Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много добра реколта за новото Божоле

Снимка: БУЛФОТО

Първите бутилки от новото Божоле ще се появят тази нощ по света. Прочутото младо френско вино е от много добра реколта, а стратегията е да се подмлади имиджа му, за да се спре спадът на продажбите, най-вече в най-големия вносител на тази напитка, Япония, предаде Франс прес.

Както всеки път на третия четвъртък от ноември новото Божоле е повод за празнично отваряне на бутилки както във Франция, така и в много други страни по света - от Япония до Съединените щати, в Китай, Белгия и Бразилия, където вече са изпратени първите партиди.

"Доброто подреждане на планетите тази година е допринесло за добрата реколта, с добро качество на гроздето, хубаво време и големи количества. Годината беше много добра, както и в много други региони във Франция", изтъкна пред АФП Доминик Пирон, председател на дружеството ЕнтерБожоле (InterBeaujolais).

Стратегията на сектора е променена: целта е да се докосне по-млада клиентела, да продължи стремежът към по-висок клас и да се предоставя все повече информация за спецификата на прочутото регионално вино Божоле.

Тази стратегия започва да дава плодове, тъй като през последните години бутилките с младо френско вино се продават по 4 до 7 евро, докато често пъти преди това бяха под прага от 4 евро, посочват от бранша.

Продажбите, които през последните петнайсет години непрекъснато намаляваха, започват да се стабилизират до около 25 милиона бутилки, отбелязва Доминик Пирон.

В Япония - най-големият вносител на ново Божоле - сега се продава по една бутилка на 20 души от населението, докато допреди няколко години продажбите бяха по бутилка на 12 души. Тук по-високият клас се очаква да доведе до увеличаване на обемите на продажбите и японците започват да търсят все повече и повече това вино.

Във Франция браншът се стреми да докосне нова млада клиентела и организира тази нощ празненство с електронна музика в прочутата дискотека Ле Бен (Les Bains) в Париж.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради Олимпиадата забраниха дъвките на френските полицаи

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен забрани на полицаите да дъвчат дъвка по време на дежурство по време на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., съобщава изданието „Соар“. „Не дъвчете дъвка, не гледайте мобилния си телефон, обръщайте се към хората официално и запазете спокойствие при..

публикувано на 21.07.24 в 09:40

Четири хеликоптера и два самолета ще се включат в гасенето на пожара край Воден

Общо четири хеликоптера и два самолета ще се включат в гасенето на пожара край..

публикувано на 21.07.24 в 09:26
Ираклион

Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер е регистрирано тази сутрин в 07:01 ч. местно време на 76 км югозападно от Палайохора, Гърция. Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC) съобщи за сеизмичното явление малко след настъпването му...

публикувано на 21.07.24 в 09:18
Снимката е илюстративна

Затварят част от улицата към Морска гара за шест часа в неделя

Част ул. „Вълноломна“ - от кръстовището с бул. „Приморски“ до паркинга на пристанищната зона, ще бъде затворена за движение на автомобили в неделя - 21 юли, от 17:30 ч. до 24:00 ч. Причината е провеждане на музикален концерт на Южния плаж. Водачите на МПС, посещаващи търговските обекти на свободната пристанищна зона и в сградата на Морска гара, могат..

обновено на 21.07.24 в 09:14

Сривът на Microsoft/CrowdStrike разкри опасността от монополите

Глобален срив в информационните технологии предизвика хаос в петък, като преустанови полетите и наруши работата на всички институции - от болници до правителствени агенции. Над целия хаос висеше един въпрос: как една дефектна актуализация на софтуера на Microsoft Windows е довела до спиране на работата на големи части от обществото?..

публикувано на 21.07.24 в 09:11

И днес е обявен жълт код за високи температури, следобед ще превали, но във вътрешността на страната

Жълт код за високи температури издаде Националният институт по метеорология за области предимно в южната и югоизточната част на страната. За Северна и Северозападна България кодът е за гръмотевична дейност, очакват се превалявания (виж графиката по-долу). Според прогнозата на НИМХ днес от запад на изток през страната ще преминава студен..

публикувано на 21.07.24 в 09:05

Тома Белев: За 17 години в огромна част от населените места на воден режим в България не е променено нищо

Според официалната статистика, над 300 населени места в България или около 200 хиляди души са в режим на водата. По неофициални данни, тези места са три пъти повече. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ Тома Белев от „Зелено движение“. По думите му, големият проблем в България не е липсата на вода в земеделието, а изцяло..

публикувано на 20.07.24 в 14:15