Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникална книга написал свещеник от Суворово

| обновено на 27.10.18 в 19:05
Снимка: Радио Варна

Марияна Николова от година изучава летописната книга на Суворово, направена от свещеник Христо Иванов Попсавов. В кориците на старо евангелие той добавя хартия, където записва всичко, което открие. В старанието си да покаже живота с цялото му многообразие, той съхранил снимки, банкноти и всичко, което можело документира времето. Не винаги спазва хронологията на ставащото, а записва всичко, което събере и затова прави и съдържание по страници. Проучва историята от най-ранни сведения до своето съвремие към  70-те години. Чертае  карти на улици, записва столетници на Суворово, многодетни майки, но това се отнася само за тези с над 10 деца, етнографията на региона и дори откритото по време на строежи в Суворово. Всичко това е написано върху листове хартия, които са подвързани в метални корици от старо евангелие.

Тази книга е наистина уникална. Написана е от свещеник, който служи в храма на Суворово – свещеник Христо Иванов Попсавов – средата до 70-те години на 20 век. Той се заема с нелеката задача да напише историята на Суроворо като започне от най-ранните сведения за него, образуването на селото и стига до своето съвремие. Проследява и историята на отделните фамилии, как се е появило името й, прави и родословно дърво.

Снимка

Как книгата на свещеник Попсавов попадна в музея на Възраждането?

Заслугата да бъде тук е до голяма степен в резултат на доброто сътрудничество на свещеника със създателя на музея проф. Велко Тонев. Когато проф. Тонев подготвя своята книга за Суворово в съавторство с Коста Стоянов, голяма част от информацията той открива в книгата на свещеник Христо Попсавов. Като резултат от това сътрудничество свещеникът дарява книгата на музея и тя се съхранява тук вече няколко десетилетия.

Той е направил един уникален труд, защото не се е ограничил в това да води някакви записки. Той събира всякакви материали, характерни за времето.

Прелиствайки сборника, виждам и карта?

Много често той сам чертае карти на местностите. Не се ограничава със своето съвремие или няколко десетилетия назад. При построяването на нови сгради в Суворово работници случайно попадат на праисторически находки, между които, както самият свещеник ги определя  - зъби от мамут или праисторически брадвички, той сам се заема да ги спаси, тъй като  работниците не разбират тяхната историческа стойност и  това е нещо, което спира тяхната пряка дейност. Свещеникът ги събира и предава в Археологическия музей във Варна, защото осъзнава, че тяхното място е там. Много интересно е, че той прави детайлни скици на тези артефакти.

 


Текстът е изключително четивен и е писан от грамотен човек. Той описва голямо количество шевици на престилки, които са характерни за селото. Изключително педантичен при събирането на документи. Подреден и стриктен изследовател. Издирва сведения в посоката, в която работи докато не изчерпи сведения по темата и затова книгата е ценна като съдържание.

Почти 400 страници?

Да. Много богата като материал. Записвал е информация за загиналите във войните, легенди и предания за местности в региона, но е много критичен към тях.

А корицата на книгата?

Това е евангелие, което свещеник Попсавов е бил намерил по-рано. Самият той пише историята му на първата страница на книгата. Подвързва едно старо евангелие в кориците и подвързва още празни листа, на които пише всичко, което успява да събере. Прави и азбучен показалец, за да улесни бъдещите си читатели, защото разбира, че събира всичко без да се следи хронологията. Характерно е за 19 век, не е нещо уникално като изработка.

Много е тежко!

Да! Макар и посребрено, но обковът е масивен. Кориците са изработени от метал.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15