Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да избегнем негативни емоции на Черен петък

Малко повече от седмица преди Черния петък, който тази година се пада на 23 ноември, европейският потребителски център сподели няколко полезни съвета, свързани със своеобразния празник на ниските цени.

От центъра предопреждават потребителите да внимават когато закупуват продукти от онлайн магазини. Те трябва да се уверят, че адресът на линка съдържа S, например – https, както и катинарче, което е знак за сигурност. При липсата на тези символи е възможно потребителите да бъдат измамени от некоректни търговци. В такъв случай клиентите на подобни сайтове могат да поискат оспорване на плащането. Добре е то да бъде писмено, тъй като, по този начин те ще получат официален отговор.

Също важна информация е факта, че 14-дневният период за размисъл, през който клиентите могат да върнат стоките, важи и за Черния петък. Ако клиентът реши да се възползва от това си право, търговецът е длъжен да възстанови заплатената сума в рамките на други 14 дни. В такъв случай, обаче, продуктът не трябва да бъде ползван и е необходимо купувачът да осигури безопасното му пристигане обратно.

Ако стоката, която потребителите са закупили, се повреди, те имат право да поискат ремонт от търговеца, съгласно законите на Европейския Съюз. Продавачът е длъжен да приведе продукта в първоначалния му вид в рамките на 30 дни.

Що се отнася за цените на продуктите, от европейският потребителски център съветват купувачите да следят за скрити такси, както и за коректно обявени цени и валути.

За да избегнат негативни емоции по време на Черния петък, купувачите трябва да четат внимателно общите условия, както и да се уверят, че стоката, закупена от тях е безопасна за употреба.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради Олимпиадата забраниха дъвките на френските полицаи

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен забрани на полицаите да дъвчат дъвка по време на дежурство по време на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., съобщава изданието „Соар“. „Не дъвчете дъвка, не гледайте мобилния си телефон, обръщайте се към хората официално и запазете спокойствие при..

публикувано на 21.07.24 в 09:40

Четири хеликоптера и два самолета ще се включат в гасенето на пожара край Воден

Общо четири хеликоптера и два самолета ще се включат в гасенето на пожара край..

публикувано на 21.07.24 в 09:26
Ираклион

Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер е регистрирано тази сутрин в 07:01 ч. местно време на 76 км югозападно от Палайохора, Гърция. Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC) съобщи за сеизмичното явление малко след настъпването му...

публикувано на 21.07.24 в 09:18
Снимката е илюстративна

Затварят част от улицата към Морска гара за шест часа в неделя

Част ул. „Вълноломна“ - от кръстовището с бул. „Приморски“ до паркинга на пристанищната зона, ще бъде затворена за движение на автомобили в неделя - 21 юли, от 17:30 ч. до 24:00 ч. Причината е провеждане на музикален концерт на Южния плаж. Водачите на МПС, посещаващи търговските обекти на свободната пристанищна зона и в сградата на Морска гара, могат..

обновено на 21.07.24 в 09:14

Сривът на Microsoft/CrowdStrike разкри опасността от монополите

Глобален срив в информационните технологии предизвика хаос в петък, като преустанови полетите и наруши работата на всички институции - от болници до правителствени агенции. Над целия хаос висеше един въпрос: как една дефектна актуализация на софтуера на Microsoft Windows е довела до спиране на работата на големи части от обществото?..

публикувано на 21.07.24 в 09:11

И днес е обявен жълт код за високи температури, следобед ще превали, но във вътрешността на страната

Жълт код за високи температури издаде Националният институт по метеорология за области предимно в южната и югоизточната част на страната. За Северна и Северозападна България кодът е за гръмотевична дейност, очакват се превалявания (виж графиката по-долу). Според прогнозата на НИМХ днес от запад на изток през страната ще преминава студен..

публикувано на 21.07.24 в 09:05

Тома Белев: За 17 години в огромна част от населените места на воден режим в България не е променено нищо

Според официалната статистика, над 300 населени места в България или около 200 хиляди души са в режим на водата. По неофициални данни, тези места са три пъти повече. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ Тома Белев от „Зелено движение“. По думите му, големият проблем в България не е липсата на вода в земеделието, а изцяло..

публикувано на 20.07.24 в 14:15