Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ГЕРБ отговори в рими на червена петиция

Снимка: БГНЕС

„В утрото на светла ера, с факела на нова вера идват бодри хамелеони. С устрем стар и навик смел летят над Тракия, летят над Мизия и проповядват новата фалшива визия…“ Така депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски отговори на опозицията по повод  петицията до Европейската комисия и ОЛАФ, която „БСП за България“  организира за проверка на качеството на българските магистрали в лицензирана европейска лаборатория.

„Във връзка с получени сигнали и обществено недоволство от качеството на изпълненото строителство на отделни пътни участъци от страната, искаме ЕК и ОЛАФ да направят независима експертиза на участъците от магистралите „Тракия“, „Хемус“, „Струма“ и „Марица“, изградени през последните 5 години със средства на ЕС“, обясни говорителят на парламентарната група на левицата Елена Йончева  от парламентарната трибуна.

Целта на експертизата, според БСП, е да се установи има ли пропуски при изграждането им, защото некачествените пътища водят до опасност за българските граждани. От левицата аргументираха действията си със скорошния инцидент с автобус на пътя Своге-София, при който загинаха 20 души, а експертизата установи нарушения при изграждането на участъка, уточнява БГНЕС.

„Случаят „Своге“ показва, че при строителството на пътища се слагат материали, които не отговарят на задължителните изисквания. Тъй като подобни отклонения има и в магистралните участъци, настояваме за независима експертиза, която да докаже създава ли се опасност за живота на хората“, коментира още Елена Йончева.

Според БСП исканата от тях независима експертиза няма да урони престижа на българските строители и призова всеки, който е съгласен с аргументите им, да подпише петицията.

Отговорът на ГЕРБ не закъсня. „Втори месец вече сме свидетели на наглостта и популизма на БСП“, заяви депутатът Спас Гърневски. Той разкритикува опозицията в рими чрез написана от него версия на стихотворението „Червените ескадрони“ на Христо Смирненски.

„В утрото на светла ера, с факела на нова вера идват бодри хамелеони. С устрем стар и навик смел летят над Тракия, летят над Мизия и проповядват новата фалшива визия…“, зачете Гърневски от трибуната.

„Пазили г-жа Нинова, патрулите не я изпускали от очи. Как няма да те пазим? Ние те пазим като рохко яйце! Само ти си тази, която най-после ще ликвидира пиявицата, впита в тялото на българския народ, наречена българска социалистическа мафия“, допълни още Гърневски, коментирайки оплакването на лидера на БСП, че при нейни посещения в различни населени места е била охранявана плътно от полицаи, без това да е поискано.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево, следобед студено

Днес до обяд ще е слънчево със слаб югозападен вятър. По-късно следобед от север ще се заоблачи, вятърът ще се ориентира от североизток и ще се усили, с него бързо ще нахлуе по-студен въздух. Вечерта, предимно в западната част на района, ще превали дъжд, през нощта е възможно да се примесва със сняг. Преобладаващи максимални температури..

публикувано на 27.02.21 в 05:55
Слави Трифонов

Слави Трифонов е водач на листа във Варна

Лидерът на партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов повежда листа във Варна. Това съобщи самият той по телевизия „7/8“ и в официалната си фейсбук страница, където представи и останалите си кандидати. В социалната мрежа той разкри и имената на  други членове на екипа на партията си, сред които са имунологът проф. Андрей Чорбанов и икономистът Мика..

публикувано на 26.02.21 в 21:10

Финансовата комисия одобри проектобюджета на Община Варна за 2021 година

След множество дебати, продължили повече от 4 часа, съветниците от ПК „Финанси и бюджет” одобриха проектобюджета на Община Варна за 2021 година. Той възлиза на 556.7 млн. лева, от които 68 млн. лева се осигуряват с европейско финансиране. Приходите са в размер на 488.07 млн. лева. От тях 279.1 млн. лева, което е 57,1% от общия бюджет,..

публикувано на 26.02.21 в 18:12

Кои забрани отпадат от 1 март?

От 1 март се разрешава провеждането на присъствени учебни занятия в училищата за ученици със сензорни увреждания. Това се казва в заповед на  министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, издадена днес. Със същата заповед се допуска провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни..

публикувано на 26.02.21 в 17:37

Експерт: Не отлагайте паспортизацията на сградите за последния момент - ще излезе по-скъпо

Не трябва да отлагаме паспортизацията на сградите за последния момент, тъй като ще ни излезе по-скъпо . Срокът за създаване на технически паспорти изтича 2022г. , каза Кристиана Атанасова, юрист и професионален домоуправител. По нейни думи срокът е удължаван неколкократно и всички специалисти са на мнение, че няма да бъде удължаван отново.  Тя..

публикувано на 26.02.21 в 16:30

Излъчват онлайн празничен концерт за Трети март

Празничният концерт-спектакъл „Аз българин съм се родил“ по повод националния празник на България - Трети март, ще се излъчва онлайн, заради епидемична обстановка. В програмата ще участват подготвителната група при детски танцов ансамбъл „Зорница“, фолклорния танцов театър "Родина" при НЧ „Отец Паисий“, представителния танцов ансамбъл при СУ за ХНИ..

публикувано на 26.02.21 в 14:39

С последно поколение скенер диагностицират пациентите в УМБАЛ "Св. Марина"

С последно поколение скенер ще диагностицират пациентите в УМБАЛ "Св. Марина". Здравният министър даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф.  С новата апаратура ще се разширят възможностите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните заболявания, както и за изследване функцията на белия дроб. УМБАЛ „Св. Марина“ изнесе на..

публикувано на 26.02.21 в 13:27