Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българи продавали фалшиви и крадени антики в онлайн търгове

Над 30 000 артефакта, включително гръцка и римска керамика, шлемове, погребални урни, свещници, стрели и копия – оригинали и фалшификати - бяха заловени в резултат на операция, насочена към трафика на културни стоки в Европа.

Конфискацията на предмети е в рамките на операция "Сардика", ръководена от Гражданската полиция на Испания и Българската криминална полиция, с подкрепата на Европол и Евроюст, срещу организирана престъпна група, заподозряна в плячкосване и подправяне на културни артефакти.

17 обиска на имоти бяха извършени едновременно в България и Испания в деня на акцията на 23 октомври, което доведе до арестуването на 13 заподозрени и изземането на близо 180 000 евро в брой.

Разследването разкри, че престъпната група е била ръководена основно от Испания и се е занимавала с незаконни разкопки и трафик на културни стоки от археологически обекти в България. Престъпниците са участвали и в изработването на фалшиви археологически находки.

Всички обекти са били продавани онлайн в популярни аукционни уебсайтове, където престъпниците са създали фалшиви потребителски профили, съгласувайки се помежду си да наддават по време на аукционите, така че да се увеличи продажната цена и последващите престъпни печалби.

ВИЖТЕ ОЩЕ

24 партии и 7 коалиции влизат в предизборна надпревара

В 17.00 часа днес срокът, който партиите и коалициите имаха, за да подават необходимите подписи и документи за регистрация за участие в предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори, изтече. Общо 24 партии и 7 коалиции са подали документи за участие в изборите. В четвъртък ЦИК ще приключи..

публикувано на 17.08.22 в 18:52
ЦИК

Изтече срокът за регистрация на партиите в ЦИК

Срокът, който партиите и коалициите имаха, за да подават необходимите подписи и документи за регистрация за участие в предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори, изтече, предаде  БГНЕС. Следващият важен срок е 27 август. До тази дата само регистрираните от Централната избирателна комисия коалиции от партии могат да подават заявления..

публикувано на 17.08.22 в 17:03

Премахват опасни дървета около сградата на общината във Варна

 Премахват на три опасни дървета, намиращи се в зелената площ до платения паркинг на общината и на границата между двата паркинга. Дърветата са напълно сухи, поради което се налага аварийното им отсичане, съобщават от район "Одесос". 

публикувано на 17.08.22 в 15:45

Пожар навлезе в двора на болницата в Каварна

Пожар, обхващащ голяма територия, горя в Каварна, като пламъците са достигнали и до двора на общинската болница. Три екипа на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са участвали в гасенето. Пожарът вече е овладян, тепърва ще се изясняват причините за възникването му. Запалени са били сухи треви в района на Каварна и..

публикувано на 17.08.22 в 15:27
Снимката е илюстративна.

Започват ремонт на моста в провадийското село Храброво

 Авариен ремонт на моста, който минава през село Храброво, община Провадия, Варненска област, ще започнат от Агенция "Пътна инфраструктура". Tова съобщи кметът на Провадия Георги Илчев след сигнали от жители на селото. Мостът свързва селото с останалите населени места в района и затова е важна комуникация, той обаче е обезопасен, обясни Илчев...

публикувано на 17.08.22 в 15:23

Площадка за разделно събиране на отпадъци функционира вече в Добрич

Площадка за разделно събиране на отпадъци от домакинствата функционира вече в Добрич. В нея могат да се оставят строителни отпадъци, мебели, техника, лекарства и други напълно безплатно. Целта на общината е да се преустанови практиката за използване на контейнерите за битови отпадъци и да се замърсява града. Площадката се намира на улица „Христо..

публикувано на 17.08.22 в 14:09

Мярката "60 на 40" запазила над 340 000 работни места

Над 340 хиляди работни места са били запазени по мярката, станала известна като "60 на 40". Тя беше предназначена да ограничи на влиянието на Covid ограниченията върху пазара на труда и действието ѝ приключи на 30 юни. Данните на НОИ сочат, че поне за един месец подкрепа по мярката 60/40 са получили 13 677 работодатели. Близо 68 процента от средствата..

публикувано на 17.08.22 в 13:50