Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Китай се родиха първите генетично модифицирани бебета в света

АГ болници
Снимка: интернет

За първи път в света се родиха бебета след генетична модификация, съобщиха китайски учени. И двете момичета са резистентни към ХИВ. Етичните организации реагираха с остра критика, пише Дойче Веле.

„Две красиви малки китайски момичета с имена Лулу и Нана дойдоха на бял свят, точно както всички други здрави бебета", заяви изследователят Хе И Юкуи във видео споделено чрез Ю Тюб.

И при двете бебета в ембрионалния период е бил приеман новия продукт Crispr/Cas9, за да бъдат устойчиви на ХИВ вирус. Учените са получили съгласието за операцията на няколко китайски двойки, от които мъжът е ХИВ-позитивен. Ембрионите са създадени чрез изкуствено осеменяване и ученият е извършил промяна в генетичния материал, обяснява БГНЕС.

Непосредствено след раждането ученият беше атакуван с остра критика.

"Това е безотговорно експериментиране с хора", каза Питър Дъброк, председател на Германския етнически съвет.

„Дали е точно така, което Хе твърди или не, в настоящия момент такива експерименти и дори тяхното оповестяване, трябва да бъдат категорично осъдени“, добави той.

Несподелено мнение, е че изследванията в тази област все още са много далеч от прилагане при хората.

„Придружаващите и последвалите последици са непредвидими и трудни за контролиране. Приемането на ДНК от дадено лице не засяга само него, но потенциално всички негови потомци. И това се случва точно когато Хонконг е домакин на световна научна среща на върха, посветена на отговорното поведение в научните изследвания“, посочва Дъброк.

Той настоява глобалната политика да се справи с тази тема възможно най-скоро.

"Предвид подобни намерения е необходимо да се мисли за създаването на услуга за контрол, аналогична на Международната организация за атомна енергия", смята Дъброк.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дигитализация и автоматизация ще преодолеят кризата за кадри в туризма

За последните 10 години студентите, които се обучават в туристически специалности у нас са намалели с 40 процента. През 2010 г. са били около 10 хил., понастоящем са около шест хиляди. Това коментират проф. Станислав Иванов, зам.-ректор на Висшето училище по мениджмънт (ВУМ) във Варна и доц. Мая Иванова - също преподавател във ВУМ. Сред факторите..

публикувано на 01.03.21 в 12:00

Адреси без вода в понеделник

Варна:  кв."Младост" бл.141  до около 17 ч.; кв."Чайка", около пазарчето от 9ч. до около 14ч. Добрич: - с. Самуилово, с. Крагулево, с. Ген. Колево, с. Карапелит Балчик:  вилна зона Белите скали, с. Гурково Каварна: с. Българево Ген. Тошево:   с. Великово Шабла:  с. Горичане, с. Пролез

публикувано на 01.03.21 в 09:13

Ваксинационните кабинети във Варна с нормално работно време днес

326 дози от ваксината на AstraZeneca получиха в неделя Регионалната здравна инспекция във Варна. Информацията е на д-р Дочка Михайлова-директор на инспекцията. Това означава, че близо 3260 души ще бъдат ваксинирани с първа доза от ваксината. ДНЕС ваксинационните кабинети в РЗИ и ДКЦ-тата във Варна ще работят с нормално работно време,..

публикувано на 01.03.21 в 08:34

Адреси без ток в понеделник

Варна и региона От 09:00 ч. до 16:00 ч. временно ще са без ток абонатите в с. Синдел,  с. Тръстиково, с. Разделна,  с. Манастир От 08:00 ч. до 17:00 ч. , без ток ще са в с. Любен Каравелово и с. Слънчево. От 09:00 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности без ток ще остане част от с. Каменар. От 09:00 ч. до 16:30..

публикувано на 01.03.21 в 06:42

Граждани излизат на пореден протест против бетона по морето

Национален протест против унищожаването на природата по Черноморието свиква коалиция „За да остане природа в България” и инициативата „Зелени закони” на 1 март. Протестиращите настояват за забрана на застрояването в района на Камчийски пясъци. Според тях новата..

публикувано на 01.03.21 в 06:37

Започват проверки на здравословното състояние на пчелните семейства в страната

Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) започват проверки в цялата страна на здравословното състояние на пчелните семейства и тяхната регистрация. Целта на контрола, който ще се извършва от официалните ветеринарни лекари (ОВЛ), е да се проследи общото здравословно състояние на отглежданите пчелни семейства, броя на отпадналите такива и..

публикувано на 01.03.21 в 06:35

От днес стартира прием по мярка „Кризисно съхранение на вино“

Тя е временна извънредна мярка, с цел преодоляване на смущенията на пазара в лозаро-винарския сектор на Европейския съюз (ЕС), породени от пандемията от COVID-19.  За приема е разпределен бюджет от 5 млн. лв. Кандидатстването е до 12 март 2021г. По мярка „Кризисно съхранение на вино“ се подпомагат произведени в страната вина, временно оттеглени от..

публикувано на 01.03.21 в 06:30