицински изследвания са наблюдавали здравето на повече от 2 000 души на възраст над 49 години, предава 24СМИ. Наблюденията са продължили 15 години. Установено е, че консумацията на 100-142 мг растителни нитрати намалява риска от макулна дистрофия с 35% в сравнение с респондентите, консумиращи половината от тази доза.

Макулната дегенерация (макулодистрофия) е свързано с възрастта заболяване. С развитието му зрителната острота се влошава. При хора над 55-годишна възраст причинява около половината от случаите на слепота. При него се наблюдава умиране на кръвоносните съдове, които хранят клетките на ретината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Добрич създават Фонд за подпомагане лечението на деца, страдащи от редки заболявания

Общинските съветници в Добрич одобриха предложение за създаването на Фонд за подпомагане лечението на деца. Инициативата за създаването му идва от групата съветници на „Възраждане“ в местния парламент. Целта на фонда е да бъдат финансирани деца от общината, страдащи от редки заболявания. Фондът за подпомагане лечението на деца от община Добрич ще..

публикувано на 31.07.24 в 14:41

Една година от встъпването в длъжност: Областният управител на Варна с отчет за управлението си

Областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева представи отчет на работата си за първата година от управлението на Областната администрация.  Създаване на екосистема на доверие, в която всички заинтересовани институции, от държавата и от местната власт в областта, да работят в полза и в интерес на хората. Това е основната и най-голяма цел на..

публикувано на 31.07.24 в 14:35

Народното събрание одобри окончателно актуализацията на бюджета

Народното събрание одобри окончателно актуализацията на държавния бюджет, с която общините ще получат допълнителни суми за свои проекти, предаде БНР. Кметовете на големите градове с районно деление да могат да делегират на районните кметове възлагането и изпълнението на проекти. Спор предизвика искането на депутатите от „Възраждане“, БСП и..

публикувано на 31.07.24 в 14:08
Ръководството на варненската асоциация

Асоциация "Сигурност": Варна не е готова за реакция при извънредна ситуация

Варна може да е пряко засегната от войната в Украйна. Това каза председателят на Варненската асоциация „Сигурност“ Марин Черкезов на среща с медиите. Той напомни, че, по права линие, Варна се намира на 350 километра от Крим и 300 км. от Украйна. Според заместник-председателят на асоциацията Павлин Павлов, заплахата от разширяване на военния..

публикувано на 31.07.24 в 13:58
маратон

Повече от 220 участници в маратона "Галата - Варна" тази година

Повече от 220 ще бъдат участниците в тазгодишното издание на маратона "Галата - Варна".  84-тото издание на най-старото плувно състезание в България ще се проведе на 4 август. Очаква се сериозно международно участие, участници от 6 държави ще има в надпреварата.  Регистрацията започва в 8:30 часа, а стартът ще бъде даден точно в 9:00 ч. след подробен..

публикувано на 31.07.24 в 12:19

Над 15 % ръст на германските туристи у нас очаква браншът през 2024-та

В три поредни години специалистите отчитат 14-15 % повишение на посещенията на германските туристи у нас за 12-месечен период. И през 2024-та очакваме същия процент, а може би и по-висок, коментира за Радио Варна  Тихомир Патарински, аташе по туризъм на България в столицата на Германия – Берлин, който е част от дипломатическия състав на Посолството на..

публикувано на 31.07.24 в 11:05

Расте броят на жертвите на домашно насилие, повечето от тях са деца

За четири години жертвите на домашно насилие растат лавинообразно, сочи официалната статистика на Министерството на труда и социалната политика.  Според данните домашното насилие е основно над деца.  Ако през 2020 г. идентифицираните жертви на домашно насилие са общо 594, от които 11 с увреждания, 161 - жени, 8 мъже и 425 деца, то само за първото..

публикувано на 31.07.24 в 10:40