Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Всеки ден ни лъжат по над 200 пъти

Снимка: БГНЕС

Дневно ние сме лъгани над 200 пъти. Това заяви експертът по невербални комуникации Ина Иванова по време на международната конференция „Фалшивите новини на истинските тролове”.

„В един 10 мин. разговор ни казват между 2 и 3 лъжи. Единият тип лъжа е за наша лична изгода когато искаме да накараме другите да ни мислят за по-умни. Вторият тип лъжа е когато искаме да защитим чувствата на някой друг, тя е в чужда полза. 25% от лъжите са от този тип. Следващият тип е смес от тези две”, заяви Иванова. 

Тя обясни още, че хората успяват да декодират лъжата в 54% от случаите, но ако бъдем обучени ще може да се научим да я разкриваме в 90% от случаите.

Организаторът на конференцията - бившият външен министър Соломон Паси, каза, че лъжата съществува откакто свят светува и вероятно ще съществува докато не бъде измислен някакъв универсален детектор на лъжата, след което пак ще продължи да съществува.

„Лъжата я има още в първите страници на Библията. Змията лъже Ева, Ева лъже Адам, Адам лъже Господа. В самата Библия има заложени такива въпроси, които ни навеждат към това да търсим лъжата”, заяви Паси.

Той подчерта, че няма такава божия заповед, която да призовава да не лъжем, а има една такава, която се приближава към това и тя е не лъжесвидетелствай. Това е фалшивата новина в Библията и борбата срещу нея започва още от там.

Всеки може да бъде потърпевш от фалшивите новини, независимо дали е гражданин, представител на институция или политик. Ако до преди няколко години казвахме чух по телевизията, прочетох във вестника, това вече е минало. Вече всеки казва прочетох го в интернет.  Това каза министърът на Българското председателство Лиляна Павлова на конференцията, в която  политици, представители на европейски и местни институции, на технологични компании, експерти, общественици и журналисти обсъждат измеренията и последиците от дезинформацията и начините за борба с нея, предаде БГНЕС.

„Имаме над 1.3 млрд. уебсайта, на които се произвеждат новини, една голяма част то тях са фалшиви уебсайтове. 2 млрд. потребителите във Facebook четат новини месечно, 1.2 млрд. в WhatsApp, 328 млн. в Twitter, 600 млн. в Instagram. 80% от тях казват, че са чели фалшиви новини, а 70% трудно разграничават коя новина е фалшива”, обяви Павлова.

Тя посочи, че тези цифри говорят за мащабите на заразата, но за нея няма рецепта и лекарство за нея, както и универсален тест, с който да измерим дали една новина е фалшива или не.

„Няма как да създадем единна институция, която да казва и да отмерва еднозначно това е фалшиво и това е истинско. Няма как да има една институция, един човек, който да може самостоятелно или една държава да се пребори с този процес. Само ако се обединим като общество и като институции бихме могли да направим нещо по въпроса”, заяви министърът.

Павлова подчерта, че фалшивите новини се разпространяват 6 пъти по-бързо от истинските, по-лесно се възприемат и хората много по-лесно им се доверяват, което според нея е парадоксално, но е факт. Тя разкри, че по време на българското председателство страната ни не е била подмината от фалшивите новини. Една от тях е била , че ще ни отнемат председателството.Твърдение, което никога не е било на дневен ред, заяви министърът и добави, че според проучване от 2017 г. 18 държави в света са имали проблеми с фалшиви новини, които са довели до изкривяване на изборните резултати. Тя посочи, че и ние сме били потърпевши от такава манипулация и даде за пример случаят „Костинброд”.

„Бяхме подложени и на кибератаки всеки ден”, разкри Павлова.

Според нея трябва да се реагира на фалшивите новини и добави, че в личен план от няколко години тя е жертва на манипулации, срещу които се бори. Тя обясни, че когато разпространителят на фалшивите новини са истински сайтовете може да потърсиш правата си, но когато са фалшиви, не можеш да реагираш, защото нямаш права.

„Регулации са необходими, за да могат компетентните органи да свалят тези сайтове, за да можем да намерим начини да опровергаем тази новина“, подчерта тя.

Министър Павлова обясни, че 4 са категориите на фалшивите новини.

„Едните са със сензационното съдържание за образуване на трафик и печелене на пари. Вторият вид новини са дезинформацията, която цели манипулация, настройване на обществено мнение или нагласи или е с чисто лобистки интерес. Третите са политическите и партийни фалшиви новини, които имат целева група и целеви обект, дискредитиране на един политически обект и четвъртият вид са сатирата и пародията“, обясни тя. По думите ѝ усилията трябва да се насочат към първите три категории и добави, че тя винаги е търсела истината и вярва, че това ще ни обедини в бъдеще.


ВИЖТЕ ОЩЕ

През лятото ремонтират ковид зоната в МБАЛ - Балчик

Проектът на Община Балчик за обособяване на ковид зона в МБАЛ – Балчик на стойност 162 хиляди лева е одобрен за финансиране от Министерство на здравеопазването по процедурата „Мерки за справяне с пандемията COVID 19“. Предстои сключване на партньорско споразумение между Община Балчик и Министерство на здравеопазването, което днес бе одобрено на редовно..

публикувано на 28.10.21 в 12:03

Чехия въведе нови правила за неваксинирани граждани, пристигащи от България

Чешките власти въведоха нови условия за влизане на неваксинирани граждани, пристигащи от държави с висок или много висок риск от заразяване с COVID-19. Мерките са в сила от 27 октомври 2021 г., а към момента България е в групата от държави с висок риск, съобщиха от МВнР. По информация на посолството ни в Прага неваксинираните граждани, пристигащи от..

публикувано на 28.10.21 в 11:54

Пожар изпепели общинска къща в Балчик

Покрив и покъщнина са унищожени при пожар в Балчик, няма пострадали, съобщи началникът на балчишката пожарна инж. Антон Антонов. Спасени са две къщи в съседство. Две коли са потушавали вчера огъня в продължение на три часа. Сигналът за пожар в едноетажна къща, общинска собственост, в кв."Балик" е подаден в 11.20 часа. Огънят е тръгнал от неизправна..

публикувано на 28.10.21 в 10:46

Хотелиер за зеления сертификат: Много са преболедувалите COVID-19, но не им признават теста за антитела

Добра разяснителна кампания за ползите от ваксинацията, както и признаване на тестовете за антитела, като условие за издаване на зелен сертификат искат от туристическия бранш. Това коментира Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьори и хотелиери. Много са случаите през последната година на преболедували, които нямат положителни..

публикувано на 28.10.21 в 09:39

Ресторантьорите излизат на протест днес във Варна

Бизнесът излиза на протест в 15 часа днес в цялата страна под надслов „Всички заедно!“. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията излязоха с притеснителни данни, според които се наблюдава над 80% спад на оборотите в заведенията в първите два дни, след като..

публикувано на 28.10.21 в 09:30

Енергийните общности - мисия възможна и у нас

Местното производство на енергия, включително в т.нар. енергийни общности, които обединяват по няколко семейства или малки бизнеси, е ключът към по-ниските сметки за ток, декарбонизираната икономика и решаваща стъпка в борбата с изменението на климата. Промени в законодателството у нас могат да отвържат, така да се каже ръцете на общините..

публикувано на 28.10.21 в 09:30
Юлиян Петров

Синдикат „Образование“: Училищата трябваше да бъдат затворени на база броя заболели в тях, а не в цялата община или област

Действията на министерството на здравеопазването са хаотични и това създава брутално напрежение сред образователната система, коментира за Радио Варна Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. По неговите думи социалните партньори постоянно дават предложения, но нямат добър диалог с министъра на..

публикувано на 28.10.21 в 08:05